Μέλανη Στέλιου: “Είμαι υποψήφια Ευρωβουλεύτρια επειδή θέλω να συμμετέχω όσο μπορώ στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου”

Η Μέλανη Στέλιου, η μαμά, η σύζυγος, η επαγγελματίας, η ηθοποιός, η γυναίκα που για χρόνια μονοπώλησε τα εξώφυλλα ως μια πετυχημένη παρουσιάστρια, ο άνθρωπος με άποψη και γνώσεις, η φίλη, η ακτιβίστρια, αποφάσισε να διεκδικήσει μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο και να γίνει η προοδευτική και ανθρώπινη φωνή της Κύπρου στα έδρανα της ΕΕ.
Η Μέλανη δεν αγιοποιεί την ΕΕ, αντιθέτως γνωρίζει τα λάθη που γίνονται εις βάρος των λαών και θέλει, όπως η ίδια λέει, να αγωνιστεί για μια άλλη, πιο ανθρώπινη Ευρώπη.
Το SkalaTimes σήμερα φιλοξενεί την πρώτη συνέντευξη της Μέλανης Στέλιου ως υποψήφια Ευρωβουλεύτρια.
Σε μια κουβέντα έξω από τα δόντια, σε μια συνέντευξη με όλα όσα μας ενδιαφέρουν, η Μέλανη Στέλιου τονίζει: “Ονειρεύομαι για το γιο μου και για όλα τα παιδιά του τόπου μας, μια Κύπρο που δεν θα διώχνει τα παιδιά της στο εξωτερικό.
Μια Κύπρο όπου οι νέοι μπορούν να διαπρέπουν.
Μια Κύπρο χωρίς ρατσισμό, διαφθορά, μίζες, νεποτισμό, κουμπαροκρατία και αναξιοκρατία. Μια Κύπρο πράσινη, φιλόξενη, ανθρώπινη και προοδευτική.
Μια Κύπρο που η προτεραιότητα της θα είναι η ευημερία του κόσμου της, το καλύτερο αύριο των παιδιών της”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Μέλανη τι ήταν αυτό που σε ώθησε να κατέβεις υποψήφια Ευρωβουλεύτρια στις επικείμενες εκλογές;

Όπως γνωρίζεις, κατά καιρούς μου έχουν γίνει διάφορες προτάσεις, και από διαφορετικά κόμματα ή πολιτικά κινήματα, να ασχοληθώ με το κομμάτι της πολιτικής. Πάντα έδινα αρνητική απάντηση, είτε γιατί ένοιωθα ότι δεν συμβάδιζαν με τις δικές μου πεποιθήσεις, είτε γιατί ένοιωθα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, ή ακόμη και γιατί εγώ η ίδια δεν έβλεπα ίσως τι έβλεπαν τελικά οι υπόλοιποι σε μένα σε ότι αφορά την πολιτική. Αυτό που με ώθησε τώρα να πάρω επιτέλους την απόφαση είναι οι καταστάσεις που ζούμε τα τελευταία χρόνια, και στην χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πανδημία και όλα τα συνεπακόλουθα, διαφθορά, πόλεμος στην Ουκρανία, πόλεμος στην Παλαιστίνη, ακρίβεια. Μερικές φορές νοιώθω ότι βρίσκομαστε σε μια μόνιμη αναταραχή. Θέλω να δώσω στον γιο μου, αλλά και σε όλα τα παιδιά κάτι καλύτερο από αυτό. Θέλω τουλάχιστο να μπορώ να του πω πως προσπάθησα. Πως προσπάθησα και για το δικό μου παιδί και για όλα τα παιδιά. Μέσα από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου θα έχω την δυνατότητα να αγωνιστώ και ενδεχομένως να αλλάξω κάποιες καταστάσεις.

Είσαι ένας άνθρωπος που πολεμά για τα πιστεύω του και δεν κάνει υποχωρήσεις. Αυτό φάνηκε και όταν αποχώρησες από το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων, όταν διαφώνησες μαζί τους. Τότε είχες γράψει: «Σήμερα θα ξεκινούσα «επίσημα» την προεκλογική μου εκστρατεία με το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. Μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό έχω αποφασίσει να αποσύρω την υποψηφιότητα μου για τις Βουλευτικές Εκλογές 2021 στην επαρχία Λεμεσού. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτά που πιστεύω όπως έκανα και τόσα χρόνια άλλωστε μέσω άλλων φορέων. Να θυμάστε πάντα πως την δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα την έχουμε εμείς, ο απλός κόσμος». Ένα σχόλιο σου γι αυτό.

