Τα νεκρά παιδιά στη Γάζα δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογής, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λεγόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Της Γιώτας Δημητρίου

Έχω διαβάσει πολλά για το Άουσβιτς. Από λογοτεχνικά βιβλία, μέχρι ιστορικά. Πολλά.
Πολύ συχνά τίθεται το ερώτημα “που ήταν ο Θεός στο Αουσβιτς;”
Η πραγματική όμως ερώτηση πρέπει να είναι ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ;

Γιατί αν υπάρχει Θεός, (κάποιοι πιστεύουμε ότι υπάρχει), τότε υπάρχει και η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Σε αυτή την ελεύθερη βούληση ο άνθρωπος μπορεί να μεγαλουργήσει ή να γίνει τέρας. Η επιλογή είναι μέρος του παιχνιδιού, ενός παιχνιδιού που λέγεται ελεύθερη βούληση του ανθρώπου.

Δεν ξέρω τι είδος άνθρωποι είμαστε όταν παρακολουθούμε αδρανείς την Γάζα να “μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο γγ του ΟΗΕ, Γκουτέρες.
Δεν ξέρω πόσο άνθρωποι ή τέρατα είμαστε, όταν θεωρούμε “οκ” αυτή την κτηνωδία, “για πολιτικούς λόγους”.

Ναι, στη Γάζα διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την κόλαση, ανίκανη να την σταματήσει.

Όταν δεν τάσσεσαι υπερ της εκεχειρίας, όταν δεν φωνάζεις για ΕΙΡΗΝΗ, όταν δεν θεωρείς πως ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει άμεσα, τότε τα χέρια σου έχουν λίγο αίμα από εκείνο που χύνεται καθημερινά στην Γάζα.

Η απαίτηση για ΕΙΡΗΝΗ είναι η μόνη οδός.
Η άλλη οδός, δηλαδή η αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για εκεχειρία, ή η αντίληψη πως ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί για να τιμωρηθούν οι μεν ή οι δε, είναι η αιματοβαμμένη οδός.
Ας αποφασίσουμε λοιπόν: Ή με την ΕΙΡΗΝΗ ή με το ΑΙΜΑ.

Αλλά, ας γνωρίζουμε πως τα νεκρά παιδιά στη Γάζα δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογής, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λεγόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Πριν λίγο η Επίτροπος Προστασίας Δικαωμάτων του Παιδιού στην Κύπρο εξέδωσε ανακοίνωση:
“Το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ενημερώνει το κοινό ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC) προέβη σε δήλωση αναφορικά με τις μαζικές, άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί, η κατάσταση των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας είναι κρίσιμη και αποτελεί μια άνευ προηγουμένου, μαζική και σοβαρή παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με πρωταρχικό το εγγενές τους δικαίωμα στη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 3.500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω των αδιάκοπων επιθέσεων. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθημερινά. Δεν υπάρχει παιδί στη Λωρίδα της Γάζας που να μην έχει βιώσει αγωνία, τραύμα, καταστροφή, εκτοπισμό ή πένθος. Οι βασικές τους ανάγκες όπως τροφή, νερό, υγειονομική περίθαλψη, στέγη δεν ικανοποιούνται πλέον και η επιβίωσή τους απειλείται σοβαρά.
Οποιεσδήποτε στοχευμένες επιθέσεις σε πολίτες, παιδιά ή εγκαταστάσεις που στεγάζουν υπηρεσίες ή παρέχουν άμεση στήριξη/φροντίδα σε παιδιά και οικογένειες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ως σύμπραξη ανεξάρτητων θεσμών προστασίας και προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί καλεί τη διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να σταματήσει και να αποτρέψει περαιτέρω παραβιάσεις των δικαιωμάτων όλων των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί καλεί όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση να σεβαστούν και να διασφαλίσουν τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που ισχύουν στις ένοπλες συγκρούσεις, ειδικά όσον αφορά στα παιδιά”.


Επιβάλλεται άμεση διεθνής δράση για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα!
ΤΩΡΑ!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!