Αγαπώ σημαίνει….

Kείμενο του γνωστού Ελλαδίτη συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Αγαπημένοι μου Συνοδοιπόροι,

Όταν μιλάμε για αγάπη συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στους άλλους. Και καλώς. Υπάρχουν όμως τρία επίπεδα αγάπης. Δίνω, παίρνω α

γάπη και αγαπώ τον εαυτό μου. Αν λείπει ένα από τα τρία, έχουμε θέμα! Αγαπώ λοιπόν δεν σημαίνει μόνο προσφέρω αγάπη στους άλλους.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Η ΑΛΗ8ΕΙΑ» (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ) [σελ 269 & 276] στο οποίο αναφέρομαι στο συγκεκριμένο θέμα:

««Αγαπάς τον εαυτό σου», αρχικά, σημαίνει ότι τον αποδέχεσαι. «Αποδέχεσαι τον εαυτό σου» σημαίνει ότι καλωσορίζεις και τις δυσκολίες του και τις παραξενιές του.

«Αποδέχεσαι» δεν σημαίνει ότι εφησυχάζεις. Δεν σημαίνει ότι σταματάς να προοδεύεις. Αλλά ούτε και ότι χαίρεσαι ή νιώθεις περήφανος μόνο όταν καταφέρνεις κάτι σπουδαίο.

«Αποδέχεσαι» σημαίνει ότι σου αναγνωρίζεις το δι­καίωμα του λάθους. Ξέρεις τι πρέπει να λες πιο συχνά στον εαυτό σου; «Είναι εντάξει». Είναι εντάξει να κάνεις λάθος, να στενοχω­ρηθείς, να μην τα καταφέρεις κάποια στιγμή. Είναι εντάξει να είσαι εσύ. «Αποδέχεσαι τα λάθη σου» σημαίνει ότι τα αναγνωρίζεις, τα συγχωρείς και τα χρησιμοποιείς για να διορθώσεις την πορεία σου. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος.

Να ξέρεις πως ό,τι επιτυγχάνεται έξω από εσένα έχει προηγουμένως προκύψει εσωτερικά. Με το «μέσα» σου παλεύεις πάντα. Για να δημιουργήσεις κάτι καινοτόμο πρέπει να φέρεις την καινοτομία μέσα σου. Για να σε ερωτευτεί ένας άνθρωπος πρέπει πρώτα να ερωτευτείς τον εαυτό σου.

Δοκί­μασε να κάνεις δώρο στον εαυτό σου την εκπλήρωση των αναγκών σου. Να, δηλαδή, μη διστάζεις να του ψιθυρίσεις γλυκόλογα, να τον βγάλεις βόλτα, να τον κεράσεις καφέ, να του γράψεις ένα γράμμα αγάπης, να τον επαινέσεις για τις κατακτήσεις του.

Να ‘ξερες μόνο πόσο καιρό έχει να ακούσει ένα γεμάτο, ολοστρόγγυλο «μπράβο». Πες του πόσο χαρούμενος είσαι για όσα μοιράζεστε τόσα χρόνια. Σήκωσε το ποτήρι, κι ας έχει εμφιαλωμένο νερό μονάχα μέσα, και γιορτάστε μαζί όσα καταφέρατε, ονειρευτείτε το μέλλον, καταστρώ­στε σχέδια, γελάστε με τις αναποδιές που ξεπεράσατε και τιμήστε όσες παλεύετε ακόμα να αντιμετωπίσετε.

Πες του: «Σε συγχωρώ για τα λάθη σου. Σε ευχαριστώ που είσαι ακόμα δίπλα μου, πιστός Συνοδοιπόρος στα εύκολα και στα δύ­σκολα. Δίπλα μου, δηλαδή μέσα μου. Που στέκεσαι όρθιος, δυνα­τός, έτοιμος να αγαπήσεις και να αγαπηθείς, να ζήσεις, ρε γαμώτο, ξανά». Μα περισσότερο απ’ όλα πες του «σ’ αγαπώ» όχι για όσα έκανε, κάνει ή κάποτε θα κάνει. Μα για όσα είναι.

«Σ’ αγαπώ», θα το έχεις καταλάβει ως τώρα, σημαίνει αποδέχομαι».

ΥΓ
Βρείτε εδώ το σετ Αλήθειας (4 βιβλία) που συνοδεύεται από μια κούπα δώρο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!