Δυστυχώς ή ευτυχώς σε μερικά ζητήματα που θεωρώ πως θίγουν το αξιακό μου σύστημα ή την “ηθική μου πυξίδα”, δεν κάνω υποχωρήσεις! Δεν μετάνιωσα που είχα πάρει εκείνη την απόφαση. Πάντα πιστεύω πως ότι είναι να γίνει, θα γίνει. Το ένστικτο μου, μου έλεγε καθημερινά πως δεν ήταν εκεί η θέση μου. Εξακολουθώ να έχω πολύ καλές σχέσεις με κάποια από τα παιδιά στο Κίνημα Οικολόγων και ειδικότερα με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, τον οποίο εκτιμούσα και εξακολουθώ να εκτιμώ πάρα πολύ. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος με καρδιά χρυσάφι.

Πιστεύεις πως την δύναμη την έχουμε εμείς, ο απλός κόσμος, όπως είχες γράψει τότε στην ανάρτηση σου;

Φυσικά και το πιστεύω. Οι μεγαλύτερες επαναστάσεις ξεκίνησαν από τον απλό κόσμο. Η εξουσία λειτουργεί από τα κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίθετο. Νοιώθω πραγματικά με όσα συμβαίνουν γύρω μας πως τώρα ζούμε μια παρόμοια εποχή. Ο κόσμος έχει ξεκινήσει να αντιδρά σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Ο απλός κόσμος είναι η δύναμη και οι πρωταγωνιστές.

Τι σε έκανε να κατέβεις υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Γνωρίζεις πως ήμουν πάντα βαθιά πολιτικοποιημένο άτομο, αλλά δεν ήμουν ποτέ κομματικοποιημένη. Ανήκα σε αυτά τα άτομα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που νοιώθουν πως δεν έχουν κομματική στέγη.  Ήξερα όμως πως η οικογένεια μου είχε ρίζες στην αριστερά. Ο πατέρας μου δεν μας μιλούσε πολύ γι αυτό και δεν είχε ενεργή συμμετοχή σε κανένα κόμμα, μετά που επιστρέψαμε από την Αγγλία, ίσως γιατί έζησε στο πετσί του τι σημαίνει “εμφύλιος”. Στο πραξικόπημα του είχαν στήσει καρτέρι οι πραξικοποιηματίες, ενώ φυγάδευε αντιστασιακούς. Μέχρι εκεί ήξερα.
Στις προεδρικές εκλογές όπως είναι γνωστό στήριξα τον Αντρέα Μαυρογιάννη, γιατί πραγματικά πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω στον άνθρωπο Αντρέα Μαυρογιάννη. Και εκεί ήρθα σε επαφή με την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Αυτό που με εντυπωσίασε πραγματικά, είναι η αυθεντικότητα, η προοδευτική σκέψη, η απλότητα του Γ.Γ, του Στέφανου Στεφάνου. Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που έγινε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές 2023. Με πήρε τηλέφωνο ο ΓΓ του Ακελ και ζήτησε να με δει. Συνήθως η αμέσως επόμενη πρόταση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι “Έλα στο γραφείο μου.” Ο Στέφανος Στεφάνου όμως με ρώτησε που με βολεύει για να έρθει εκείνος. Αυτό για μένα λέει κάτι γιατί πολλές φορές οι λεπτομέρειες λένε πολλά για ένα άνθρωπο. Βρεθήκαμε λοιπόν στη Λεμεσό. Με ρώτησε την άποψη μου για κάποια πράγματα, τι θα ήθελα εγώ να δω στο ΑΚΕΛ, την άποψη του κόσμου. Είδα έναν άνθρωπο που πραγματικά νοιαζόταν να ακούσει, να μάθει, για να βοηθήσει το κόμμα του να βελτιωθεί, να προχωρήσει στην επόμενη μέρα για το καλό όλης της Κύπρου.
Έτσι όταν τελικά ήρθε η πρόταση φέτος για να είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ ως υποψήφια Ευρωβουλεύτρια, πραγματικά δεν δυσκολεύτηκα να πω το ναι. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα όμορφο ταξίδι, στο οποίο τελικά μαθαίνω πράγματα για τον παππού μου και τον πατέρα μου, που δεν γνώριζα. Έμαθα από τον κόσμο του ΑΚΕΛ, που τους ήξερε, πως ο παππούς μου φυλακίστηκε από τους Εγγλέζους στο κάστρο της Λεμεσού γιατί ήταν μέλος της Συντεχνίας και αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έμαθα ότι ο παππούς μου κατέβηκε από την Επταγώνια με τους γιούς του και τον πατέρα μου και έλαβαν μέρος στην μάχη στον αστυνομικό σταθμό του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό. Είναι με τεράστια συγκίνηση που ακούω αυτές τις ιστορίες από τον κόσμο. Ιστορίες που μου δείχνουν γιατί η πυξίδα μέσα μου έδειχνε πάντα πως ανήκω στον προοδευτικό χώρο.

