Άγγελος Πραστίτης, ένας κοσμοπολίτης που βρήκε το δικό του παράδεισο

Μεγάλωσε στη Λάρνακα, αλλά μετά από ένα χρόνο και δύο μήνες ασταμάτητων ταξιδιών και επισκέψεις σε 30 χώρες, θα μπορούσαμε να πούμε πως πλέον ο Άγγελος Πραστίτης είναι ένας πολίτης του κόσμου. Προσιτός, ανοικτός για νέες εμπειρίες και περιπέτειες, τα ταξίδια του Άγγελου στις γειτονιές του κόσμου του έχουν χαρίσει απίστευτες εμπειρίες, τις οποίες μοιράζεται με τους followers του στο Instagram.
Το αγόρι που σπούδασε μαθηματικά στο Καποδιστριακό, έκανε μεταπτυχιακό στην Οξφόρδη και μετά συνέχισε με δεύτερο μεταπτυχιακό, στα μαθηματικά της ζωής κάνει απλοποιήσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα πως “Ο παράδεισος είναι πάνω στη γη, ναι! Αλλά πιο συγκεκριμένα, είναι μέσα μας. Δεν είναι κάποιο μέρος αλλά είναι state of mind. Ο καθένας είναι υπεύθυνος να βρει το δικό του παράδεισο και αν έχει τη δύναμη και την όρεξη να τον ψάξει, θα τον βρει. Εγώ τον βρήκα με τα ταξίδια. Βρίσκοντας την ηρεμία όπως προανάφερα, βρήκα τον παράδεισο. Αυτός ειναι ο παράδεισος για μένα”.
Ο Άγγελος έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στο SkalaTimes και μέσα από τις απαντήσεις του κατάφερε να μας ταξιδέψει και να μας εμπνεύσει.
Περισσότερα πιο κάτω.

Της Γιώτας Δημητρίου
Φωτογραφίες από το Instagram Account του Άγγελου (Φυσικά!)

Άγγελε καταρχάς πριν πάμε στα ταξίδια σου, μίλησε μας λίγο για σένα.
Γεννήθηκα στην Πάτρα και έζησα τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής μου εκεί, αφού οι γονείς μου έκαναν εκεί την ειδικότητα τους. Μεγάλωσα στη Λάρνακα ξεκινώντας σαν παιδί της Δροσιάς (περιοχή Δροσιάς) μέχρι τα 13 μου χρόνια και στην συνέχεια κατέληξα περήφανος Καμαρκώτης (Καμάρες).
Σπούδασα μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου έκανα τα πρώτα μου βήματα στη ζωή…..της τρέλλας, των ατέλειωτων ξενυχτιών και φυσικά του ατέλειωτου διαβάσματος 🙂
Έπειτα έκανα μεταπτυχιακό στην πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στη συνέχεια άρχισα να δουλεύω στην Κύπρο για τα επόμενα 5 χρόνια, όπου είχα την ευκαιρία να κάνω και ένα μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Επειχείρησεων.
Στην Κύπρο είμαι ενεργό μέλος της μεγάλης οικογένειας των Rollerbladers (πατίνια) που βλέπετε στους δρόμους της κάθε πόλης. Τα πατίνια είναι το πάθος μου και η κοινότητα των πατινιέριδων στην Κύπρο είναι η μεγάλη μου αγάπη.

Σήμερα που ζεις μόνιμα;
Ζω στην Κύπρο, απλά τον τελευταίο χρόνο ταξιδεύω ασταμάτητα.

