Είναι το κουνέλι κατάλληλο κατοικίδιο για τα παιδιά μας;

Τα κουνελάκια είναι μικρά, φουντωτά, αξιολάτρευτα και με υπέροχα μεγάλα χνουδωτά αφτιά.

Ίσως αυτή η χαριτωμένη τους φύση να σας κάνει να σκεφτείτε ότι είναι το ιδανικό κατοικίδιο ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά.
Ωστόσο, τα κουνέλια μπορεί να είναι νευρικά από τη φύση τους, να γίνουν επιθετικά σε αιφνίδιες κινήσεις, είναι πολύ ευαίσθητα και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.
Πριν αποφασίσετε να βάλετε στην οικογένειά σας ένα πανέμορφο μικρό κουνελάκι, αναλογιστείτε καλά τις ευθύνες που θα έχετε εσείς και τα μικρά παιδιά σας.

Δεν τους αρέσουν τα χάδια
Μπορεί να θεωρείτε ότι τα κουνέλια λατρεύουν τις αγκαλιές και τα φιλιά, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα κουνέλια από τη φύση τους έχουν μάθει ότι είναι το θήραμα. Tόσα χρόνια τρέχουν και κρύβονται για να επιβιώσουν από τα μεγάλα αρπακτικά. Και παρόλο που τα οικόσιτα κουνέλια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχουν εκτραφεί για να είναι πιο φιλικά από τους προγόνους τους, εξακολουθούν να έχουν το ένστικτο της επιβίωσης και να τρέχουν μακριά αν αισθάνονται κίνδυνο. Τα παιδιά, για να δείξουν την αγάπη τους, θέλουν να σηκώσουν ψηλά τα κατοικίδιά τους, να τα χαϊδέψουν και να τα φιλήσουν, να κοιμηθούν μαζί τους και να παίξουν ίσως κάποιες φορές άγαρμπα. Τείνουν να αντιμετωπίζουν τα κουνέλια σαν λούτρινα παιχνίδια, όμως δεν μπορούν να καταλάβουν την ευαίσθητη οστική δομή τους και αυτό ίσως καταλήξει σε κάποιο ατύχημα. Όλες αυτές οι κινήσεις μπορεί να θεωρηθούν από τα κουνέλια απειλή, να νιώσουν άγχος και να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από την αγκαλιά των μικρών παιδιών με αποτέλεσμα είτε να τραυματίσουν τον εαυτό τους ή τα μικρά παιδιά.

Θέλουν την ησυχία τους
Μπορούν να χαρακτηριστούν και λίγο αντικοινωνικά τα κατά τα άλλα λατρεμένα κουνελάκια. Γενικά αντιπαθούν τους δυνατούς θορύβους, τις απότομες κινήσεις και μπορεί να γίνουν νευρικά. Δυστυχώς τα παιδιά είναι πηγές τέτοιων συμπεριφορών, γεγονός που μπορεί να φοβίσει τα κουνέλια.

Είναι πολύ ευαίσθητα
Τα κουνέλια είναι από τα πιο ευπαθή κατοικίδια που μπορεί να υιοθετήσετε. Έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο στομάχι και πρέπει να προσέχετε πολύ τη διατροφή τους. Αν καταναλώσουν κάτι που δεν επιτρέπεται, μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση ή να έρθουν αντιμέτωπα με πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Σίγουρα τα μικρά παιδιά δεν θέλουν να προκαλέσουν κάποια δυσάρεστη επιπλοκή, όμως από την αγάπη τους μπορεί να προσφέρουν στο κουνελάκι μια δυο μπουκιές από το δικό τους σνακ ή πολλές λιχουδιές και αυτό να οδηγήσει σε μοιραία λάθη.

Χρειάζονται αρκετή περιποίηση
Όπως συμβαίνει με κάθε ζωάκι που εξαρτάται από τον άνθρωπο, έτσι και η φροντίδα των κουνελιών είναι κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελείτε. Χρειάζονται την κατάλληλη τροφή, φρέσκο, δροσερό νερό και πάντα καθαρό και περιποιημένο κλουβάκι. Επιπλέον χρειάζονται τακτικούς ελέγχους υγείας από τους κηδεμόνες τους και συχνές εξετάσεις υγείας. Καθότι είναι ζώα που δεν δείχνουν αν τα ενοχλεί κάτι, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη ρουτίνα τους. Επίσης, πρέπει να προσέχετε για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες ασθένειες όπως εκκρίσεις και κρούστες στα αφτιά, διάρροια ή απώλεια βάρους.

