Απάντηση του Πολιτιστικού Ομίλου Άρτιον Λάρνακας διοργανωτή της Biennale Larnaca σε ανάρτηση του Visual artists and art theorists association – phytorio


 «Ο οργανισμός της Biennale Larnaca, με ανοικτό κάλεσμά προσκαλεί σε συμμετοχή καλλιτέχνες έναντι της καταβολής του ποσού των 50 ευρώ.Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης – φυτωριο διαφωνεί με αυτή τη πρακτική και τα μέλη του ακολουθούν συγκεκριμένη ένδειξη κατώτερης αμοιβής για κάθε εργασία που καλούνται να πραγματοποιήσουν η οποία ορίστηκε μετά από μελέτη και έρευνα. Όχι μόνο δε θα έπρεπε να υπάρχει χρέωση αλλά η εργασία της τέχνης πρέπει να αμοίβεται!»

Η πιο πάνω πρόσφατη ανάρτηση που έγινε από το Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης – Φυτώριο, για τη Μπιενάλε της Λάρνακας, αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα λογικής πλάνης αφού ως γνωστόν, η συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιολόγηση. 

Αλήθεια τι σχέση έχει το γεγονός ότι η εργασία της τέχνης πρέπει να αμείβεται, με το ποσό αίτησης συμμετοχής που οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες της Μπιενάλε καλούνται να πληρώσουν; Δύο άσχετα δεδομένα μεταξύ τους τα οποία συνδέονται επιπόλαια σε μια άστοχη και παραπλανητική ανάρτηση. Αυτές οι εριστικές πρακτικές τύπου public shaming και canceling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν τιμούν τα μέλη του Φυτωρίου, ούτε αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση τον «επαγγελματισμό» τον οποίο ατυχώς τελικά, τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο σύνολο έχει μετατρέψει σε παντιέρα. Αν έτσι συμπεριφέρονται τελικά οι σοβαροί – Επαγγελματίες καλλιτέχνες απέναντι σε μια ιδιωτική, καλλιτεχνική πρωτοβουλία της χώρας τους, τότε σημαίνει πως για ακόμη μια φορά την Τέχνη θα τη σώζουν οι εραστές της. 

Το Φυτώριο, ως ένα οργανωμένο και ενεργό, κοινωνικό σύνολο καλλιτεχνών, ευαισθητοποιημένο στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου, πάντα παρόν και με άποψη στις πολιτιστικές εξελίξεις, θα έπρεπε να είναι υποστηρικτής παρόμοιων πρωτοβουλιών ή τουλάχιστον όχι εχθρός τους, με τέτοιου είδους μισαλλόδοξες, εμπαθείς και λαϊκίστικες αναρτήσεις ώστε να πληγεί ο μοναδικός διεθνής καλλιτεχνικός θεσμός της χώρας μας. Ένας θεσμός ο οποίος παρόλες τις αντιξοότητες και το μεθοδευμένα αρνητικό κλίμα εναντίον του, καταφέρνει να συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του τοποθετώντας τη χώρα μας στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη.   

Αν οι προθέσεις του Φυτωρίου ήταν αγνές και ειλικρινής, τότε τα πυρά του θα έπρεπε να κατευθύνονται προς τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και τους υπόλοιπους φορείς για τη χαμηλή οικονομική στήριξη που παρέχουν προς την Μπιενάλε της Λάρνακας, την μοναδική αιτία η οποία την αναγκάζει να αυτοχρηματοδοτείται, να χρεώνει δηλαδή κόστος αίτησης συμμετοχής. Γιατί το Φυτώριο δεν εκφράστηκε από το 2018, από την πρώτη Μπιενάλε Λάρνακας, για το συγκεκριμένο θέμα; Γιατί δεν το έθιξε οταν κοινοποιούσε αναρτήσεις μελών του που συμμετείχαν στην Μπιενάλε. Γιατί δεν ανέφερε τίποτα όταν πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι μέλη του περιλαμβάνονται στη διεθνή κριτική επιτροπή της Μπιενάλε Λάρνακας; Γιατί το κάνει μόνο τώρα, αυτή τη χρονική στιγμή και με αυτό τον τρόπο; 

Δεκάδες Μπιενάλε και εκατοντάδες διεθνείς καλλιτεχνικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το κόστος αίτησης συμμετοχής (application fee) προκειμένου να καλύψουν τα διοργανωτικά τους έξοδα και οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες από την πλευρά τους, επιλέγουν εάν θέλουν να συμμετέχουν ή όχι στην κάθε διοργάνωση. 

