Το εκλογικό επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη απαντά στις ερωτήσεις του SkalaTimes για τη χώρα και τη πόλη μας

Λίγο πριν τις Προεδρικές εκλογές το Εκλογικό Επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη απαντά στις ερωτήσεις του SkalaTimes και μας εξηγούν πως θεωρούν ότι θα εξελιχθεί η Λάρνακα μέσα στα επόμενα χρόνια.

SkalaTimes Team

Εάν εκλεγεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στην Προεδρία της Δημοκρατίας, πως σκοπεύετε να ξεκλειδώσετε το Κυπριακό; Ποιες θα είναι οι πρώτες σας ενέργειες;
Καταρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε πως το υπάρχον status quo δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μη μεταβαλλόμενο.
Η Τουρκία έχει αποδείξει, δυστυχώς, πως έχει βλέψεις να αλλάξει το status quo προς δικό της όφελος. Tο σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, που παραβιάζει κατάφορα τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, η αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Λευκόνοικο, αλλά και οι συνεχείς προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καταδεικνύουν τις προθέσεις της.
Για να αλλάξουμε αυτήν την πορεία που έχει λάβει το Κυπριακό Ζήτημα και την οριστική αντιμετώπιση του τουρκικού οδοστρωτήρα, αποτελεί μονόδρομο η επίλυσή του, η αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων.
Φυσικά, για να επέλθει η επίλυση του Κυπριακού επιβάλλεται να ληφθούν πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες ενέργειες.
Για να πεισθεί η Διεθνής Κοινότητα, όσον αφορά την αποφασιστικότητά μας για τη λύση του Κυπριακού, χρειάζονται οι κατάλληλοι διπλωματικοί χειρισμοί, οι οποίοι θα πρέπει να πλαισιωθούν και με τη δημιουργία οργανικών συνθηκών ειρήνης. Η πολύχρονη εμπειρία που έχει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η θέση του ως διαπραγματευτή της ε/κ κοινότητας, αποδεικνύουν ότι έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για να επανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία.
Την ίδια ώρα, έχουμε ως στόχο να φέρουμε πιο κοντά την τουρκοκυπριακή κοινότητα με την ελληνοκυπριακή, απομακρύνοντας την από την Τουρκία και τις προσπάθειες που καταβάλλει για να αλλοιώσει την ταυτότητά της και τα πολιτισμικά της χαρακτηριστικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενέργειας, όπως με τη χρήση του δικού μας φυσικού αερίου ή και με τις ΑΠΕ. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να διαδραματίσει και η ΕΕ ως το κοινό μας σπίτι.
Όσον αφορά τις πρώτες ενέργειες της διακυβέρνησης Ανδρέα Μαυρογιάννη, από την πρώτη κιόλας ημέρα εκλογής του θα έρθει σε επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Θα του ζητηθεί να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, ενώ θα προσκληθεί να έρθει στην Κύπρο με στόχο να θέσουμε ξανά τη διαπραγματευτική διαδικασία σε τροχιά επίλυσης.
Θα απευθυνθούμε επίσης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για να στηρίξει την προσπάθεια. Θα επικοινωνήσουμε με τις εγγυήτριες δυνάμεις και την τουρκοκυπριακή πλευρά, τονίζοντάς τους την ισχυρή μας βούληση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς οριστική επίλυση του Κυπριακού.

Οι πολίτες μας έχουν περιέλθει σε οικονομική στενότητα κατά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν πέρα τις υποχρεώσεις του μήνα. Ποιοι είναι οι τρεις κύριοι σας άξονες που θα κινηθείτε για να καταπολεμήσετε το ζήτημα της ακρίβειας;
Αυτό που αναφέρετε, είναι η θλιβερή αλήθεια. H κυπριακή οικονομία και κατ΄ επέκταση η κοινωνία μας, αφέθηκε ανοχύρωτη μπροστά στο μεγάλο κύμα ακρίβειας. Για παράδειγμα, ενώ για 10 χρόνια έχουμε επιβεβαιωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου, ακόμα είμαστε εξαρτημένοι από το ακριβό και βλαβερό μαζούτ. Ενώ είχαν 10 χρόνια να προωθήσουν την ισχυρή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, εντούτοις πληρώνουμε σήμερα 60-70% ακριβότερο ρεύμα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η πληθωρισμός, επιδεινώνει το ήδη μεγάλο χάσμα που προκάλεσαν οι πολιτικές τους, ανάμεσα στα χαμηλά και τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Ενδεικτικά, το 2005 το 10% του πληθυσμού ήλεγχε το 50% του πλούτου της χώρας, ενώ το 2021 το 10% κατέχει το 67% του πλούτου.
Για εμάς, το κράτος οφείλει να είναι αρωγός προς τους πολίτες και να συνδράμει στην αύξηση της ποιότητας ζωής τους.
Ένα μέτρο που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι η καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες, δημόσια κτίρια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Δήμους και κοινότητες. Στη βάση ενός πλήρως κοστολογημένου σχεδιασμού επιδοτούμε κλιμακωτά μέχρι και 100% τη δαπάνη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για νοικοκυριά. Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση περίπου 100 ευρώ στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό.
Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις με την ΕΕ, ώστε για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, να διεκδικήσουμε μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9% και επίσης μείωση της σωρευτικής φορολογίας στα καύσιμα.
Πέραν των πιο πάνω, αναγνωρίζουμε πως η ΑΤΑ είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε σήμερα στα χέρια μας για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο με στόχο την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ. Στους άμεσους στόχους μας, είναι επίσης μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, να επιτευχθεί επέκταση της ΑΤΑ ώστε να καλύψει τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται σήμερα με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους και σε όσους λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.
Παράλληλα, η διακυβέρνηση Ανδρέα Μαυρογιάννη θα τερματίσει τη μείωση του 12% για όσους επιλέγουν να πάρουν σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει τα χρόνια συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με συγκεκριμένα κριτήρια που θα προκύψουν από νέα αναλογιστική μελέτη.

