Σιωπή…στην Γάζα / Του συνδημότη μας Φαισάλ

Το πιο κάτω ποιήμα του συνδημότη μας Φαισάλ καθώς και το κείμενο, είναι αναδημοσίευση από την Εφημερίδα “Αυγή” στην Αθήνα.

Οι ειδήσεις και οι εικόνες της γενοκτονίας στην Γάζα τον πληγώνουν και ο πόνος μετατρέπεται σε ποίηση. Θέλει η φωνή της απόγνωσης να φτάσει παντού. Ο 20χρονος Φαισάλ είναι Παλαιστίνιος από την Συρία, φοιτητής στο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Μιλάει αραβικά, αγγλικά, ελληνικά και την κυπριακή διάλεκτο. Ως πρόσφυγας πολέμου ζει με την οικογένεια του από το  2018 στην Κύπρο (στην επαρχία Λάρνακας).
Ο παππούς του γεννήθηκε στην Παλαιστίνη και έπρεπε να φύγει όταν ήταν παιδί περπατώντας από το χωριό τους στην Τιβέρια (επαρχία της Παλαιστίνης) στην Δαμασκό. Οι ειδήσεις και οι εικόνες της γενοκτονίας στην Γάζα τον πληγώνουν και ο πόνος μετατρέπεται σε ποίηση. Θέλει  η φωνή της απόγνωσης να φτάσει παντού. Φοβάται πως δεν θα υπάρχει πατρίδα για να επιστρέψει. Τα λόγια είναι δικά του.

ΣΙΩΠΗ

Που να σε θάψω γιέ μου;
Το σώμα σου μικρό.
Τα μάγουλα σου ζεστά ακόμα
Το χέρι σου κλειστό 
Πού θα τον θάψω θεέ μου;
Μικρή αυτή η γη 
Δεν βλέπεις και εσύ 
πως μέρα παρά μέρα γίνεται μικρότερη;
Πώς θα το κάνω αυτό;
Με σώμα τόσο ελαφρύ
Πώς θα σε κρατώ εγώ;
Πώς θα σε κρατώ εγώ;
Έλα να με κρατάς εσύ
Δεν είμαι αρκετά δυνατή
Έχω άλλα να σου πω
Σύντομα θα σε δω
Πώς θα μας θάψουν γιε μου;
Όταν δεν μας μένει γη
Γεμάτοι θα ‘ναι οι δρόμοι 
Συνεχίζει η σιωπή 

Θα επιστρέψουμε. Θα επιστρέψουμε. Θα επιστρέψουμε μου είπε η μαμά. Και σήμερα μετά από πάνω 100 μέρες γενοκτονίας, βίας και τρομοκρατίας στην λωρίδα της Γάζας με μια μεγάλη λύπη στην καρδιά αναρωτιέμαι πού; Με ποιους; Ποτέ.

Τις τελευταίες μέρες σε κάθε Παλαιστινιακό σπίτι είχε τουλάχιστον μία κηδεία, ένα πένθος, ένα πόνο. Πόνος από μια πληγή, άπειρα βαθύς. Πένθος χωρίς δάκρυα. Κηδείες που συνοδεύονται από την σιωπή της παγκόσμιας κοινότητας.

Και συνεχίζει η σιωπή. Και θα συνεχίσει αυτή η σιωπή μέχρι να την σπάσουμε.
Αγαπητέ αναγνώστη σιωπούμε όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν σκοτώνονται!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!