Είσαι ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να εκφράζει με πυγμή την διαφωνία του, αυτό θα κάνεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, αν διαφωνείς με κάποιες αποφάσεις;

Μα αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που είμαι υποψήφια στις Ευρωεκλογές. Δεν πρόκειται να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργώ. Η Μέλανη θα είναι η ίδια, είτε είναι στην Κύπρο, είτε είναι στις Βρυξέλλες.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να αλλάξει σήμερα μέσα στην Ευρώπη;

Πιστεύω, όπως είπα και στον χαιρετισμό μου στην παρουσίαση των υποψηφιών, πως η Ευρωπαική Ένωση έχει απομακρυνθεί από αυτό που ήταν όταν πρωτοδημιουργήθηκε. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη μέχρι τις πολιτικές για την πράσινη μετάβαση.

Ποια είναι τα τρία βασικά θέματα ή προβλήματα που θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα σου αν εκλεγείς;

Στεγαστική κρίση – ειδικότερα στους νέους. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κύπρου. Είναι πρόβλημα όλων των Ευρωπαικών χωρών και η Ευρωπαική Ένωση έχει ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό με διάφορες ενέργειες που μπορεί να προωθήσει.
Πολιτισμός – πως μπορεί η Κύπρος να αξιοποίησει προγράμματα της Ευρωπαικής Ένωσης και πως μπορεί να συμβάλει η Ευρωπαική Ένωση μέσω των αποφάσεων που λαμβάνονται στο ευρωκοινοβούλιο. Στον τομέα του πολιτισμού εντάσσονται πολλά θέματα , όπως η πολιτιστική μας κληρονομιά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πειρατία στην μουσική και στον κινηματογράφο, τα δικαιώματα του καλλιτέχνη, ο κίνδυνος που ελοχεύει από την Τεχνιτή Νοημοσύνη κτλ. Εδώ στην Κύπρο ακόμα συζητούμε για το καθεστώς του καλλιτέχνη. Και ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για μένα στον τομέα του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός σε σχέση με την παιδεία. Η επαφή των νέων με τον πολιτισμό θα πρέπει να ξεκινά νωρίς. Δεν μπορείς να περιμένεις ότι ένα έφηβος θα γίνει θεατρόφιλος αν δεν του καλλιεργείς αυτή την συνήθεια, αυτή την ανάγκη από μικρή ηλικιά.
Περιβάλλον – Νομίζω πως έχουμε καταλάβει όλοι πλέον πως πρέπει να διασφαλίσουμε το περιβάλλον – είναι θέμα επιβιώσης πια. Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κααταστροφή έχουν άμεση σχέση με την διασφάλιση της ειρήνης και την διακοπή των πολέμων. Δεν γίνεται να μιλάς για εκπομπές ρύπων και το διοξείδιο του άνθρακα ενώ ταυτόχρονα συντηρείς έναν πόλεμο στην Ουκρανία και ανέχεσαι μια γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Δύο συρράξεις που πέρα από την απώλεια αθώων ανθρώπων έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή που μας επηρεάζει όλους.
Και πολλά άλλα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και μέσα στους επόμενους μήνες.

Είχα δει μια ανάρτηση σου σε μια φωτογραφία με μια φίλη σου Τουρκοκύπρια όπου είχες γράψει: “Δύο φίλες που ζούμε στην ίδια χώρα. Στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Μαζί αλλά χώρια. Συναντηθήκαμε πριν από 6 χρόνια περίπου. Υποσχεθήκαμε τότε πως τα δικά μας παιδιά , η Ολίβια και ο Μάξιμος θα είχαν την δική τους ιστορία να πουν. Την ιστορία της ειρήνης, της συνύπαρξης, της ανεκτικότητας, της αποδοχής, του σεβασμού και της αγάπης. Ονειρευόμαστε να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα”.
Αλήθεια Μέλανη, μπορούμε να ζήσουμε σε μια κοινή πατρίδα; Πιστεύεις πως υπάρχει ακόμη ελπίδα επανένωσης της πατρίδας μας;

Θέλω να πιστεύω πως ναι. Θέλω να πιστεύω πως η νέα γενιά θα μας δείξει τον δρόμο της επανένωσης. Και αυτή η ελπίδα δημιουργείται μέσα από τα παιδιά μας.

