Θεοδώρα Ανδρέου: “Οι γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα πιο πολλά ερεθίσματα γίνεται για να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, μόνα τους”

SkalaTimes

H Θεατρολόγος Θεοδώρα Ανδρέου ξεκινήσε τη συνεργασία με τη Σχολή Χορού On your Feet στη Λάρνακα και το SkalaTimes κουβεντιάζει μαζί της για τα οφέλη του Θεάτρου στα παιδιά.

Θεοδώρα πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Σχολή Χορού On your Feet και πόσο οι τέχνες όπως ο χορός και το θέατρο μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μας;
-Η συνεργασία μου με τη Σχολή Χορού On your Feet ξεκίνησε με αφορμή την εγγραφή μου στο μάθημα χορού-εκγύμνασης dance fit. Έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μου με την Φλωρεντία και κατόπιν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το τμήμα του Θεάτρου. Οι τέχνες βοηθούν τα παιδιά να εκφραστούν και να ανακαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους. Ειδικότερα το θέατρο όπως και ο χορός είναι τέχνες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με κύριο σκοπό την δημιουργία.

Τι κερδίζει ένα παιδί μέσα από το Θέατρο και πόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά αυτή την ενασχόληση “στην εποχή των tablets”;
Το Θέατρο προσφέρει στο παιδί την ευκαιρία να εκφραστεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να εξελίξει τα εκφραστικά του μέσα, να αναπτύξει την φαντασία του αλλά και την κριτική του σκέψη. Στις μέρες μας όλα τα παιδιά έχουν επαφή με την τεχνολογία και όσο αυτή η επαφή γίνεται στενή, τόσο πιο μεγάλη γίνεται και η ανάγκη για ενασχόληση του παιδιού με το θέατρο. Το κάθε παιδί έχει ανάγκη να ενεργοποιηθεί, να νιώσει μέρος της ομάδας,να βιώσει κοινές εμπειρίες έξω απο την οθόνη, να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, να δημιουργήσει και να ανακαλύψει τον εαυτό του.Το Θέατρο έχει την ικανότητα να εκπαιδεύει αλλά και να ψυχαγωγεί.

Πρέπει να έχει ταλέντο-κλίση ένα παιδί για να κάνει θέατρο;
Δεν χρειάζεται να έχει ταλέντο ένα παιδί για να κάνει θέατρο. Όλα τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε ένα μάθημα θεάτρου αρκεί να έχουν όρεξη για παιχνίδι, δημιουργία, φαντασία μα πάνω απο όλα συνεργασία.

Εσύ ως δασκάλα θεάτρου τι παρατηρείς στα σημερινά παιδιά; 
Αναμφίβολα οι καιροί αλλάζουν, ο άνθρωπος εξελίσσεται, το θέμα είναι να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα που μας προσφέρονται προς όφελος μας. Τα παιδιά σήμερα αυτό κάνουν, γνωρίζουν από μικρά να ελίσσονται, να βρίσκουν λύσεις και να εξερευνούν το περιβάλλον τους.

Η αγάπη για το θέατρο γενικότερα (παρακολούθηση παραστάσεων κτλ) πώς μπορεί να καλλιεργηθεί στα παιδιά;
Η αγάπη για το θέατρο και τις τέχνες καλλιεργείται από μικρή ηλικία με την παρακολούθηση παραστάσεων, με το διάβασμα θεατρικών έργων, με τη συμμετοχή στις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου και φυσικά με τα μαθήματα θεάτρου. Κάθε οικογένεια, κάθε σχολείο έχει υποχρέωση να αναπτύξει την σχέση παιδιού και θεάτρου.

Μια καλή θεατρική παράσταση τι μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί;
Μια καλή παράσταση πρέπει να έχει στόχο να κρατήσει το παιδί συγκεντρωμένο στην ιστορία, να έχει έξυπνα στοιχεία και να δίνει ένα δυνατό μήνυμα με καθημερινά παραδείγματα. Έτσι μια καλή παράσταση εκπαιδεύει, ψυχαγωγεί, παραδειγματίζει και συμβάλει στην ομαλή ένταξη του παιδιού στη κοινωνία.

Πόσο ευθύνη έχουμε όλοι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το θέατρο και τις τέχνες γενικότερα;
Πιστεύω ότι πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος όλων μας να προσφέρουμε στα παιδιά μας ευκαιρίες ενασχόλησης τους με τις τέχνες. Οι τέχνες απελευθερώνουν το άτομο και δίνουν ευκαιρίες δημιουργίας και εξέλιξης. Μέσα από τις τέχνες το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του καλύτερα και βλέπει τον κόσμο απο άλλη οπτική γωνιά.

Εσύ ως άνθρωπος της τέχνης τι θα ήθελες να δεις στη πόλη μας;
Θέλω να δώ τη Λάρνακα να ανθίζει πολιτιστικά και να γεμίσει η πόλη αλλά και η επαρχία με δράσεις για όλες τις ηλικίες και για όλα τα άτομα. Θέλω να δω τη Λάρνακα να αξιοποιεί τους ντόπιους καλλιτέχνες της και να τους δίνει χώρο να δημιουργούν ελεύθερα. Θέλω να πλημμυρίζουν οι πλατειές της Λάρνακας  με παιδικές φωνές μέσα από θεατρικές παραστάσεις αλλά και τις τέχνες γενικότερα.

Τέλος το μήνυμα σου σε όσους γονείς διαβάσουν την συνέντευξη μας αυτή;
Το μήνυμα μου στους γονείς είναι να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα πιο πολλά ερεθίσματα γίνεται για να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, μόνα τους. Να ακούν περισσότερο τα παιδιά τους,να αφουγκράζονται τις πραγματικές ανάγκες τους, να τα αφήνουν ελεύθερα να επιλέγουν και να δοκιμάζουν. Χρειάζεται να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε ότι το κάθε παιδί από την στιγμή που γεννιέται είναι αυτόνομο και ελεύθερο. Χρειάζεται να δίνουμε χρόνο και χώρο στα παιδιά να εκφράζονται, αυτό θα τους κάνει ενσυναίσθητους ενήλικες στο μέλλον.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!