Ελένη Μαρκάτζη: “Εγώ είμαι χειροτέχνης, δεν είμαι καλλιτέχνης”

Μορφοποιημένο γυαλί, πίνακες ζωγραφικής, αντίκες, vintage, αντικείμενα σπιτιού, αξεσουάρ, Χριστουγεννιάτικα στολίδια, εντυπωσιακά στεφάνια για τις πόρτες ή επιτραπέζια, μπόλικη αγάπη, μεράκι και ταλέντο, αυτά και άλλα πολλά συναντά κανείς στο κατάστημα “It’s all about time” της Ελένης Μαρκάτζη, η οποία αποφάσισε πριν από ένα χρόνο, εν μέσω πανδημίας, να κάνει το χόμπι της επάγγελμα και να ανοίξει το δικό της κατάστημα, στην καρδιά του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Λάρνακας.
Σε μια συνέντευξη-κουβέντα η Ελένη μας συστήνει το κατάστημα της και μας μιλά για την καρδιά της Λάρνακας που δεν είναι άλλη από το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο της πόλης.

Της Γιώτας Δημητρίου

Ελένη πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του το κατάστημα It’s all about time;
H ενασχόληση μου με χειροτεχνήματα ξεκίνησε τα τελευταία 4-5 χρόνια, δημιουργούσα από το σπίτι. Το κατάστημα το άνοιξα το Φθινόπωρο του 2021.

Εν καιρώ πανδημίας….
Εν καιρώ πανδημίας κατέβηκα στο κέντρο της πόλης, στη ψυχή της Λάρνακας, στο ιστορικό εμπορικό κέντρο, εδώ που χτυπά η καρδιά της πόλης. Δεν πτοήθηκα από τη πανδημία, ούτε από τις φήμες ότι ανοίγει το Mall και θα χτυπήσει το κέντρο! Ήρθα, επένδυσα, ομόρφυνα το κατάστημα αυτό και μπορώ να σου πω ότι η κρίση της πανδημίας και κάποιοι που επέλεξαν να φύγουν από το κέντρο της πόλης, με ιντρίγκαρε, με έκανε να δημιουργώ ακόμη περισσότερο εδώ στο κατάστημα μου. Είπα ότι εγώ θα μείνω στο κέντρο και πρέπει να σου πω ότι υπάρχει λόγος που ονόμασα το κατάστημα μου It’s all about time….

Να μας τον πεις;
Βεβαίως! Αισθάνθηκα ότι ο χρόνος κυλάει αδιάλυπτα και δεν μπορούμε να το σταματήσουμε, πάμε μαζί με το χρόνο που κυλά και θα δημιουργούμε μέσα σε όλο αυτό. Η μονάδα μέτρησης θα είναι η δημιουργία μας! Με αυτές τις σκέψεις γεννήθηκε το όνομα του καταστήματος μου.

Τι βρίσκει κανείς στο κατάστημα;
Ο αρχικός μου σκοπός ήταν να παρουσιάσει το κατάστημα ένα concept που δεν υπάρχει αλλού στη πόλη. Πρόκειται για ένα χώρο που φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών και χειροτεχνών, καθώς και αντικείμενα που φέρνω από το εξωτερικό. Πέρα από τις δικές μου χειροτεχνίες ο επισκέπτης θα δει πολλά άλλα χειροτεχνήματα και έργα τέχνης. Ο κοινός παρονομαστής σε όλα είναι το μεράκι, η αγάπη και ο χρόνος που χρειάζεται για να φτιαχνούν όλα αυτά, για να τα δημιουργήσουμε.

Βλέπω μοναδικά και εντυπωσιακά αντικείμενα για το σπίτι, κοσμήματα, vintage και κομμάτια που μπορούν να γίνουν υπέροχα δώρα….αλήθεια σε ποιο κοινό θα έλεγες ότι αποτείνεται το κατάστημα;
Απευθυνόμαστε όλοι οι χειροτέχνες και καλλιτέχνες που έχουν έργα και δημιουργίες τους στο κατάστημα It’s all about time, σε κόσμο που εκτιμά την αξία του χειροποίητου και οτιδήποτε πηγάζει από δημιουργικότητα και φαντασία.