Έχουμε εισέλθει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αλλά η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων παραμένει ορατή στην Κύπρο. Πως σκοπεύει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να αντιμετωπίσει το χάσμα μεταξύ των φύλων;
Παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει ως κοινωνία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η ισοτιμία ανδρών και γυναικών παραμένει ένα υπαρκτό ζήτημα.
Η προάσπιση της έμφυλης ισότητας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάρθρωση μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, στηριγμένης στις αρχές της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αποτελεί πεποίθησή μας ότι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και η αρχή της ισότητας πρέπει να διαπερνούν οριζόντια όλες τις πολιτικές του κράτους και των κοινωνικών θεσμών, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο που μπορεί να μεταβάλει προς θετική κατεύθυνση βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και πρακτικές, που αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες κατάκτησης της ισότητας για τον μισό πληθυσμό της Κύπρου.
Ως εκ τούτου, έχουμε καταρτίσει αρκετές προτάσεις για την υλοποίηση του στόχου μας. Όπως θα είχατε προσέξει, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά την παρουσίαση των δράσεων που θα ληφθούν κατά τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης του, συμπεριέλαβε τη συμμετοχή τουλάχιστον 50% γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα.  
Μεταξύ άλλων, προτείνουμε επίσης την υιοθέτηση μέτρων που να στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένου του ελέγχου εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της επανεξέτασης των επιφυλάξεων που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ώστε να καλύπτει ως αδίκημα την προσβολή της προσωπικότητας και της σεξουαλικότητας της γυναίκας Εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου, με ενσωμάτωση της αρχής της έμφυλης ισότητας και ενίσχυση της νομικής αρωγής σε οικογενειακές υποθέσεις.
Πλήρης κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας, που θα περιλαμβάνουν τόσο την επέκταση της επιχορήγησης για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όσο και την κάλυψη των αμβλώσεων από το ΓεΣΥ.
Αλλά και την επέκταση της πληρωμένης άδειας μητρότητας και ενίσχυση της άδειας πατρότητας, με παραχώρηση του δικαιώματος χωρίς την προϋπόθεση να έχει συναφθεί γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των γονέων.

Πως βλέπετε να εξελίσσεται η Λάρνακα κατά τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα για το τουριστικό της προϊόν;
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχει επισκεφθεί πολλάκις την πόλη και επαρχία της Λάρνακας, αναπτύσσοντας διάλογο με πολίτες και επιχειρηματίες από όλο το κοινωνικό και οικονομικό φάσμα. Ως εκ τούτου, έχουμε μία σφαιρική αντίληψη των δυνατοτήτων της Λάρνακας.
Για εμάς, η Λάρνακα, είναι η πόλη που έχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να αναπτυχθεί ορθολογικά και να αποφύγει τα πολεοδομικά και όχι μόνον λάθη που έχουν σημειωθεί σε άλλες πόλεις. Ανάπτυξη που να βασίζεται στην αειφορία και στον σεβασμό στο περιβάλλον και την ίδια ώρα, να είναι ικανή να προσφέρει ευκαιρίες στο επιχειρείν και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Λόγω του λιμανιού αλλά και του αεροδρομίου, μπορεί να προσελκύσει επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά και βιοτεχνίες μεταποίησης, αποθήκευσης και διανομής.
Όσον αφορά, τον τουρισμό της, υπάρχει επίσης πρόσφορο έδαφος με την περαιτέρω ανάδειξη των τουριστικών και των μοναδικών αρχαιολογικών της αξιοθέατων που διαθέτει. Η ανάπλαση του κέντρου της πόλης και η απομάκρυνση των διυλιστηρίων δίνει την ευκαιρία για προσέλκυση περιηγητών κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση για τουριστικά καταλύματα και συνεπώς τις επενδύσεις.
Στοχεύουμε παράλληλα στην προσέλκυση περισσότερων αεροπορικών εταιρειών ούτως ώστε, να επιτύχουμε την απευθείας σύνδεση της χώρας μας με κάθε μεγάλο και σημαντικό προορισμό, τουλάχιστον στην ΕΕ αλλά και την ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό θα συνδράμουν και οι επιτυχείς διεκδικήσεις κονδυλίων από την ΕΕ, γεγονός που θα μπολιάσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό της Λάρνακας, καθώς εδρεύει το μεγαλύτερο μας αεροδρόμιο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

Ντροπής πράγματα: Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου

Απαράδεκτες σκηνές βανδαλισμού αντίκρυσαν σήμερα κάτοικοι της περιοχής Δρομολαξιάς Μενεού! Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου, Δημάρχου Δρομολαξιάς ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος και επανεδιεκδικεί

error: Content is protected !!