Βλέπουμε στα ΜΚΔ να ταξιδεύεις μόνιμα σε πολλές και διαφορετικές χώρες….Πώς προέκυψαν όλα αυτά τα ταξίδια;
Τον Νοέμβρη του 2021 εργοδοτήθηκα για πρώτη φορά από μία Αμερικάνικη εταιρεία. Η φύση της εργασίας ήταν “fully remote”, οπόταν είχα την δυνατότητα να δουλεύω από όποιο μέρος του κόσμου θέλω. Αμέσως αποφάσισα ότι θα ξεκινήσω να ταξιδεύω και να δουλεύω ταυτόχρονα, αφού ποτέ δεν αρκέστηκα στο να επισκέπτομαι απλά ένα τόπο. Ήθελα να ζω τον τόπο σαν ντόπιος και να γνωρίζω τους ανθρώπους, την κουλτούρα της κάθε χώρας και όλες τις ιδιαιτερότητες της. Έτσι, στις 14 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησα το ταξίδι μου ως Digital Nomad με πρώτο προορισμό την Αθήνα, βλέποντας της από άλλη οπτική γωνία αυτή τη φορά. Την οπτική γωνία του ανεξάρτητου εργένη με μισθό.
Καθώς βρισκόμουν στην Αθήνα η εταιρεία στην οποία εργαζόμουν αποφάσισε να με αποδεσμεύσει. Ένιωσα ότι το ταξίδι μου τελείωνε πριν καν αρχίσει! Αλλά συνέχισα να ταξιδεύω με τις οικονομίες μου! Τότε ξεκίνησα να ψάχνω άλλες δουλειές και έκανα συνεντεύξεις, καθώς συνέχισα να ταξιδεύω για ακόμη ένα μήνα. Περνούσα καλά και συνειδητοποίησα ότι καταβάθος έλπιζα η απάντησα από τις συνεντεύξεις να είνα αρνητική. Τότε λοιπόν αποφάσισα να σταματήσω να ψάχνω δουλειά και μπήκα all in στην περιπέτεια μου, ως Full Time traveler!
Τελικά το ταξίδι είχε μόλις ξεκινήσει!
Από τότε έχω πάει σε πολλές χώρες και έχω αλλάξει άπειρα σκηνικά. Για παράδειγμα το καλοκαίρι εργαζόμουν για δύο μήνες σαν community leader για μια εταιρεία η οποία οργάνωνε ταξίδια για Digital Nomads (αυτοί που δουλεύουν από όποιο μέρος του κόσμου θέλουν). Ήμουν υπεύθυνος στο να οργανώνω όλες τις δραστηριότητες του ταξιδιού, του τόπου διαμονής και τα workspaces και επίσης στο να χειρίζομαι ό,τι προβλήματα προκύπταν στο ταξίδι. Είχα οργανώσει το ταξίδι στην πρωτεύουσα της Γεωργίας και το ταξίδι στην Βαρκελώνη. Απίστευτη εμπειρία!

Σε πόσες χώρες έχεις πάει μέχρι σήμερα;
Γύρω στις 30 χώρες.

Πες μας ποιες χώρες σε εντυπωσίασαν και γιατί;
Ειλικρινά όλες οι χώρες είχαν κάτι το εντυπωσιακό το οποίο κράτησα. Δεν ξέρω από που να αρχίσω!
Η αγαπημένη μου χώρα μέχρι στιγμής είναι το Βιετνάμ. Το αρχικό μου πλάνο ήταν να μείνω εκεί για ένα μήνα, αλλά από τις πρώτες δύο μέρες που έφτασα αποφάσισα ότι θα έμενα δύο μήνες. Πανέμορφες πόλεις, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, εύκολη διακίνηση και εύκολη ζωή. Και ακόμη δεν έχω επισκεφτεί τα ωραία μέρη του Βιετνάμ! Και το πιο σημαντικό; Όμορφοι άνθρωποι! Σκέφτομαι να μετακομίσω στο Βιετνάμ!

  • Ερωτεύτηκα την Ισπανία για τις υποδομές της! Σχεδόν μπορούσα να πάω παντού με πατίνια. Σε ενάμιση μήνα χρησιμοποίησα μόνο δύο φορές ταξί και σχεδόν κάθε μέρα κυκλοφορούσα με τα πατίνια!
  • Εντυπωσιάστηκα υπερβολίκά με το Λάος! Μια χώρα πάμφτωχη και υποανάπτυχτη και παρόλα αυτά ένιωθα υπερβολικά ασφαλής με τους ανθρώπους της. Πάντα με αυθεντικά και αθώα χαμόγελα και πρόθυμοι να βοηθήσουν!
  • Το Dubai με το απίστευτο fountain show, ένα τεράστιο συντριβάνι το οποίο κυριολεκτικά χορεύει σε διάφορους ρυθμούς. Κάθε τραγούδι έχει δική του χορογραφία!
  • Η Ρουμανία (είμαι μισός Ρουμάνος) ποτέ δε έπαψε να με εκπλήσει με τα απίστευτα φυσικά της τοπία και το υπέροχο της φαγητό!
  • Η Ιταλία και η Σλοβενία κερδίζουν βραβείο στα τοπία! Έχω κάνει τα πιο όμορφα Hikes εκεί (στις Άλπεις).
  • Και ασφαλώς η Ελλάδα! Μια χώρα η οποία πάντα μπορώ εύκολα να αποκαλώ “a home away from home”. Μια μικρογραφία όλου του κόσμου στην οποία μπορείς να βρεις ότι χρειαστείς, από πλούσια νυχτερινή ζωή, σε ηρεμία στην εξοχή και στα καταγάλανα νερά! Δεν χρειάζεται βέβαια να μιλήσω για την φιλοξενία και το φαγητό! 🙂