Υπάρχει και χώρος με αντίκες και vintage αντικείμενα στο κατάστημα…
Ναι, εμπνευσμένο από το όνομα του καταστήματος, ο χώρος αυτός μέσα στο κατάστημα έχει αντικείμενα vintage και αντίκες. Κάποιες φορές χανόμαστε μέσα στο χρόνο (lost in time)και είναι το section αυτό μέσα στο κατάστημα λοιπόν που έχει συλλεκτικά κομμάτια, vintage και αντίκες. Πρέπει να σου πω ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που είναι συλλέκτες και άλλοι που απλώς αγαπούν το vintage, αυτοί μπορούν να βρουν αρκετά αντικείμενα στο section αυτό του καταστήματος.

Παρατηρώντας κανείς το κατάστημα αντιλαμβάνεται Ελένη ότι δίνεις μεγάλη σημασία στα υλικά που χρησιμοποιείς…
Ναι, δεν θυσιάζω την ποιότητα για κανένα λόγο! Προτιμώ όταν πχ φτιάχνω ένα στεφάνι πέρα των υλικών που είτε τα μαζεύω από τη φύση, είτε τα φτιάχνω εγώ, για κάποια υλικά θα πρέπει να ανατρέξω σε εμπόρους να τα αγοράσω. Δεν θυσιάζω την ποιότητα για την τιμή! Προτιμώ να πληρώσω κάτι παραπάνω, να είναι ποιοτικό το αποτέλεσμα και να ξέρει ο πελάτης ότι θα αγοράσει κάτι που θα αντέξει στο χρόνο (και πάλι, i’s all about time) και να το χαίρονται για χρόνια.

Στο κατάστημα έχεις ήδη φέρει τα Χριστούγεννα με διάφορα στολίδια, αλλά και με εντυπωσιακά όμορφα στεφάνια….Μίλησε μας λίγο για τα διάσημα, για την ομορφιά και ποιότητα τους, στεφάνια σου…
Για τα Χριστουγεννιάτικα ξεκινώ να εργάζομαι από τον Ιούλη, αλλά τα σχέδια τα σκέφτομαι από πολύ πιο πριν. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας (Ιούλιο-Αύγουστο) πάμε με το σύζυγο μου στα βουνά μαζεύουμε κουκουνάρια τα οποία επεξεργαζόμαστε,τα πλένουμε, τα ψήνουμε στο φούρνο και μετά είτε τα μπογιατίζουμε στο χέρι, είτε τα αφήνουμε με τα φυσικά χρώματα που αναδεικνύονται με το ψήσιμο….

Γιατί τα ψήνετε;
Διότι έχουν μικρά ζωϊφια μέσα, άρα πρέπει να πλυθούν με ξύδι, να πλυθούν με νερό και μετά να μπουν να ψηθούν. Πρέπει να σου πω ότι όλα τα στεφάνια του καταστήματος, είτε είναι για την πόρτα, είτε επιτραπέζια, είναι one of a kind. Δεν υπάρχουν δύο τα ίδια. Κάθε ένα είναι μοναδικό σχέδιο. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη και έχουμε και custom made, όπως custom made γίνεται για κάθε τι που είναι εφικτό όπως πχ στα κεριά μας. Τα κεριά μας πρέπει να σου πω ότι είναι πολύ καλής ποιότητας, πέρα από τα εντυπωσιακά σχέδια.

Πριν ολοκληρώσουμε αυτή τη συνέντευξη μας Ελένη, να μιλήσουμε για την έκθεση που ετοιμάζεις;
Φυσικά. Όλες οι δημιουργίες και αντικείμενα του καταστήματος It’s all about time, τα Χριστουγεννιάτικα μας και όχι μόνο, θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση στις 5 και 6 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ εδώ στο κατάστημα και μέρος των εσόδων, από την διήμερη αυτή γιορτινή έκθεση, θα διατεθεί στο Σύνδεσμο Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας.

