Τα big five της Προσωπικότητας….

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Πάντα πίστευα ότι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν είναι η προσωπικότητα τους. Ούτε η δουλειά, ούτε οι σπουδές, ούτε κανένα άλλο στάτους. Η προσωπικότητα που μπορεί να επηρεάζεται σε ένα βαθμό (μπορεί και όχι) από τα πιο πάνω, αλλά περισσότερο είναι ένα μίγμα DNA, εκ γενετής χαρακτήρα και κάποιων άλλων παραγόντων.

Η προσωπικότητα αποφασίζει ποιες προκλήσεις θα δεχθούμε και ποιες θα απορρίψουμε, πως θα σταθούμε απέναντι σε μια καταιγίδα ή μια ανέλπιστα θετική κατάσταση. Πώς θα κρίνουμε και πως θα σκεφτούμε.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μας ξεγελάσουν ότι διαθέτουν μια Α προσωπικότητα, ενώ διεθέτουν Β ή και Γ. Ωστόσο, ο Αβραάμ Λινκολν πολύ σωστά είχε πει “Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό”.
Οι προσωπικότητες που υποκρίνονται πως είναι κάτι άλλο, είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε στην πολιτική, αλλά και στην καθημερινότητα μας.

Τώρα που πλησιάζει η προεκλογική περίοδος ας θυμόμαστε πως οι πράξεις, ο βίος και πολιτεία, καθώς και τα γεγονότα, μιλούν πιο δυνατά από οποιαδήποτε εικόνα και λόγια.
Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα λόγια, τις ομιλίες και τα ποστ στα ΜΚΔ οι υποψήφιοι, καθώς και διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι, πολιτικοί, δημάρχοι κ.α, δεν τα γράφουν οι ίδιοι αλλά εργοδοτούν κόσμο γι αυτό. Μπορεί, για παράδειγμα, να είμαι Δήμαρχος της Νέας Υόρκης να γράφω μία ανάρτηση για το πόσο αγαπώ τη πόλη ΜΑΣ, αλλά την ανάρτηση να την έχει γράψει ο υπάλληλος που διαχειρίζεται τα ΜΚΔ μου και ζει στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την Νέα Υόρκη!

Η προσωπικότητα είναι αυτή που φαίνεται μέσα από τις μικρές μας πράξεις. Διαχρονικά.
Απέναντι σε όλους κι όχι μόνο απέναντι σε αυτούς που ενδέχεται να εξυπηρετήσουν τα δικά μας συμφέροντα.

Οι άνθρωποι πορεύονται με τις προσωπικότητες τους.
Σίγουρα κανείς δεν είναι τέλειος. Ο κάθε ένας διαθέτει τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του. Το ζητούμενο είναι “στην ζυγαριά” να έχουν περισσότερη βαρύτητα τα θετικά.

Το θέμα προσωπικότητα έχει φυσικά απασχολήσει τους επιστήμονες, τον δικό μου αγαπημένο Χορχέ Μπουκάι, αλλά και άλλους όπως είναι οι Paul Costa και Robert R. McCrae από το Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και οι Warren Norman και Lewis Goldberg από το Πανεπιστήμιο του Oregon που ήταν οι επικεφαλείς επιστήμονες στις έρευνες που είχαν ξεκινήσει από την δεκαετία του ’70, γύρω από την προσωπικότητα του ατόμου.



Τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών γύρω από αυτό το ενδιαφέρον θέμα ήταν πως η κάθε προσωπικότητα διαθέτει (σε μεγάλο, ή μικρό, ή σχεδόν ανύπαρκτο βαθμό) τα «Big Five». Τα ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΑ:
Openness to experience (δεκτικότητα),
Consciousness (ευσυνειδησία),
Extraversion (εξωστρέφεια),
Agreeableness (ανοιχτή αντίληψη),
Neuroticism (νευρωτισμό).

Το παζλ της προσωπικότητας μας είναι ανάλογο με τον βαθμό που διαθέτουμε τα πιο πάνω.

