Η Πρόεδρος του “Αγάπης Χέρια” Έφη Γαβριήλ μιλά στο SkalaTimes

ΕΦΗ ΓΑΒΡΙΗΛ: “Η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση μπορεί να μην αναιρούν την αδικία, αλλά σίγουρα δίνουν ελπίδα”

Στις 3 Δεκεμβρίου η Ομάδα “Αγάπης Χέρια” διοργανώνει Πανηγύρι Αγάπης για τα Παιδιά της Κύπρου και της Ουγκάντας στην Πλατεία Ζουχουρί. Εμείς συνομιλήσαμε με την Πρόεδρο της Ομάδας Αγάπης Χέρια, συμπολίτισσα μας Έφη Γαβριήλ, για το έργο της Ομάδας και για την εκδήλωση.

Τι είναι η Ομάδα Αγάπης Χέρια;
Η Ομάδα Αγάπης Χέρια είναι εγγεγραμμένο σωματείο στην Κύπρο. Είμαστε μια εθελοντική ομάδα με στόχο την στήριξη και ενδυνάμωση παιδιών σε Κύπρο και Ουγκάντα. Στην Ουγκάντα στηρίζουμε πέντε σχολεία, με υλικοτεχνική υποδομή, ενώ στην Κύπρο στηρίζουμε οργανώσεις για παιδιά.

Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποια από τα έργα σας για να αντιληφθούμε καλύτερα το τι κάνετε;
Βεβαίως. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελική φάση η ανέγερση ενός τριώροφου σχολικού κτηρίου στο σχολείο Young Comrades στο Wakiso της Ουγκάντας. Προηγουμένως χρηματοδοτήσαμε τη σύνδεση του σχολείου του Αγίου Αντωνίου στο Μόντε της Ουγκάντας με τρεχούμενο νερό. Φανταστείτε ένα σχολείο με 500 μαθητές με οικοτροφείο να μην έχει τρεχούμενο νερό. Στο παρελθόν εγκαταστήσαμε ντεπόζιτα συλλογής νερού στο σχολείο της Αγίας Τριάδας στην Ουγκάντα, χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή μεταλλικών κρεβατιών για τα οικοτροφεία, καθώς και την ανέγερση κουζινών στα σχολεία μας στην Ουγκάντα, έτσι ώστε το φαγητό να ετοιμάζεται σε κλειστό χώρο, ενώ προηγουμένως προετοιμαζόταν στο ύπαιθρο, σε ανοιχτές φωτιές.

Πώς χρηματοδοτείστε;
Εκτός από εταιρικές χορηγίες, η κύρια μας πηγή εισόδων είναι οι Ανάδοχοι Αγάπης. Άνθρωποι απλοί σαν κι εμάς που αντιλαμβάνονται τον μεγάλο αντίκτυπο που μπορούν να έχουν 20 ευρώ τον μήνα ή 200 ευρώ τον χρόνο στη ζωή ανθρώπων που βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από εμάς.

Άρα δουλεύετε με αναδοχές παιδιών, όπως άλλες παρόμοιες οργανώσεις;
Τα πρώτα χρόνια της δράσης μας λειτουργούσαμε με αυτή τη φιλοσοφία: ότι δηλαδή ο κάθε ανάδοχος με τα 200 ευρώ τον χρόνο αναλάμβανε το κόστος φοίτησης και σίτισης ενός παιδιού. Στην πορεία όμως προέκυπταν πρακτικές δυσκολίες.
Τι γίνεται αν κάποιος ανάδοχος σταματήσει να στέλνει χρήματα;
Διώχνεις το παιδί από το σχολείο; Πού πάνε οι κανονισμοί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών; Είναι σωστό να στέλνονται σε άγνωστους αναδόχους φωτογραφίες και στοιχεία παιδιών; Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε ως Ομάδα να χρηματοδοτούμε έργα υποδομής, αντί δίδακτρα, τα οποία θα μένουν στην κοινότητα για πολλά χρόνια και θα χρησιμοποιούνται από πολλά παιδιά. Αντί Ανάδοχοι Παιδιών γίναμε Ανάδοχοι Αγάπης και Ανάδοχοι Έργων.