Φαντάζομαι έχεις γνωρίσει και πολλούς ανθρώπους…..Πώς είναι ως εμπειρία να γνωρίζεις ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες;
Έχω γνωρίσει άπειρους ανθρώπους και με πάρα πολλούς από αυτούς έχω ζήσει έντονες και αξέχαστες στιγμές. Παρόλο που υπάρχουν διαφορές στις κουλτούρες, διαφορές οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία κάποτε, εντούτοις μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα του χαμόγελου και της αγάπης. Και στο τέλος πάντα υπερισχύει της όποιας αμηχανίας. Εκτός τζαι αν πετύχεις κάποιον εντελώς ξεροκέφαλο! (Γέλια!)

Τι σε εντυπωσίασε από τις ξένες κουλτούρες που έχεις συναντήσει;
Στην Ταϊλάνδη και στο Λάος έχω εντυπωσιαστεί με την ηρεμία των ανθρώπων. Ερχόμενος από τη Μεσόγειο γνωρίζω πως είναι να έχεις το μεσογειακό τεμπεραμέντο! Για παράδειγμα εμείς όταν οδηγούμε εύκολα χάνουμε την υπομονή μας και φωνάζουμε στους άλλους οδηγούς. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο στην Ταϊλάνδη θα μοιάζουμε με εξωγήινους! (Γέλια!)
Στο Βιετνάμ έχω εντυπωσιαστεί από την κουλτούρα του καφέ! Ο κόσμος πάει για καφέ ακόμη και τις ώρες που εμείς πάμε για ποτό! Υπάρχουν τόσες συνταγές με τα καλύτερα υλικά.Tiramissu coffee, Egg coffee, Cheese coffee, Avocado coffee… Ο καφές είναι ο πιο νόστιμος που έχω δοκιμάσει!
Στην Ινδία έχω εντυπωσιαστεί με την μουσική και τον χορό που υπάρχει στην καθημερινότητα τους. Για παράδειγμα μια παρέα με 10 άτομα, κάποιοι εσωστρεφείς, άλλοι εξωστρεφείς, με το που αρχίζει η μουσική γίνονται όλοι οι ίδιοι, κανείς δεν κάθεται, όλοι χορεύουν!

Τι κοινό έχουν όλοι οι άνθρωποι σε όλο το κόσμο; Έχεις εντοπίσει κάποια κοινά σε όλους τους ανθρώπους;
Όλοι οι άνθρωποι έχουν όνειρα. Όνειρα τα οποία τους παρακινούν να συνεχίζουν την καθημερινότητα τους, με την ευχή να τα πραγματοποιήσουν.
Ο ταξιτζής στο Dubai ο οποίος έχει έρθει από την φτωχή του χώρα ονειρεύεται να ανέβει σιγά σιγά τη σκάλα της καριέρας του, ξεκινώντας από πολύ χαμηλά, εν τω μεταξύ το Dubai προσφέρει αυτές τις ευκαιρίες. Αν είσαι πρόθυμος να εργαστείς σκληρά θα πετύχεις χωρίς να έχει σημασία από που ξεκίνησες.
Ο αγρότης στις καλλιέργειες ρυζιού στο Βιετνάμ ονειρεύεται να στείλει τα παιδιά του στην Μπανγκόκ όπου υπάρχουν άπειριες ευκαιρίες και είναι κοντά στο σπίτι.
Από την άλλη, ο γιος του αγρότη ονειρεύεται να γίνει φωτογράφος και να δείξει σε όλο τον κόσμο της πραγματική ομορφιά της χώρας του.
Ο Ιταλός πελεκάνος ονειρεύτεται να φτιάξει ένα χειροποίητο ξενώνα με τα δυο του χέρια και κάποια χρόνια μετά το καταφέρνει (Nona pina).
Ο Ινδονήσιος ταξιδιώτης και rollerblader ονειρεύται να πατινάρει σε όλα τα μέρη του κόσμου!
Ο Κυπραίος Άγγελος Πραστίτης, ονειρεύεται τη σούβλα! (Γέλια!)

Σκέφτηκες να αξιοποιήσεις τα πολλά ταξίδια σου, είτε μέσα από ένα βιβλίο ή ένα youtube channel κτλ;
Το σκέφτηκα πολλές φορές. Προς το παρόν χρησιμοποιώ το Instagram. Επίσης ονειροπολώ και θα ήθελα να προωθήσω όλα τα ταξίδια που έχω κάνει. Θα ήθελα να οργανώσω αυτά τα ταξίδια με διάφορα groups, από ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Περισσότερο σαν community leader, παρά travel agent. Θέλω να είμαι και εγώ στο ταξίδι και να παρακινώ όλους να συνεισφέρουν!