Τα καλά ή κακά νέα (ανάλογα με την κάθε περίπτωση) είναι πως δύσκολα έως ποτέ δεν αλλάζει η προσωπικότητα του ατόμου.
Η παιδική μας ηλικία, η εκ γενετής ιδιοσυγκρασία μας, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η προσωπικότητα του ατόμου διαμορφώνεται κυρίως μέχρι το τέλος της εφηβείας και παγιώνεται με την ενήλικη ζωή. “Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου σημαντικά ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής (όπως ασθένειες, απώλειες, τραύματα) μπορεί να καταφέρουν να μεταβάλλουν κάποιες εκφάνσεις της προσωπικότητας, αλλά δύσκολα μεταμορφώνεται πλήρως η δομή αυτής”, τονίζουν οι ειδικοί.

Το κριτήριο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αλλά και στο ποιους ψηφίζουμε πρέπει να είναι τι προσωπικότητα κουβαλά ο καθένας. Δεν χρειάζεται να είσαι ο Μάντης Τειρεσίας για να γνωρίζεις. Συνήθως η πορεία του καθενός και προπάντων οι πράξεις του, σκιαγραφούν τα χρώματα της προσωπικότητας του.

————————————————————————


** “Προσωπικότητα είναι το σύνολο των ιδιαίτερων ψυχικών και πνευματικών χαρακτηριστικών και των τρόπων συμπεριφοράς ενός ατόμου. Αυτό το σύνολο συμβάλλει στη μοναδικότητα ενός ατόμου. Η προσωπικότητα περιλαμβάνει το σύνολο των διανοητικών και εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών, τη συγκινησιακή διάθεση, τις τάσεις συμπεριφοράς, το χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου και διαμορφώνεται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των κληρονομικών χαρακτηριστικών και του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα αυτού της πρώτης παιδικής ηλικίας”
** Διαφορά Προσωπικότητας – Χαρακτήρα. “Η προσωπικότητα, αναφέρεται πρωταρχικά στις τεχνικές και γνωστικές ικανότητες του ατόμου. Περιλαμβάνει ενδιαφέροντα, πεποιθήσεις, ιδεολογίες και εμπειρίες, δηλαδή συνιστά το συγκερασμό στάσεων, προσωπικών και σωματικών ιδιοτήτων, καθώς επίσης και εξωτερικών συμπεριφορών ενός υποκειμένου. Απεναντίας, ο χαρακτήρας αναδεικνύεται μέσω των ηθικών και ψυχικών αξιών που συνθέτουν μια προσωπικότητα. Πρόκειται για τη φυσική συμπεριφορά του ατόμου, τον τρόπο αντίληψης του εσωτερικού του κόσμου και τις διαθέσεις του προς το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο εδράζει τις δραστηριότητές του. Συμπληρωματικά, η έννοια της ιδιοσυγκρασίας, σύμφωνα με τον κλάδο της ψυχολογίας, προέρχεται από βιολογικές ρίζες, διαμορφώνεται κατά τη γέννηση και μεταφράζεται ως η δυναμική υιοθέτησης ορισμένων συμπεριφορών και αντιδράσεων. Γνωρίσματά της αποτελούν η ενέργεια, η προσαρμογή, η περιέργεια και η αποτροπή”.


Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οφτό κλέφτικο για τη Μεγάλη Κυρία

Οι προσπάθειες, οι προσφορές και οι πράξεις αγάπης για να σωθεί και να εξοφληθεί το γήπεδο της Μεγάλης Κυρίας, το Αντώνης Παπαδόπουλος, συνεχίζονται! Ο Σύνδεσμος

Μαρία Κυριάκου υποψήφια σχολική έφορος Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη: «Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία»

«Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία του Δήμου Λάρνακας-Λιβάδια-Ορόκλινης δημιουργώντας ένα καλύτερο μέρος μάθησης, εκπαίδευσης και εργασίας σεόσους εμπλέκονται στους χώρους του σχολείου»

error: Content is protected !!