Από κεταμίνη πέθανε ο αγαπημένος Chandler Bing

Δύο μήνες μετά τον θάνατο του Matthew Perry, η ιατροδικαστική υπηρεσία του Λος Αντζελες ανακοίνωσε ότι ο ηθοποιός έχασε τη ζωή του από λήψη κεταμίνης και πνιγμό.

Ένα νέο δημοσίευμα όμως του PageSix, αναφέρει πως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, ο αγαπητός ηθοποιός των «Friends» είχε αλλάξει πολύ στη συμπεριφορά του. Στενή φίλη του Matthew Perry, δήλωσε στο μέσο, πως τις εβδομάδες πριν από το θάνατό του, ήταν «θυμωμένος και κακότροπος», επειδή έκανε εμβόλια τεστοστερόνης.
Εκπρόσωπος του ιατροδικαστή του Λος Άντζελες δήλωσε: «Το Τμήμα Ιατροδικαστών της κομητείας του Λος Άντζελες (DME) προσδιόρισε ως αιτία θανάτου του 54χρονου ηθοποιού Μάθιου Λάνγκφορντ Πέρι τις οξείες επιδράσεις της κεταμίνης».

Η έκθεση του ιατροδικαστή σημειώνει ότι εκτός από τη θανατηφόρα ποσότητα κεταμίνης που αναμιγνύεται με το φάρμακο που μοιάζει με οπιοειδή βουπρενορφίνη, το οποίο χρησιμοποιείται για για να ανακουφίσει τον πόνο και να βοηθήσει με τον εθισμό στα οπιοειδή, ο ηθοποιός έπαιρνε Tammoxifen για να χάσει βάρος, αντιδιαβητικά φάρμακα και γλειφιτζούρια νικοτίνης.
Πριν πεθάνει προσπαθούσε να κόψει το κάπνισμα. Ο βοηθός του είπε ότι κάπνιζε περίπου δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα.

«Στην κρεβατοκάμαρα, υπήρχαν πολλά άδεια και μισογεμισμένα μπουκάλια φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν στον αποθανόντα, καθώς και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, βιταμίνες, πεπτικά βοηθήματα και καραμέλες», ανέφερε η έκθεση.

