Έκλεψαν έργο του Banksy από δρόμο στο κέντρο του Λονδίνου

Ένα έργο τέχνης που δημιούργησε ο Banksy εκλάπη από δρόμο του νότιου Λονδίνου μία ώρα αφότου επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για νέα δουλειά του καλλιτέχνη.

Ο καλλιτέχνης επιβεβαίωσε ότι το έργο – μια πινακίδα διακοπής κυκλοφορίας που καλύπτεται από τρία αεροσκάφη που λέγεται ότι μοιάζουν με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη – ήταν δικό του σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή (22/12) λίγο μετά το μεσημέρι.

Δύο άνδρες εθεάθησαν να κατεβάζουν την πινακίδα στη διασταύρωση των οδών Southampton Way και Commercial Way στο Peckham περίπου στις 12.30 το μεσημέρι. Εξυπακούεται ότι ο Banksy δεν ήταν πίσω από την αφαίρεση. Μια σειρά φωτογραφιών είχε ανέβει στη σελίδα του καλλιτέχνη στο Instagram χωρίς λεζάντα ή εξήγηση, επιβεβαιώνοντας τη γνησιότητά της, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.

Τα αεροσκάφη στην πινακίδα έμοιαζαν με εκείνα από το έργο του Banksy “Civilian Drone Strike” του 2017, το οποίο απεικόνιζε ένα τρίο μη επανδρωμένων αεροσκαφών να βομβαρδίζουν ένα παιδικό σχέδιο ενός σπιτιού. Το έργο δημοπρατήθηκε στο Art The Arms Fair και συγκέντρωσε 205.000 λίρες για τις οργανώσεις Reprieve και Campaign Against Arms Trade.

Ο Banksy έχει εγκαταστήσει και άλλα έργα φέτος, όπως το “Valentine’s Day Mascara“, μια τοιχογραφία βάρους 3,8 τόνων, η οποία εμφανίστηκε στο πλάι ενός σπιτιού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η τοιχογραφία απεικόνιζε μια νοικοκυρά της δεκαετίας του 1950 με πρησμένο μάτι και χαμένο δόντι, που φορούσε ποδιά και κίτρινα γάντια πλυσίματος και πετούσε έναν άνδρα σε έναν καταψύκτη. Τον Σεπτέμβριο, τοποθετήθηκε στο φουαγιέ της έκθεσης Art of Banksy στην Regent Street, στο κέντρο του Λονδίνου, όπου μπορεί κανείς να το δει δωρεάν.

Πηγή: CNN Greece

Συνελήφθη ύποπτος για την κλοπή έργου του Banksy στο Λονδίνο

Ένας άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για την κλοπή του νέου έργου τέχνης του Banksy πριν από μερικές ημέρες από δρόμο του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία στο Λονδίνο.

Το νέο έργο του διάσημου street artist – μία πινακίδα «Stop» με τρία στρατιωτικά drones – εμφανίστηκε την Παρασκευή στο Πέκαμ του Λονδίνου. Λίγη ώρα αργότερα, δύο νεαροί άνδρες εμφανίστηκαν ξαφνικά και έκλεψαν το έργο, ο ένας ξεκρέμασε την πινακίδα και ο άλλος τον βοηθούσε.

Η κλοπή έγινε μπροστά σε αυτόπτες μάρτυρες κάποιοι από τους οποίους κατέγραψαν το στιγμιότυπο. Το βίντεο έγινε viral, ενώ η αστυνομία ζητούσε πληροφορίες για το περιστατικό ή για το πού βρίσκεται η πινακίδα.

Ιδιοκτήτης γκαλερί είπε στο BBC ότι η αξία του έργου μπορεί να ανέρχεται σε 500.000 αγγλικές λίρες.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία ξεκίνησε έρευνα αφού έλαβε αναφορά για κλοπή από το τοπικό συμβούλιο του Σάουθγουορκ ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς παραμένει υπό κράτηση. Οι αξιωματικοί της αστυνομιας ανέφεραν ότι η νέα πινακίδα κυκλοφορίας είχε τοποθετηθεί από τις τοπικές αρχές για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Το έργο είχε αφαιρεθεί λιγότερο από μία ώρα μετά την ανέγερσή του.

Το ίδιο έργο έχει επίσης αναρτηθεί στην επιχειρηματική σελίδα του καλλιτέχνη, Gross Domestic Product, με σύμβολο ειρήνης. Οι εκπρόσωποι του Banksy αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τι υποδηλώνει το έργο

Θαυμαστές του Banksy σε αναρτήσεις στο Instagram ερμήνευσαν το έργο ως έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον Ούρλιχ Μπλανς, ειδικό στην τέχνη του δρόμου στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, το έργο πιθανώς υποδηλώνει μια κριτική στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων.

Ο Banksy έχει μακρά ιστορία δραστηριότητας στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δημιουργώντας για πρώτη φορά μια σειρά από τοιχογραφίες στην παλαιστινιακή πλευρά του φράγματος της Δυτικής Όχθης το 2005.

Τα έργα – πολλά από τα οποία έχουν αφαιρεθεί από τότε – περιλαμβάνουν τη σιλουέτα ενός κοριτσιού που πετάει προς τα πάνω κρατώντας ένα μάτσο μπαλόνια και ενός αγοριού που κρατά κουβά και φτυάρι καθώς κοιτάζει μέσα από μια τεράστια τρύπα στον τοίχο.

Το 2004, τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν παράνομο το τείχος του Ισραήλ μήκους 425 μιλίων. Ο Banksy είπε ότι το φράγμα «μετατρέπει ουσιαστικά την Παλαιστίνη στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου».

Άλλα έργα όπως το Stop and Search, ζωγραφισμένα στη Βηθλεέμ το 2007, όπου μια κοπέλα με ροζ φόρεμα προβαίνει σε σωματικό έλεγχο σε έναν στρατιώτη, παραπέμπουν στην καταπιεστική κρατική εξουσία, ενώ ένας αρουραίος που κρατά μια σφεντόνα έχει εκληφθεί ως διαμαρτυρία ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Το 2017, ο Banksy άνοιξε το Walled Off Hotel ακριβώς απέναντι από το οδόφραγμα της Δυτικής Όχθης, έτσι ώστε όλα τα δωμάτια να βλέπουν σε πλάκες από σκυρόδεμα με συρματόπλεγμα – «η χειρότερη θέα οποιουδήποτε ξενοδοχείου στον κόσμο», είπε ο καλλιτέχνης την ώρα του ανοίγματος.

Η ελπίδα ήταν ότι το ξενοδοχείο θα έφερνε τον απαραίτητο τουρισμό στην κατεστραμμένη περιοχή- και θα εξέθετε τους ανθρώπους στην πραγματικότητα της ζωής στη σκιά του τείχους. Ο ξενώνας είναι κλειστός από τις 7 Οκτωβρίου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!