Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρνακας / Ανδρέας Βύρας: “Σήμερα αποδείξαμε ότι η Λάρνακα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030!”

Κείμενο-Φωτογραφίες: SkalaTimes

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ψες, Δευτέρα 10 Ιουλίου, σε ένα κατάμεστο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, η μουσική παράσταση της Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρνακας με τίτλο “Ο Κόσμος της Μεγάλης οθόνης”.
Συμμετείχαν:
το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας με μαέστρο τον Ανδρέα Γερολέμου, το Φωνητικό Σχήμα της Λάρνακας «Unique Voices» (Μάριος Χασάπης, Χρύσω Δημήτρη, Έλενα Κώστα, Γιώργος Μιχαηλίδης, Μαργαρίτα Αντωνιάδου και Γεωργία Καϊμακλιώτη) και οι ακόλουθες σχολές χορού της πόλης μας :
Σχολή «Etoile» Χριστίνας Χατζηχρίστου Μαρκίδου,  
Σχολή Κλασικού Μπαλέτου και Μοντέρνου Χορού Φαίδρας Καραβοκύρη Ζένιου και Έλσας Σουρουλλά,
Σχολή Κατερίνας Πουπάζη-Κοσμά
και Σχολή «Ζορμπάς» Δημήτρη Κόνσολου.

Την Καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο Μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρνακας ο κ. Ανδρέας Ανδρέου.

Μετά την παράσταση ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας βράβευσε μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρνακας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας τόνισε πως “σήμερα αποδείξαμε ότι η Λάρνακα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030!”

Αναλυτικότερα ο Δήμαρχος είπε: “Ένας από τους κύριους στόχους που έχουμε θέσει ως πόλη είναι η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030. Θεωρούμε ότι ήρθε ακριβώς η ώρα έτσι ώστε ο πολιτισμός να πάρει τη σημασία αλλά και το ρόλο που πρέπει να έχει στη πόλη μας. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει είναι ότι στη Λάρνακα πρέπει να παράγουμε όσο περισσότερο πολιτισμό γίνεται και να αγοράζουμε όσο πιο λίγο γίνεται. Διότι πρέπει να δώσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχήματα, στις σχολές, στους καλλιτέχνες, από τη πόλη μας.
Θεωρώ ότι σήμερα η παράσταση απέδειξε ότι όχι μόνο δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από επαγγελματίες που αμείβονται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να τους βάλουμε και γυαλιά!
Γι αυτό αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα στη φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας, στη χορωδία του Δήμου, στις σχολές χορού της πόλης μας και σε όλους όσους έλαβαν μέρος και μας χάρισαν αυτό το υπερ-θέαμα.
Νομίζω πως σήμερα αποδείξαμε ότι η Λάρνακα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030! Και επ αφορμής των βραβεύσεων μελών της φιλαρμονικής, επιτρέψτε μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Μαέστρο μας όχι μόνο γιατί είναι ένας εξαίρετος μουσικός, άλλωστε αυτό το είδαμε και το διαπιστώσαμε πάρα πολλές φορές, αλλά γιατί κατάφερε με το χαρακτήρα του, την προσωπικότητα του, η φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας να είναι μια μεγάλη οικογένεια! Να είναι μια δεμένη οικογένεια, που μας τιμά στο εξωτερικό, μας τιμά στην Κύπρο, αλλά το κυριότερο είναι πως αυτή η οικογένεια έχει συνέχεια γιατί με τον χαρακτήρα του ο μαέστρος κατάφερε να έχει η φιλαρμονική ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανθρώπους με εγγόνια να είναι στην φιλαρμονική. Γι αυτό σου οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μαέστρο μου και να είσαι σίγουρος πως θα σε έχουμε μαζί μας ώσπου βαστούν τα πόδια σου, αλλά και μετά κάτι θα κανονίσουμε γιατί είσαι η ψυχή της φιλαρμονικής, είσαι αυτό που λέμε “το Α και το Ω” για να συνεχίσουμε να υπάρχει αυτό το υγιές κομμάτι που μας κάνει περήφανους στο Δήμο Λάρνακας”.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Η πρώτη προσπάθεια ίδρυσης Φιλαρµονικής στο Δήµο Λάρνακας έγινε στις αρχές του περασµένου αιώνα. Πρώτος µαέστρος ο γνωστός Leopold Glazner. Τον Leopold Glazner ακολούθησε ο Ησαΐας Καλµάνοβιτς. Η σηµερινή Φιλαρµονική ιδρύθηκε το 1987. Μαέστρος ο Ανδρέας Ανδρέου. Η πρώτη εµφάνιση της νέας Φιλαρµονικής του Δήµου έγινε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1988. Από τότε η πορεία της είναι γεµάτη µε σηµαντικές εµφανίσεις και επιτυχίες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και άλλες χώρες. 1991 – Βουλγαρία, 1993 – Ελλάδα, 1994 – Ρόδο και στην Κύπρο σε ένα φεστιβάλ φιλαρµονικών από το εξωτερικό που οργάνωσε ο Δήµος. Ακολούθησαν πολλές εµφανίσεις σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, Βουλγαρία κ.α. Αποκορύφωµα ήταν η µεγάλη εµφάνιση στην Αγία Πετρούπολη το 2000, στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη το 2001 και το 2004 εκπροσωπώντας την Κύπρο στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ της πόλης Cheb της Τσεχίας όπου έλαβαν µέρος και τα 25 µέλη κράτη της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Το 2007 η φιλαρµονική του Δήµου προσκλήθηκε να λάβει µέρος στους εορτασµούς της ένταξής της Ρουµανίας στην Ευρωπαϊκή ένωση και την ίδια χρονιά λαµβάνει µέρος στο Φεστιβάλ της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη. Το 2009 η φιλαρµονική είναι προσκεκληµένη στη Οδησσό της Ουκρανίας και µετέχει µε δύο συναυλίες στους εορτασµούς που γίνονται εκεί. Το 2010 η Φιλαρµονική του Δήµου εµφανίζεται σε εκδηλώσεις που γίνονται στη Μάλτα. Από τότε μέχρι σήμερα έχει λάβει σε πολλές εκδηλώσεις σε Κύπρο και εξωτερικό.

Σήµερα η Φιλαρµονική αποτελείται από 85 µέλη που στελεχώνουν όλες τις οικογένειες οργάνων και µε δυνατότητα εκτέλεσης όλων των ειδών ρεπερτορίου. Υπάρχει κουαρτέτο σαξοφώνων και κουαρτέτο κλαρίνων καθώς κουϊντέτο χάλκινων οργάνων. Παράλληλα υπάρχει και λαϊκή ορχήστρα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!