Μια γυναίκα με μια πλούσια επαγγελατική πορεία, που σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στην Αθήνα, εργάστηκε στην Τηλεόραση και ως γνωστή και πετυχημένη παρουσιάστρια και ως ηθοποιός, που εργάστηκε στο θέατρο, που εργάστηκε και ως δημοσιογράφος, που είναι σύζυγος, που είναι μαμά, γιατί να θέλει να εκλεγεί Ευρωβουλεύτρια;

Είμαι υποψήφια Ευρωβουλεύτρια επειδή θέλω να συμμετέχω όσο μπορώ στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Για ένα καλύτερο μέλλον για τον γιο μου και για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ως μητέρα ποια Κύπρο ονειρεύεσαι για το γιο σου;

Ονειρεύομαι για το γιο μου και για όλα τα παιδιά του τόπου μας, μια Κύπρο που δεν θα διώχνει τα παιδιά της στο εξωτερικό.
Μια Κύπρο όπου οι νέοι μπορούν να διαπρέπουν.
Μια Κύπρο χωρίς ρατσισμό, διαφθορά, μίζες, νεποτισμό, κουμπαροκρατία και αναξιοκρατία. Μια Κύπρο πράσινη, φιλόξενη, ανθρώπινη και προοδευτική.
Μια Κύπρο που η προτεραιότητα της θα είναι η ευημερία του κόσμου της, το καλύτερο αύριο των παιδιών της.


Ο νονός του γιου σου, ο ταλαντούχος Έλληνας τραγουδιστής Μάριος Φραγκούλης, τι σου είπε όταν του ανακοίνωσες ότι θα κατέβεις υποψήφια Ευρωβουλεύτρια;

Χα χα χα! Δεν του το ανακοίνωσα! Το είδε από το Instagram και πολύ απλά μου έστειλε διάφορες φατσούλες για να καταλάβω πως το επικροτούσε. Το είχαμε συζητήσει άλλωστε σε γενικότερο πλαίσιο τον Σεπτέμβρη, αφού γνώριζε για την εμπλοκή μου στη προεκλογική των προεδρικών εκλογών.

Θα ήθελα να κλείσουμε τη κουβέντα μας αυτή με ένα αγαπημένο σου στίχο. Γνωρίζω ότι διαβάζεις πολύ, ότι αγαπάς όλα τα είδη τέχνης, αγαπάς και την ποίηση, ας κλείσουμε λοιπόν με ένα αγαπημένο σου στίχο ή ποίημα.

Έχω πολλά αγαπημένα ποιήματα και πολλούς αγαπημένους ποιητές. Δύσκολο να πρέπει να επιλέξω ένα…… Οκ, θα επιλέξω ένα της Λούλλας Αναγνωστάκη,  το “Ένας ξένος στο Μπαρ.”

Ο άνθρωπος αυτός δε μου ανήκει.
Κάθεται στη γωνιά του μπαρ και κοιτάει τον τραγουδιστή.
Τα μάτια του έχουν δει τις πόλεις που ονειρεύτηκα,
τα χέρια του μοιάζουν τα χέρια εκείνων που αγάπησα κάποτε,
τα χέρια του μοιάζουν τα χέρια εκείνων που έχω πια χάσει.
Κάποτε γράψαμε ποιήματα, διαβάσαμε τα ίδια βιβλία,
με την ίδια μυστική σημαία πολεμήσαμε τους φασίστες.
Τώρα μες στη σιωπή κοιτάμε κατά τη θάλασσα.
Παντού η θάλασσα είναι ίδια, θλιβερή κι αφιλόξενη,
με τα μεγάλα φύκια της και τα ήσυχα νερά.
Ο άνθρωπος αυτός δε μου ανήκει.
Τα χέρια του, το στόμα, τα μαλλιά του είναι ξένα.
Κάθεται στη γωνιά του μπαρ και κοιτάει τον τραγουδιστή:
Ποτέ δε θα γυρίσει σε μένα ν’ ατενίσει τον εαυτό του.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!