Έχεις και τα υπέροχα φυλακτά-γούρια 2023 από ότι είδα…
Τα γούρια είναι αναπόσταστο κομμάτι της σύγχρονης χειροτεχνίας πλέον, όλοι έχουμε στα σπίτια μας γούρικες συνθέσεις. Χρησιμοποιούμε διάφορα σύμβολα, που είτε στην μυθολογία, είτε παραδοσιακά, έχουν σχέση με την καλοτυχία όπως πχ είναι τα ρόδια. Έχουμε συνθέσεις με κύριο στοιχείο τα ρόδια, ή ακόμη και τα κλειδιά που στην αρχαία Ελλάδα τα κλειδιά συμβόλιζαν το ξεκλείδωμα της πόρτας από την οποία περνούσαν οι ευχές των ανθρώπων προς τους Θεούς. Το πέταλο επίσης θεωρείται καλότυχο.Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιώ είναι χειροποίητα, μέταλλο, ή επάργυρο ή επιχρυσωμένο 24 καρατίων ή κεραμικό χειροποίητο ή για μια πιο μοντέρνα εκδοχή χρησιμοποιώ και το plexy glass. Τα γούρια είναι ή κρεμαστά ή επιτραπέζια. Για το 2023 έχω μια μεγάλη συλλογή για γούρια, υπέροχα για όλα τα γούστα. Μπορούν να γίνουν ένα υπέροχο δώρο ή να στολίσουν το δικό μας σπίτι.

Για σένα τι σημαίνει δημιουργία;
Είναι η ζωή μου! Αν σταματήσω να δημιουργώ δεν ξέρω τι θα κάνω!

Παρόλο που η επαγγελματική σου πορεία είχε να κάνει με αριθμούς, εντούτοις είσαι καλλιτεχνική φλέβα….
Δεν θέλω να ονομάσω τον εαυτό μου καλλιτέχνη, γιατί πιστεύω πως είναι διαφορετικό ο καλλιτέχνης με τον χειροτέχνη. Εγώ είμαι χειροτέχνης, δεν είμαι καλλιτέχνης. Πολλές φορές θα με δεις να κρατάω πριονάκι και να κόβω ξύλα, να βάφω ξύλα και κουκουνάρια, κοκ. Δεν είμαι καλλιτέχνης, είμαι χειροτέχνης, το κατάστημα όμως φιλοξενεί και έργα καλλιτεχνών.

Για σένα τι σημαίνει το γεγονός ότι το κατάστημα σου είναι στο κέντρο της πόλης, μιλάμε για ένα κέντρο που φαίνεται να έχει λαβωθεί, σε κάποιο βαθμό, τόσο από το Mall, όσο και από τα της πανδημίας….
Πόλη χωρίς ιστορικό εμπορικό κέντρο, χωρίς να χτυπά η καρδιά της στο κέντρο, είναι μια πόλη χωρίς ζωτικά όργανα! Ο κόσμος πρέπει να ξαναδοκιμάσει να έρθει πίσω στο κέντρο της πόλης, να κάτσει έξω, να περπατήσει από το ένα κατάστημα στο άλλο, να αναπνεύσει καθαρό αέρα, να κοιτάει πάνω να δει τον ουρανό, τα σύννεφα, τον ήλιο….Ο κόσμος να ξαναγαπήσει το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης μας, εδώ χτυπά η καρδιά της πόλης!

More Info:
Το κατάστημα βρίσκεται σε πάροδο της Οδού Καλογερά, συγκεκριμένα βρίσκεται στην οδό Στυλιανού Αποστολίδη, δίπλα από τους Οδοιπόρους.
Τηλέφωνο: 99 466 262

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

1 thought on “Ελένη Μαρκάτζη: “Εγώ είμαι χειροτέχνης, δεν είμαι καλλιτέχνης””

  1. Οταν το χομπυ γινεται επαγγελμα τοτε η επιτυχια θεωρειται δεδομενη, αφου γινεται με αγαπη.
    Πραγματι πολυ γουστοζικο το μαγαζακι σου.
    Καλες δουλειες.

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!