Ήμαστε σίγουροι πως τα μέλη του Φυτωρίου γνωρίζουν αυτές τις διαδικασίες πολύ καλά. Οι διοργανωτές της Μπιενάλε Λάρνακας εξακολουθούν να εργάζονται αφιλοκερδώς, η διοργάνωση παρουσιάζει κάθε φορά τα οικονομικά της με διαφάνεια και οι ελεγμένες καταστάσεις των λογαριασμών της υποβάλλονται αναλυτικά για σκοπούς αίτησης κρατικής χορηγίας. Τα λεφτά από τις αιτήσεις συμμετοχής είναι ο κύριος οικονομικός πόρος αυτής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πάρα πολλές φορές έχουμε αναφέρει δημόσια ότι αυτή η διοργάνωση ανήκει, όχι μόνο στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες αλλά σε όσους αιτήθηκαν συμμετοχή, διότι με την αίτηση τους χρηματοδότησαν την εκδήλωση. Επίσης έχουμε δηλώσει ότι μόλις τα δεδομένα της Μπιενάλε αλλάξουν και η οικονομική στήριξη που λαμβάνουμε ανταποκριθεί στις ανάγκες της διοργάνωσης, το κόστος αίτησης συμμετοχής θα είναι το πρώτο πράγμα που θα αναθεωρηθεί.  

Η Μπιενάλε της Λάρνακας έχει αποδείξει ότι δεν θέλει να δημιουργεί ανάγκες αλλά ίσες ευκαιρίες προς όλους τους καλλιτέχνες για μια αξιοπρεπή, διεθνή καλλιτεχνική παρουσία στη χώρα μας. Δεν νιώθουμε ότι πρέπει να απολογηθούμε για οτιδήποτε. Είναι όμως υποχρέωση μας να απαντούμε σε τέτοιες παραπλανητικές δηλώσεις. Ο επαγγελματισμός ή ο ερασιτεχνισμός του κάθε καλλιτέχνη τελικά, κρίνεται από το αν υπηρετεί ανιδιοτελώς την τέχνη του ή αν απλώς εξυπηρετεί τα προσωπικά συμφέροντά του. 

Για την Μπιενάλε της Λάρνακας οι καλλιτέχνες δεν χωρίζονται ούτε σε κάστες ούτε σε φατριές. Θα ήταν τουλάχιστον ανευθυνότητα να συντηρούμε τέτοιες επινοημένες διαμάχες χωρίς ουσία. Εξάλλου πολλά μέλη του Φυτωρίου είναι φίλοι της Μπιενάλε και στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια μας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε τί μπορεί να ωφελήσουν αυτές οι εντάσεις, σίγουρα πάντως όχι τον πολιτισμό της χώρας μας.  Αντιλαμβανόμαστε πως με την απάντησή μας αυτή πιθανόν να δίνουμε αφορμή για περισσότερες παρερμηνείες και αντιδράσεις. Δεν πρόκειται όμως να μπούμε σε διάλογο με κανένα ούτε να δώσουμε συνέχεια στο θέμα, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε και ο χρόνος είναι πολύτιμος για να τον σπαταλούμε σε τέτοιες αχρείαστες συζητήσεις στο facebook, που κανένα άλλο σκοπό δεν έχουν τελικά από εκείνο της εσωτερικής κατανάλωσης.Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει αυτό το θεσμό και μέσω του να βοηθήσει στην αναβάθμιση του πολιτισμού στη χώρα μας, είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει. Με ειλικρίνεια όμως και σοβαρότητα. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους φορείς του πολιτισμού, η Μπιενάλε της Λάρνακας δεν έχει αντιπάλους γιατί δεν έχει να χωρίσει τίποτα με κανένα. Έχει μόνο να μοιραστεί ένα όραμα και μια αγάπη για τον πολιτισμό αυτού του τόπου που δυστυχώς εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από παρωχημένες νοοτροπίες και ξεπερασμένες αντιλήψεις ορισμένων.  

Καλή συνέχεια σε όλους 

Πολιτιστικός Όμιλος Άρτιον Λάρνακας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!