Τι έχεις δει στο εξωτερικό που δεν έχουμε στη Κύπρο και θα ευχόσουν να είχαμε;
Μέσα μαζικής μεταφοράς, αν καταφέρουμε ως Κύπρος να έχουμε καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς θα προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες και όχι μόνο.

Πόσο άλλαξαν την προσωπικότητα σου τα ταξίδια;
Μέσω των ταξιδιών που έχω κάνει έχω καταφέρει να ξεπεράσω σχεδόν όλες μου τις ανασφάλειες. Μετά από ένα χρόνο και δύο μήνες που ταξιδεύω, συνεχόμενα, νιώθω πάρα πολύ αυτοπεποίθηση σε όλους τους τομείς. Μπορώ να βασιστώ στον εαυτό μου και να λύσω οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει και με αυτή μου την στάση έχω παρατηρήσει ότι εμπνέω πολλούς ταξιδιώτες που γνωρίζω along the way. Μερικοί μάλιστα μου το έχουν πει. Και το πιο σημαντικό είναι ότι νιώθω ηρεμία και γαλήνη και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα παραμείνω όταν τελειώσουν τα ταξίδια μου γιατί η αλλαγή μέσα μου έχει ήδη συμβεί.

Αν σου ζητήσω να μοιραστείς μία ιστορία μαζί μας από τα ταξίδια σου ποια θα ήταν αυτή;
Όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου στην Οξφόρδη είχα μια κοπέλα στο τμήμα μου με την οποία ήμουν ψιλοερωτευμένος, αλλά ποτέ δεν κατάφερα να της το πω. Είτε λόγω μπόλικου διαβάσματος, ή απλά γιατί δεν έβρισκα το θάρρος και τις τις λέξεις να το εκφράσω.
Η κοπέλα αυτή μένει στην Σιγκαπούρη τα τελευταία 4 χρόνια.
Οπότα καθώς βρισκόμουν Βιετνάμ αποφάσισα μετά από 7 χρόνια που έχω να την δω να πάω στην Σιγκαπούρη για να την συναντήσω και να της πω όσα δεν είπα, τώρα που έχω το θάρρος και την αυτοπεποίθηση του full time traveler (Χαμογελά).
Τώρα την γνώρισα πραγματικά και είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία μαζί και σίγουρα οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν.

Σε ποια χώρα θα ήθελες να ζεις μόνιμα και γιατί;
Μέχρι τώρα δεν μπορώ να πω με σιγουριά σε ποια χώρα θα ήθελα να ζω μόνιμα επειδή ακόμη είμαι restless (γέλια).
Αλλά πιο κοντά σε αυτά που θέλω είναι η Ελλάδα. Μια χώρα πανέμορφη, με πανέμορφους ανθρώπους, αξιοθαύμαστη ιστορια, γνήσιες γεύσεις, ασφαλέστατη και ατέλειωτες επιλογές. Το πιο σημαντικό είναι ότι νιώθω ότι είμαι σπίτι μου σε αυτή τη χώρα!

Τελικά Άγγελε, ο παράδεισος είναι πάνω στη γη; Τι νομίζεις μετά τα τόσα ταξίδια;
Ο παράδεισος είναι πάνω στη γη, ναι! Αλλά πιο συγκεκριμένα, είναι μέσα μας. Δεν είναι κάποιο μέρος, αλλά είναι state of mind. Ο καθένας είναι υπεύθυνος να βρει το δικό του παράδεισο και αν έχει τη δύναμη και την όρεξη να τον ψάξει, θα τον βρει. Εγώ τον βρήκα με τα ταξίδια. Βρίσκοντας την ηρεμία όπως προανάφερα, βρήκα τον παράδεισο. Αυτός ειναι ο παράδεισος για μένα.

Toν Άγγελο μπορείτε να τον βρείτε στο Instagram: /www.instagram.com/angelosprastitis/

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνέντευξη Ιάσωνα Ιασωνίδη: «Ζητούμε τη στήριξή σας για να συνεχίσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου, την οποία εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και 7 χρόνια»

Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης επαναδιεκδικεί τη θέση του στο νέο πλέον Δήμοτης Λάρνακας που περνά μέσα από τη μεταρρύθμιση και ενώνεται με Λιβάδια και

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!