Προσωπική έκθεση Κατερίνας Σταύρου “ένα σακί σώμα”

σημείωμα καλλιτέχνη:
Η έννοια του σώματος στη σύγχρονη εποχή είναι πολύπλευρη, διαμορφωμένη από τις αλλεπάλληλες πολιτισμικές, τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές.
Διανύοντας μια εποχή που κυριαρχείται από την ψηφιακή συνδεσιμότητα και την αυξημένη επίγνωση των διαφορετικών ταυτοτήτων, το σώμα έχει γίνει αναπόφευκτα ένας καμβάς έκφρασης, μία σελίδα αναζήτησης. Οι σύγχρονες προσεγγίσεις για το σώμα συχνά αμφισβητούν κανόνες και νόρμες, γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα όσο αφορά το μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα και την ταυτότητα του. Εντούτοις, ο προβληματισμός που αναδύεται αναπόφευκτα από αυτό τον συνειρμό είναι κατά πόσο καθίσταται εφικτό, στη σύγχρονη πραγματικότητα όπου ότι δηλώσεις είσαι, να δηλώνεις ειλικρινά ευτυχισμένος με αυτό που όντως είσαι. Προσεγγίζοντας το σώμα ως ύλη, μάζα, σαν ένα σακί από πηλό, επιδιώκω να προκαλέσω ερωτήματα γύρω από την
εικόνα που επικρατεί στην έννοια του σώματος. Η αποτύπωση της ουσίας του σώματος μέσω της εικαστικής τέχνης ήταν μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις αλλά και πολύ ενδιαφέρον.
Η κυριότερη πηγή έμπνευσης, που αποτελεί θεμέλιο της εικαστικής διερεύνησης της έκθεσης, είναι το δικό μου σώμα. Οι μεταμορφώσεις που παρατηρώ και αντιλαμβάνομαι να συμβαίνουν στο σώμα μου με την πορεία του χρόνου, αλλά κυρίως μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, προσθέτουν ένα βαθιά προσωπικό και ενδοσκοπικό στρώμα στην καλλιτεχνική μου εξερεύνηση.
Χρησιμοποιώντας τις δικές μου εμπειρίες φέρνω μια πιο οικεία αφήγηση στο προσκήνιο. Μέσα από αυτή την προσέγγιση προσκαλώ τους θεατές της έκθεσης να εξερευνήσουν την απτή επίδραση του χρόνου και της ζωής στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιώντας το σώμα μου ως υποβλητικό μέσο για την καλλιτεχνική μου αφήγηση αμφισβητώ τους κοινωνικούς κανόνες,
δημιουργώντας έτσι με την έκθεση «ένα σακί σώμα» ένα χώρο προβληματισμού, ενσυναίσθησης και αλληλοκατανόησης.

Κατερίνα Σταύρου
Εικαστικός Καλλιτέχνης

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!