Τέσσερα οφέλιμα βότανα που φυτεύεις μια φορά και διατηρούνται για χρόνια

θυμάρι

Τα βότανα είναι ιδανικά για τον κήπο ή τη γλάστρα σου, διότι πέρα από την ομορφιά και το άρωμά τους, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και στη μαγειρική σου!

Το θυμάρι είναι ένα θαμνώδες φυτό με όμορφα μοβ – λιλά άνθη. Από την αρχαιότητα συμβόλιζε τη δύναμη, την ενέργεια και την ανδρεία λόγω των άπειρων ιδιοτήτων της. Είναι πολύ ξεχωριστό βότανο που αξίζει να βάλεις στο σπίτι σου, το οποίο διατηρείται για χρόνια!

Το αναζωογονητικό άρωμα της και η φρεσκάδα που αποπνέει η μέντα είναι μοναδικά!

Η λεβάντα με τα πολύ όμορφα άνθη και το ιδιαίτερο άρωμα, είναι ένα φυτό που δεν έχει πολλές απαιτήσεις και διατηρείται για χρόνια στη γλάστρα.
Η λεβάντα βοηθά στην μείωση του στρες, καταπολεμά προβλήματα ύπνου, έχει αντιφλεγμονώδεις αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες και προστατεύει την καρδιά. Οι ηρεμιστικές ιδιότητες της λεβάντας, οι οποίες προέρχονται από τις οργανικές ενώσεις και τα αντιοξειδωτικά της, επίσης βοηθούν την καρδιά μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας την ένταση στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό το γεγονός μπορεί να αποτρέψει την αρτηριοσκλήρυνση και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Λεβάντα

Μία υπέροχη επιλογή αν θέλεις ένα βότανο που διατηρείται χρόνια, είναι η ρίγανη. Διατηρείται για χρόνια όπου και να τη φυτέψεις. Αφού την αποξηράνεις, θα έχεις πάντα μυρωδάτη ρίγανη για τα πιάτα σου!
Η ρίγανη είναι ένα μαγειρικό και φαρμακευτικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών (Lamiaceae). Έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική και το μαγείρεμα για χιλιάδες χρόνια. Προσθέτει γεύση και άρωμα, ενώ έχει πολλά οφέλη και για την υγεία. Οι χημικές ουσίες που δίνουν στην ρίγανη την μοναδική και ευχάριστη μυρωδιά της είναι οι θυμόλη, πινένιο, λιμονένιο, καρβακρόλη, οκιμένιο και καρυοφυλλένιο. Πιστεύεται ότι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Η ρίγανη χρησιμοποιείτο στην βοτανοθεραπεία ακόμα και από τους Αρχαίους Έλληνες. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό.

Ρίγανη

Το δεντρολίβανο με τις πράσινες απαλές βελόνες του και τα κυανόλευκα άνθη του είναι καταπληκτική προσθήκη στο κήπο σου. Σε ήπια κλίματα μπορεί να επιβιώσει για χρόνια.
Το δεντρολίβανο χαίρει επίσης μεγάλης εκτιμήσεως για τις θεραπευτικές αλλά και τις καρυκευτικές ιδιότητές του. Θεωρείται λοιπόν ήπιο αλλά ασφαλές σπασμολυτικό και τονωτικό βότανο, το αφέψημά του πίνεται για την ανακούφιση του πονοκεφάλου, τη διέγερση της πέψης και την τόνωση της κυκλοφορίας, ενώ εξωτερικά χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό. Στην κουζίνα τα ξερά φυλλαράκια του προσφέρουν σε πλήθος εδέσματα, από κρεατικά και σάλτσες μέχρι πίτσες και γλυκίσματα, την πινελιά μιας γεύσης που ποιητικά αλλά και πολύ εύστοχα περιγράφεται στο λατινικό όνομα του φυτού, rosmarinus, που σημαίνει «δροσιά της θάλασσας».

Δεντρολίβανο

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Εβραία του Μπρέχτ από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, με πρωταγωνίστρια τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους και σε σκηνοθεσία Ανδρέα Νικολαϊδη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα

Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes Η ΕΒΡΑΙΑ του Μπρέχτ ανέβηκε από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, σε ένα νεο πλαίσιο παραστάσεων, όπου την σκηνοθεσία ανέλαβε αυτή

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

error: Content is protected !!