Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανησυχεί τους ηθοποιούς – Είναι ένας από τους λόγους της απεργίας στο Χόλιγουντ

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου, το SAG-AFTRA, το σωματείο που εκπροσωπεί περίπου 160.000 ηθοποιούς του Χόλιγουντ, προχώρησε επίσημα σε απεργία αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ

Οι ηθοποιοί το Xoλιγούντ απεργούν για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια και οι κινητοποιήσεις τους επιφέρουν διακοπή των γυρισμάτων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Ένα από τα αιτήματά τους είναι η διευθέτηση ζητημάτων που συνδέονται με την Τεχητή Νοημοσύνη (AI) καθώς εγείρουν φόβους για τις επιπτώσεις της.

Το Σωματείο Ηθοποιών Αμερικής (Screen Actors Guild SAG-AFTRA) απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για καλύτερη προστασία των μελών του από την Τεχνητή Νοημοσύνη και προειδοποίησε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί απειλή για τα δημιουργικά επαγγέλματα».

Ο Ντάνκαν Κράμπτρι Άιρλαντ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της SAG-AFTRA επέκρινε τους παραγωγούς για τις προτάσεις τους σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ειδικότερα είπε ότι οι επικεφαλής των στούντιο είχαν ζητήσει τη δυνατότητα να σκανάρουν τα πρόσωπα των καλλιτεχνών που δεν έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, να τους καταβάλουν αμοιβή μιας ημέρας και στη συνέχεια να μπορούν να κατέχουν και να χρησιμοποιούν το ομοίωμά τους «για το υπόλοιπο της αιωνιότητας, σε όποιο έργο θέλουν, χωρίς συναίνεση και καμία αποζημίωση».

Η πρόταση των επικεφαλής των στούντιο, όπως επισημαίνει το BBC, θυμίζει την πλοκή επεισοδίου της σειράς «Black Mirror».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ έσπευσαν να σημειώσουν ότι στη νέα σειρά έξι επεισοδίων «Joan Is Awful» η σταρ του Χόλιγουντ, Σάλμα Χάγιεκ παλεύει με την ανακάλυψη ότι η μορφή της με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια εταιρεία παραγωγής εν αγνοία της.

Το Σωματείο SAG-AFTRA δεν είναι το μόνο που ανησυχεί για τη λεγόμενη «κλωνοποίηση ερμηνειών». Ο Λίαμ Μπαντ της βρετανικής Ένωσης Ηθοποιών Equity, δήλωσε: «Βλέπουμε αυτή την τεχνολογία να χρησιμοποιείται σε μια σειρά πραγμάτων όπως αυτοματοποιημένα ηχητικά βιβλία, ψηφιακά avatar για εταιρικά βίντεο».

Η ένωση Equity προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα μέλη της σχετικά με την κατανόηση των δικαιωμάτων τους σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, πρόσθεσε.

«Η τεχνολογία θα πρέπει να λύνει ένα πρόβλημα και δεν υπάρχει πρόβλημα που λύνουν όσοι χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη. Δεν έχουμε έλλειψη σεναριογράφων, δεν έχουμε έλλειψη ηθοποιών, δεν έχουμε έλλειψη σκηνοθετών – έτσι δεν χρειαζόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη», είπε ο Τζάστιν Μπέιτμαν, σεναριογράφος και παραγωγός.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου, το SAG-AFTRA, το σωματείο που εκπροσωπεί περίπου 160.000 ηθοποιούς του Χόλιγουντ, προχώρησε επίσημα σε απεργία αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ. Αυτό σημαίνει ότι ηθοποιοί και συγγραφείς του Χόλιγουντ απεργούν ταυτόχρονα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, διακόπτοντας τις περισσότερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Μεταξύ άλλων αιτημάτων, οι απεργοί ζητούν αύξηση των αμοιβών και επανεξέταση των μισθών τους, τα οποία μέλη των συνδικάτων λένε ότι έχει μειωθεί σημαντικά εν μέσω της αύξησης των streaming platforms.

Τα υπόλοιπα είναι οικονομική αποζημίωση που καταβάλλεται στους ηθοποιούς κάθε φορά που επαναλαμβάνονται τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες στις οποίες έχουν εμφανιστεί.

Τα 160.000 μέλη του συνδικάτου εντάσσονται στα 11.000 μέλη του Σωματείου Συγγραφέων της Αμερικής που απεργούν από τον Μάιο, σύμφωνα με το cnn.gr.

Ενώ πολλές από τις πιο ακριβοπληρωμένες διασημότητες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Μέριλ Στριπ και του Ματ Ντέιμον, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην απεργία, οι ανησυχίες για υψηλότερους μισθούς επηρεάζουν χιλιάδες ηθοποιούς που παίζουν σε εκατοντάδες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.

H πρόεδρος της SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσχερ, απέρριψε την ιδέα ότι όλοι οι ηθοποιοί είναι πλούσιοι, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία «είναι εργαζόμενοι που απλώς προσπαθούν να ζήσουν και να πληρώσουν το νοίκι τους, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι, και να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο».

24,64 ευρώ την ώρα, τόσο ανέφερε το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ ως τη μέση αμοιβή για τους ηθοποιούς της Καλιφόρνια το 2022. Ωστόσο, το BLS σημείωσε στα δεδομένα ότι οι ηθοποιοί δεν αμείβονται με πλήρη απασχόληση όλο το χρόνο λόγω της φύσης της δουλειάς.

Το ελάχιστο χρηματικό ποσό που πρέπει να πάρει ένας καλλιτέχνης σε ένα χρόνο για να πληροί τις προϋποθέσεις για ασφάλιση υγείας είναι 23.52 ευρώ.

Ωστόσο, ενώ γνωστοί ηθοποιοί αμείβονται με εκατομμύρια δολάρια για να πρωταγωνιστήσουν σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, πολλά μέλη του SAG-AFTRA δεν φέρνουν αρκετά έσοδα κάθε χρόνο για να ανταποκριθούν στην ελάχιστη απαίτηση του συνδικάτου.

Ο πιθανός οικονομικός αντίκτυπος της συνδυασμένης απεργίας συγγραφέων και ηθοποιών θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο, δήλωσε στο CNNi ο Κέβιν Κλόουντεν, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός διευθυντής του Ινστιτούτου Milken.

Ο Κλόουντεν είπε ότι η διπλή απεργία, η οποία έχει σταματήσει τις παραγωγές του Χόλιγουντ, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

Μιχάλης Ρέππας για Άννα Παναγιωτοπούλου: “Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο. Γιατί η ζωή, ούτε ζυγίζεται, ούτε μετριέται”

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών, ο Μιχάλης Ρέππας μοιράστηκε το δικό του αντίο στην ηθοποιό. Ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος είχε συνεργαστεί

error: Content is protected !!