Η ποιήτρια Μαρία Χριστοδούλου μιλά στο SkalaTimes με αφορμή την πρώτη της ποιητική συλλογή “Χειρονομίες στο Φως”

Η συνδημότισσα μας, εκπαιδευτικός, βοηθός διευθύντρια δημοτικής εκπαίδευσης και ποιήτρια, Μαρία Χριστοδούλου κυκλοφορεί την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “Χειρονομίες στο Φως”. Με την ευκαιρία αυτή το SkalaTimes κουβεντιάζει μαζί της.

SkalaTimes

Μαρία, ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείς με τη ποίηση;
Πάντα έγραφα. Από τότε που με θυμάμαι. Πάνω σε κουτιά, σε χαρτομάντιλα… Τα τελευταία πέντε χρόνια όμως, μετά από μια σειρά μαθημάτων δημιουργικής γραφής με την ποιήτρια Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου και τον ποιητή Αντώνη Δ. Σκιαθά, γράφω πιο στοχευμένα.

Για σένα τι σημαίνει “καλή ποίηση” και ποιοι είναι οι δικοί σου αγαπημένοι ποιητές;
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε «καλή» ή «κακή» ποίηση. Όταν μια ποιητική συλλογή αγκαλιαστεί από τους αναγνώστες, τότε για μένα είναι ποίηση.
Υπάρχουν διάφοροι ποιητές/ποιήτριες που θαυμάζω. Απ’ αυτούς ξεχωρίζω τον Οδυσσέα Ελύτη. Η αλφαβήτα του με συγκινεί. Το «Άξιον Εστί» που είναι ένα μνημειώδες ιστορικό έργο, αλλά και το «Μονόγραμμα», το πιο αγαπησιάρικο ίσως ποίημα που γράφτηκε ποτέ.

Χειρονομίες στο Φως” τι θέλει να πει ο τίτλος της πρώτης αυτής ποιητικής σου συλλογής;
Χειρονομίες είναι όλες οι κινήσεις που κάνουμε, οι μη λεκτικές, οι οποίες επικοινωνούν συγκεκριμένα μηνύματα. Οι στίχοι μου χειρονομούν με στόχο το φως εντός και εκτός. Ένα φως που μας δωρίζεται από τον Θεό. Η ίδια η ζωή είναι μια χειρονομία εκ των άνωθεν.

Αυτή η έκδοση τι σημαίνει για σένα και με τι καταπιάνονται τα ποιήματά σου σε αυτό το πρώτο σου βιβλίο;
Είναι πολύ σημαντική, είναι το πρώτο μου βήμα σε αυτό τον τεράστιο αλλά συγκλονιστικό κόσμο τής λογοτεχνίας. Τα ποιήματά μου σχετίζονται με δικές μου εμπειρίες, παρατηρήσεις, προσδοκίες, όνειρα. Αναφέρονται στο φως που φιλιώνει το παρόν με σκιές ανυπαρξίας και αγάπης, στη φλόγα που είναι απάγκιο στους φόβους, στη μάνα που τάζει στον χειμώνα κρίνα και σε πολλά άλλα.

Είσαι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας «Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού», τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι χρειάζεται σήμερα η Λάρνακα για να ανεβάσει κι άλλο τον ήλιο του πολιτισμού;
Η Λάρνακα αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο και διεκδικεί επάξια την ανάδειξή της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030. Αυτό που χρειάζεται είναι σύμπνοια όλων των φορέων, πολιτιστικών και μη, ώστε να στεφθεί αυτή η προσπάθεια με επιτυχία και όχι μόνο. Τα οφέλη θα είναι πολλά και η Λάρνακα θα καθιερωθεί ως τοπόσημο πολιτισμού στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ως εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης ( βοηθός διευθύντρια) πιστεύεις πως τα παιδιά μυούνται στον κόσμο της ποίησης επαρκώς;
Το Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας υλοποιείται στο μάθημα των Ελληνικών. Δεν είναι όμως αρκετό. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν την ποίηση, τη λογοτεχνία γενικότερα, από τις πολύ μικρές ηλικίες. Έτσι θα υπάρχει χρόνος, για να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν οι απαραίτητες γνώσεις και στάσεις.

Πόσο σημαντική είναι η ποίηση για έναν άνθρωπο και τι μπορεί να του προσφέρει;
Η ποίηση είναι λύτρωση, είναι μια συνθήκη με φως που ξεθωριάζει τα σκοτάδια. Μέσα από αυτήν αναδύεται η ελπίδα, η τόλμη, η καλοσύνη … Ο Γιάννης Ρίτσος, ο σπουδαίος αυτός ποιητής, είχε πει πως «η ποίηση πρέπει να’ναι ένας οδηγός μάχης και ευτυχίας».

Πού μπορεί να βρει κανείς τη ποιητική σου συλλογή “Χειρονομίες στο φως”;
Θα ενημερώσω σχετικά πολύ σύντομα. Στόχος μου είναι η επαφή με τους αναγνώστες. Θα οργανώσω ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε διάφορα βιβλιοπωλεία, όπου θα είμαι παρούσα και θα δίνω εγώ προσωπικά το βιβλίο μου.

Θα γίνει κάποια παρουσίαση;
Ναι, βέβαια. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο, 13 Απριλίου στις 7:30 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ομιλητές θα είναι ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Ποιητής-Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως, και ο Δρ Χρήστος Αργυρού, Φιλόλογος-Ποιητής. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

Η συνεργασία με τον εκδοτικό “Θράκα” στην Ελλάδα πώς προέκυψε;
Με τον εκδότη μου, Θάνο Γώγο, γνωριστήκαμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, μετά από πρόσκληση του ποιητή Αντώνη Δ. Σκιαθά, ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας. Τους ευχαριστώ και τους δύο ιδιαίτερα.
Μετά, ακολούθησε η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό για το Βραβείο Θράκα 2023, Πρώτης Ανέκδοτης Ποιητικής Συλλογής. Μπήκα στη βραχεία λίστα, μεγάλη τιμή, και τελικά αποφάσισα να εκδώσω το βιβλίο μου εκεί.

Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη μας αυτή με ένα ποίημα σου από τις Χειρονομίες στο φως.
Ευαισθησίες
Τα πουλιά θα μάθουν
πού κρύβεται το βόλι;
Ο χρόνος σβήνει.
Σπουργίτια
ζητούν ελεημοσύνη
χελιδόνια
ψάχνουν φωλιές
περιστέρια
διψούν για την ειρήνη
αετοί
θηρεύουν στις κορφές.
Κραυγάζει ο Μουνκ
απ’ του Άδη τα σύνορα:
Άστε τα πουλιά
ξέγνοιαστα να πετούν.
Ψάχνουν ήλιο
στην ανηφόρα του Θεού.
Τα πουλιά έμαθαν το βόλι
στις σκιές του δάσους
με την πρώτη φωτιά.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε!


  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
    Η Μαρία Χριστοδούλου κατάγεται από την Αμμόχωστο και ζει στη Λάρνακα. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
    Ποιήματα και διηγήματά της έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις και έχουν δημοσιευτεί σε διάφορους λογοτεχνικούς ιστότοπους στην Κύπρο και στο εξωτερικό. 
    Η ποιητική της συλλογή «Χειρονομίες στο φως» βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Θράκα.
    Είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας «Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού».

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!