Αθλητισμός γένους αρσενικού! Ανακοίνωση ΠΟΓΟ σχετικά με την κατάφωρη αδικία εις βάρος των αθλητριών της Εθνικής Ομάδας Καλαθόσφαιρας κοριτσιών κάτω των 16 ετών

Αθλητισμός γένους αρσενικού!

Ανακοίνωση ΠΟΓΟ σχετικά με την κατάφωρη αδικία εις βάρος των αθλητριών της Εθνικής Ομάδας Καλαθόσφαιρας κοριτσιών κάτω των 16 ετών.

Η ίση μεταχείριση και ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, κοριτσιών και αγοριών στον αθλητισμό θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εμπλεκόμενων ατόμων. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, περιστατικά τα οποία κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν την πιο πάνω αρχή.

Μετά την κατακραυγή για τις διακρίσεις σε βάρος των ποδοσφαιριστριών της Εθνικής Γυναικών και τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι θα εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα, βρισκόμαστε ενώπιον διακρίσεων αυτή τη φορά από την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης σε βάρος της Εθνικής Ομάδα Κοριτσιών στις ηλικίες Κάτω των 16. Με βάση τα όσα καταγγέλλουν οι γονείς των κοριτσιών, η συγκεκριμένη ομάδα διακρίθηκε την περσινή χρονιά, ανεβαίνοντας την ίδια στιγμή και κατηγορία.

Η ΚΟΚ φέτος κληθείσα να διαλέξει ποιες ομάδες θα συμμετέχουν στις διοργανώσεις νέων της FIBA, ακολούθησε την πάγια τακτική της, η οποία είναι να στέλνει στις διεθνείς διοργανώσεις δύο εθνικές αγοριών (Κ16 και Κ18) και μία εθνική κοριτσιών (Κ16 ή Κ18 εναλλάξ). Σε επιστολή των γονέων ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΚ, μεταξύ άλλων επικαλέστηκε τόσο τον οικονομικό παράγοντα όσο και τις πιθανότητες επιτυχίας μιας συμμετοχής.

Για εμάς δεν τίθεται ζήτημα επιλογής και δεν πρόκειται να εξετάσουμε ποια ομάδα κοριτσιών θα πρέπει συμμετέχει. Ούτε αξιώνουμε τίποτε άλλο πέρα από το αυτονόητο. Να δίνονται δηλαδή ίσες ευκαιρίες και ίση χρηματοδότηση σε όλες τις εθνικές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου. Η ανάγκη εξάλειψης των ανισοτήτων ανάμεσα στα δύο φύλα και στον αθλητισμό παραμένει δυστυχώς επίκαιρη.

Με αφορμή την ανάδειξη του περιστατικού αυτού θέλουμε να επαναλάβουμε μερικές από τις πάγιες μας θέσεις επί του θέματος:

  • Εφαρμογή της διάστασης του φύλου στους τομείς πολιτικής που αφορούν τον  αθλητισμό.
  • Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τον ΚΟΑ που να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.
  • Ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΚΟΑ και του έργου της για ισότιμη αντιμετώπιση γυναικών και αντρών στο χώρο του αθλητισμού.
  • Εξάλειψη του χάσματος αμοιβών/παροχών μεταξύ αθλητών και αθλητριών.

Ως ΠΟΓΟ καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, τον ΚΟΑ, την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, τη Βουλή, όπως ενσκήψουν με αποφασιστικότητα στα πιο πάνω ζητήματα, έτσι ώστε να μην καθορίζεται η συμμετοχή και οι ευκαιρίες στον αθλητισμό από το φύλο, αλλά από τις δεξιότητες και στην προσπάθεια που γίνεται είτε ατομικά είτε συλλογικά. Συμπαρατασσόμαστε στο πλευρό της Εθνικής Κοριτσιών Κ16, απαιτώντας από την πολιτεία να πράξει τα δέοντα.

9 Μαρτίου 2023 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κύπρος Ανδρονίκου υποψήφιος Δήμαρχος: «Θέλουμε ο κόσμος να εμπιστευτεί άτομα τα οποία πίστεψαν, εργάστηκαν και ώθησαν την δημιουργία αυτού του Δήμου»

Ο Κύπρος Ανδρονίκου Δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού και υποψήφιος Δήμαρχος του Νέου Περιφερειακού Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού, Κιτίου, Περβολιών, Τερσεφάνου, μιλά στο SkalaTimes για το νεο Δήμο που δημιουργείται,

Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής στο Διεθνές τουρνουά Υδατοσφαίρισης Λαρνακας: «Η πόλη της Λάρνακας αναβαθμίζεται συνεχώς και τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί αρκετές διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας»

Στο διεθνές τουρνουά υδατοσφαίρισης που πραγματοποιείται στη Λάρνακα βρέθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής σήμερα το απόγευμα. Σε δηλώσεις του στο SkalaTimes ο Υφύπουργος δήλωσε:

error: Content is protected !!