Γιατί κάποιος να θέλει να στείλει χρήματα στην Ουγκάντα, ενώ υπάρχουν τόσες ανάγκες εδώ γύρω μας στην Κύπρο;
Η απάντηση είναι απλή: Γιατί όχι; Με ένα σχετικά μικρό ποσό μπορείς να αλλάξεις τη ζωή ενός παιδιού δίνοντας του πρόσβαση σε νερό. Χαρίζεις ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο μέσα από την εκπαίδευση. Δικαιώματα που για εμάς θεωρούνται αυτονόητα. Όταν γνωρίζεις ότι ένα 20ευρω τον μήνα μπορεί να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο σε μια ολόκληρη κοινότητα, δεν σκέφτεσαι λόγους να μην βοηθήσεις.
Σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Ακόμα και ένα παιδί να σωθεί και να μείνει στο
σχολείο, η θετική επίδραση που θα έχει αυτό το παιδί γύρω του, αξίζει σίγουρα παραπάνω από 20 ευρώ τον μήνα.
Και φυσικά, δεν εστιάζουμε μόνο στην Ουγκάντα. Στηρίζουμε κατά καιρούς αρκετές οργανώσεις
παιδιών στην Κύπρο, όπως το Δικαίωμα Ελπίδας για Άτομα με Αναπηρίες, το Ίδρυμα Άγιος Γεώργιος – Χριστάκη Κασάπη, την Κίτρινη Γραμμή Βοήθειας και Αλληλεγγύης, τον Σύνδεσμο Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας, το Ίδρυμα Άγιος Λάζαρος για ΑΜΕΑ, ανάμεσα σε άλλα.

Είναι κρίμα που βασικά αγαθά που θα έπρεπε να ήταν δεδομένα εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία του καθενός.
Είναι όντως άδικο. Δεν ζούμε σε έναν δίκαιο κόσμο. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους και σε ομάδες ανθρώπων. Με όσα γίνονται γύρω μας βλέπουμε ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ξαφνικά σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Σήμερα μπορώ εγώ να βοηθήσω, αύριο ίσως χρειαστώ βοήθεια. Η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση μπορεί να μην αναιρούν την αδικία, αλλά σίγουρα δίνουν ελπίδα.

Τι να περιμένουμε από το Πανηγύρι Αγάπης για Παιδιά την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου;
Κατ’ αρχάς ευελπιστούμε ότι θα είναι μια ηλιόλουστη μέρα! Μαζί με την Ομάδα Λάρνακα 2030 θα είμαστε στην Πλατεία Ζουχούρι από τις 2.30 το απόγευμα και θα προσφέρουμε δραστηριότητες για παιδιά. Θα υπάρχει επίσης αγορά χειροποίητων προϊόντων από την Ουγκάντα. Στη σκηνή της πλατείας θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα με τραγούδια, μουσική και χορό. Είμαστε ευγνώμονες στις Υπεραγορές Μετρό και ΧΜ που χορηγούν την εκδήλωση μας.
Το απόγευμά μας θα κλείσει με προβολή κινουμένων σχεδίων για παιδιά από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας.

Τι θα περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα μας θα είναι πολύ πλούσιο. Θα έχουμε μαζί μας την Jazz Band του Μουσικού Σχολείου Μίκης Θεοδωράκης, τα χορευτικά συγκροτήματα Dancing Art, Χορόκραμα και ΠΟΕΔ Λάρνακας. Θα ακούσουμε τραγούδια από παιδιά της Πολιτεία Μάθησης και του G.E. English Centre, και θα παρακολουθήσουμε κινούμενα σχέδια από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας.

Θα υπάρχει εισιτήριο για την εκδήλωσή σας;
Όχι. Επειδή χρησιμοποιούμε ένα δημόσιο χώρο, αποφασίσαμε να μην έχουμε εισιτήριο εισόδου. Θα υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα να γίνονται εισφορές για ενίσχυση του έργου της Ομάδας Αγάπης Χέρια.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας.
Εμείς σας ευχαριστούμε που ως Σκαλιώτικο Διαδικτυακό Περιοδικό πάντα προβάλλετε ό,τι καλό γίνεται στην πόλη μας και όχι μόνο. Είναι σημαντικό να αναδεικνύονται και τα όμορφα και ελπιδοφόρα που γίνονται γύρω μας.

FB Σελίδα Αγάπης Χέρια: https://www.facebook.com/agapisheria
FB event page: https://www.facebook.com/events/1817975901938531

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!