Είναι τα κουνέλια κατάλληλα για κατοικίδια σε οικογένειες με μικρά παιδιά;
Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να είναι περισσότερο υπεύθυνα για τη φροντίδα των κουνελιών, τα πιο μικρά σε ηλικία ίσως δυσκολευτούν.
Εάν παρόλα αυτά αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα χαριτωμένο κουνελάκι θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή τους, η συχνή περιποίηση, η καθαριότητα του κλουβιού τους και η κατάλληλη συμπεριφορά που δεν περιλαμβάνει φωνές και απότομες κινήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν παιχνίδια και η ευθύνη για τη φροντίδα τους είναι είναι μεγάλη, όπως βέβαια και για κάθε άλλο κατοικίδιο.

Διατροφή
Η διατροφή του κουνελιού είναι πολύ σημαντική για την υγεία του. Η βασική τροφή που θα πρέπει να του δίνουμε καθημερινώς είναι η ξηρή τροφή ειδική για κουνέλια και μαζί σε ξεχωριστό σκεύος χόρτο ξερό τυποποιημένο που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, άρα και απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Παράλληλα επιτρέπεται σε μικρές ποσότητες και όχι συχνά λαχανικά και φρούτα όπως το μαρούλι, η πράσινη πιπεριά, τα ραδίκια, ο άνηθος, ο μαϊντανός, οι κορυφές από το καρότο και τη ρίγανη και ο λοβός από τα μπιζέλια, τα μήλα, τα βατόμουρα, τα ροδάκινα, ο ανανάς, τα δαμάσκηνα, οι φράουλες, οι μπανάνες, τα αχλάδια, το πεπόνι. κ.α. Το σπανάκι και τα καρότα μπορούν να δίνονται σε πολύ πιο μικρές ποσότητες μηνιαία, γιατί είναι πλούσια σε σάκχαρα. Απαγορεύεται η κατανάλωση ξηρών καρπών, φασολιών, δημητριακών, ψωμιού, σοκολάτας, μπισκότων, κ.α. Το νερό πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο σε θερμοκρασία δωματίου και να ανανεώνεται καθημερινά.

Τουαλέτα
Τα περισσότερα κουνελάκια μαθαίνουν μέσα σε λίγες ημέρες να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο σημείο για την ούρηση και την αφόδευση τους. Μπορείτε να βάλετε μια τουαλέτα κουτί που υπάρχει στο εμπόριο ανάλογα με το μέγεθος του κουνελιού με πέλλετ η πριονίδι η άμμο. Μεγάλη προσοχή, όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι ειδικά για κουνέλια, καθαρά και ακίνδυνα για την υγεία τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάποσης η τραυματισμού.
Τα εξαρτήματα του κλουβιού και τα δοχεία τροφής, νερού και τουαλέτας πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νερό και λευκό ξύδι.

Καλλωπισμός
Επειδή τα κουνέλια δεν μπορούν να σκάψουν για να λιμάρουν τα νύχια τους μέσα στο σπίτι, τα νύχια τους μεγαλώνουν ταχύτατα. Η διατήρηση των νυχιών τους στο σωστό μήκος είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να μην αυτοτραυματίζονται. Έτσι με ένα ειδικό κόπτη νυχιών για κουνέλια μπορείτε να κόβεται όσο συχνά χρειάζεται τα νύχια του. Τον κατάλληλο τρόπο θα πρέπει να σας τον επιδείξει ο κτηνίατρος σας! Το βούρτσισμα ειδικά όταν αλλάζουν τρίχωμα είναι πολύ σημαντικό γιατί σε αντίθεση με τις γάτες, τα κουνέλια δεν έχουν την δυνατότητα να τις αποβάλλουν. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό με μια κατάλληλη βούρτσα για κουνέλια.

Πηγές: www.petslife.gr & www.topetmou.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!