Είναι η ώρα των New Year’s Resolutions

Γράφει η Ελένη Δανιήλ
Εγγ. Συμβουλευτική ψυχολόγος(Αρ. μητρώου:495)
Τηλ:97736810 – Λάρνακα

Είναι γεγονός πως ο ερχομός του νέου έτους αποτελεί για πολλούς από εμάς, μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, θέτοντας ορισμένους στόχους που θα θέλαμε να πετύχουμε. Καθόμαστε και αναλογιζόμαστε πως ήταν η προηγούμενη χρονιά για εμάς και λαμβάνουμε αποφάσεις, σκεπτόμενοι να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν, αλλά και να πετύχουμε όσα θα μας κάνουν πιο χαρούμενους.

Αυτή η σκέψη να κάνουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και να θέσουμε νέους στόχους, μας δίνει κίνητρο και ελπίδα ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Οι στόχοι μας βοηθούν να γίνουμε πιο θετικοί άνθρωποι και ξυπνούν μέσα μας το αίσθημα της αισιοδοξίας ότι προσπαθούμε για κάτι και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχουν φορές όμως που οι στόχοι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν, όχι γιατί δεν προσπαθήσαμε αρκετά, ούτε επειδή δεν είμαστε άξιοι να πετύχουμε πράγματα αλλά γιατί οι στόχοι μας δεν είναι ρεαλιστικοί, μετρήσιμοι, άμεσοι αλλά και εφαρμόσιμοι. Το να λέμε θα ξεκινήσω δίαιτα με τη νέα χρονιά, θα ερωτευτώ, θα κόψω το κάπνισμα, θα περνώ περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου ή θα κάνω περισσότερα πράγματα για μένα, είναι στόχοι γενικοί και απροσδιόριστοι αρά και δύσκολο να επιτευχθούν.

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο να κρατήσουμε τα πράγματα απλά. Χρειάζεται να γνωρίζουμε τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε και να θέσουμε στόχους που βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας.

1.    Σκεφτείτε για ποιο λόγο θέτετε ένα στόχο

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να γνωρίζουμε τον λόγο που θέτουμε ένα συγκεκριμένο στόχο και ποια είναι η αλλαγή που επιθυμούμε μέσω αυτού. Είναι σημαντικό αυτή η αλλαγή να μας προκαλεί συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας και όχι πίεση και άγχος. Αναρωτηθείτε λοιπόν «Γιατί θέτω αυτό το στόχο;» και γράψτε όλες τις απαντήσεις που σας εκφράζουν.

2.    Χρειάζεται να διατυπώνουμε το στόχο μας με ακρίβεια

Οι στόχοι μας χρειάζεται να είναι ακριβείς για να ξέρουμε τι να περιμένουμε και για να ελέγχουμε την πρόοδο μας. Ένα κοινό παράδειγμα είναι ότι λέμε «θα ξεκινήσω δίαιτα το νέο έτος». Μια τέτοια δήλωση δεν προσδιορίζει τίποτα γιατί το «ξεκινάω δίαιτα» μπορεί να είναι τον Ιανουάριο, μπορεί να είναι και τον Μάιο. Δεν μας δίνει κάποιο κίνητρο, ενώ αντίθετα μας φαίνεται κουραστική. Μια πιο ακριβής δήλωση θα ήταν «Ξεκινάω δίαιτα από 07/01» και για να προσδιορίσουμε το λόγο που το θέτουμε «επειδή αγαπάω τον εαυτό μου, θέλω να μάθω να τρώω θρεπτικά και υγιεινά για να αποκτήσω το ιδανικό σώμα για μένα. Επίσης μια τέτοια αλλαγή θα μου έδινε μεγάλη χαρά και θα βελτίωνε την αυτοπεποίθηση μου».

3.    Δηλώστε 2-3 στόχους μόνο

Φροντίστε οι στόχοι που θα θέσετε να είναι οι πιο σημαντικοί για εσάς ώστε να μπορείτε να τους τηρήσετε. Ο λόγος που περιοριζόμαστε σε 2-3 στόχους μόνο είναι για να μπορούμε να τους δώσουμε την έμφαση που χρειάζονται. Κάθε στόχος που θέτουμε είναι κι ένας αγώνας προς την προσωπική ικανοποίηση και ευτυχία. Άρα ας περιορίσουμε την ενέργεια και τη συγκέντρωσή μας σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη αξία και η αλλαγή που θα επιφέρουν θα είναι πολύ σημαντική για εμάς.

4.    Κρατήστε θετική στάση και μην τα παρατάτε με την πρώτη αναποδιά

Σε κάθε αγώνα υπάρχουν εμπόδια, τα οποία χρειάζεται να περάσουμε για να φτάσουμε στο τέρμα. Αυτό χρειάζεται να κάνουμε και στην επίτευξη των στόχων μας. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτούς και να μην αφήνουμε διάφορους αντιπερισπασμούς να μας απομακρύνουν. Ακόμα κι αν υπάρξουν εμπόδια, κάθε εμπόδιο ίσως να θέλει να μας διδάξει κάτι γι’ αυτό ας μην το προλαμβάνουμε ως αποτυχία, αλλά να ψάχνουμε τον τρόπο για να το αντιμετωπίσουμε. Μια καλή τεχνική που θα μας βοηθήσει να μείνουμε πιο συγκεντρωμένοι στον στόχο μας είναι κάθε μέρα να οραματιζόμαστε τον εαυτό μας όπως θα θέλαμε να τον δούμε.

Κλείνοντας, θα σας παρότρυνα να μην διστάζετε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας ακόμα και για το πιο μικρό, το πιο απλά πράγμα που κατορθώνεται. Δεν είναι ναρκισσιστικό, είναι ανθρώπινο να λέμε ένα μπράβο, να μας παίρνουμε ένα δώρο, γιατί θέλει θάρρος και θέληση να αγωνίζεσαι για αυτά που ονειρεύεσαι και αγαπάς!

Καλή χρονιά και καλή δύναμη στους αγώνες που θα δώσετε!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οφτό κλέφτικο για τη Μεγάλη Κυρία

Οι προσπάθειες, οι προσφορές και οι πράξεις αγάπης για να σωθεί και να εξοφληθεί το γήπεδο της Μεγάλης Κυρίας, το Αντώνης Παπαδόπουλος, συνεχίζονται! Ο Σύνδεσμος

Μαρία Κυριάκου υποψήφια σχολική έφορος Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη: «Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία»

«Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία του Δήμου Λάρνακας-Λιβάδια-Ορόκλινης δημιουργώντας ένα καλύτερο μέρος μάθησης, εκπαίδευσης και εργασίας σεόσους εμπλέκονται στους χώρους του σχολείου»

error: Content is protected !!