Τι είναι η κεταμίνη
το φάρμακο αυτό έχει γίνει δημοφιλές ως μια εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ζητημάτων ψυχικής υγείας. 
Η κεταμίνη είναι ένα ενέσιμο, βραχείας δράσης, διασπαστικό αναισθητικό, που μπορεί να έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες δόσεις. 
Διαστρεβλώνει την αντίληψη της όρασης και του ήχου και κάνει τους χρήστες να νιώθουν ότι αποσυνδέονται από τον πόνο και το περιβάλλον. Αναπτύχθηκε ως αναισθητικό για το πεδίο της μάχης τη δεκαετία του ‘60 και η κεταμίνη είναι νόμιμη για τη χρήση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα από το’70.  Συχνά χρησιμοποιείται ως αναισθητικό σε παιδιά, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. 
Όμως, η ψυχιατρική χρήση της κεταμίνης παραμένει μη εγκεκριμένη και δίχως κανόνες, παρότι χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο, για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του αυτοκτονικού ιδεασμού και των χρόνιων πόνων. Το 2019 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε μια μορφή της κεταμίνης σε ρινικό σπρέι, για τη θεραπεία περιπτώσεων κατάθλιψης. 
Μπορεί να γίνει κατάχρηση της κεταμίνης, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μέτρια ή χαμηλή σωματική εξάρτηση, ή υψηλή ψυχολογική εξάρτηση, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ένα ασφαλές φάρμακο. Εκείνοι που τη χρησιμοποιούν για «ψυχαγωγικούς» λόγους, συχνά το κάνουν εισπνέοντας την κεταμίνη σε μορφή σκόνης, ή ενδορρινικού σπρέι. 
«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν την κεταμίνη, αν τη συνταγογραφήσει ο γιατρός τους και η χορήγηση γίνει σε υγειονομικό χώρο», επεσήμανε ο δρ. Τζέραλντ Σανακόρα, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος του Γέιλ για την κατάθλιψη.  
Μπορεί να είναι θανατηφόρα η κεταμίνη; 
Σπανίως είναι θανατηφόρα η κεταμίνη, αλλά μια υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων και επικίνδυνη επιβράδυνση της αναπνοής, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών. 
Υπενθυμίζεται πως η ποσότητα κεταμίνης που βρέθηκε στον οργανισμό του Μάθιου Πέρι ήταν εξαιρετικά υψηλή και συγκρίνεται με τη δόση για γενική αναισθησία. 
Παρενέργειες όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η παράνοια είναι σπάνιες και συνήθως συμβαίνουν σε πολύ υψηλές δόσεις. Εκείνοι που χρησιμοποιούν συχνά το φάρμακο μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. 
Τον Οκτώβριο ο FDA εξέδωσε προειδοποίηση για τους κινδύνους της χρήσης τροποποιημένων μορφών της κεταμίνης. Ο Οργανισμός, επικαλούμενος αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες, προειδοποίησε ότι η χρήση αυτών των μορφών κεταμίνης χωρίς επίβλεψη αυξάνουν τον κίνδυνο για επικίνδυνες ψυχιατρικές αντιδράσεις και προβλήματα υγείας, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, καταστολή του αναπνευστικού και προβλήματα του ουροποιητικού, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακράτεια. 
Οι ασθενείς πρέπει να περάσουν από πλήρη ιατρικό και ψυχιατρικό έλεγχο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλοι για τη θεραπεία, επεσήμανε ο δρ. Στίβεν Ράντοβιτς, επικεφαλής γιατρός σε κλινική κεταμίνης στη Νέα Υόρκη. 
Σε τέτοιες κλινικές οι δόσεις που χορηγούνται είναι κάτω από το επίπεδο της αναισθησίας, έτσι ώστε οι ασθενείς να διατηρούν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εξήγησε. 

Τι ξέρουμε για τη σχέση του Matthew Perry με την κεταμίνη 
Ο Μάθιου Πέρι έκανε θεραπεία έγχυσης κεταμίνης, υπό ιατρική επίβλεψη, για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. 
Η τελευταία θεραπεία αυτού του είδους έγινε 1,5 εβδομάδα πριν από τον θάνατό του. Αυτή η δόση δεν είχε σχέση με τον θάνατό του, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, καθώς το φάρμακο παραμένει στον οργανισμό μόνο για μερικές ώρες. 
Αν και δεν αναφέρεται ρητά, η ιατροδικαστική έκθεση αφήνει να εννοηθεί πως ο Μάθιου Πέρι έκανε χρήση κεταμίνης στο σπίτι του όταν πέθανε. Οι αστυνομικοί πάντως δεν βρήκαν το φάρμακο στην οικία του, σημειώνεται στην έκθεση. 
Σε αυτή δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά της αλληλουχίας των γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατο του Matthew Perry. Όμως, αναφέρει ως παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτόν, τον πνιγμό, τη στεφανιαία νόσο και τη βουπρενορφίνη, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που έπαιρνε ο ηθοποιός για την αντιμετώπιση του εθισμού στα οπιοειδή. 
«Στα υψηλά επίπεδα που βρέθηκαν στο αίμα του, οι κύριες θανατηφόρες επιπτώσεις θα ήταν τόσο η υπερδιέγερση του καρδιαγγειακού όσο και η καταστολή του αναπνευστικού», αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση. 
Σε υψηλές δόσεις, η κεταμίνη ενδέχεται να προκαλέσει επικίνδυνες αλλαγές της αρτηριακής πίεσης, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα. 
«Δεν είμαι ιατροδικαστής, αλλά είχε πολλούς παράγοντες κινδύνου και υπάρχουν πολλά που μπορεί να συνέβησαν. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι πως η κεταμίνη δεν αποτελεί φάρμακο που λαμβάνεται στο σπίτι», επεσήμανε ο δρ. Σανακόρα του πανεπιστημίου Γέιλ. 

Πηγή: lifo.gr με πληροφορίες από NYT


Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!