Βιβλιοκουβέντες, Τετ α Τετ με ένα παιδικό βιβλίο: «Ο Ρήγας το μικρό πράσινο λεμόνι»


Γράφει και επιμελείται τη στήλη η βραβευμένη συγγραφέας και εκπαιδευτικός Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

O σημερινός μας καλεσμένος είναι πράσινος, μυρωδάτος και πολύ μα πολύ γευσάτος. Πέρα απ’ όλα αυτά όμως κουβαλάει πάνω του μια γλυκόπικρη ιστορία. Γλυκιά γιατί ευτυχώς είχε αίσιο τέλος αλλά και πικρή γιατί κουβαλεί τη θλίψη και τον πόνο που δυστυχώς είναι μέρος της ζωής μας. Ποιος είναι;

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος: Ο Ρήγας το μικρό πράσινο λεμόνι

Συγγραφέας: Ήβη Μάκη Σάββα – Πιερέττη

Εικονογράφηση: Δήμητρα Πέππα

Ηλικίες: 4+

Εκδόσεις: Το Κάστρος

Σας καλωσορίζουμε στη βιβλιοπαρέα μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που σας έχουμε κοντά μας αφού έτσι θα μάθουμε από πρώτο χέρι την ιστορία σας.

Έχετε έναν πολύ ενδιαφέρον ήρωα. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε πληροφορίες γι’ αυτόν.

Ποιο είναι το όνομά του; 
Ο  αγαπημένος μου γενναίος ήρωας του οποίου τις περιπέτειες σας περιγράφω στις εικονογραφημένες μου σελίδες ονομάζεται Ρήγας και είναι ένα μικρό πράσινο λεμόνι .

Ποια είναι η πατρίδα του;
Όπως όλα τα όντα -φυτά, ζώα, ψάρια, πουλιά, άνθρωποι- έχουν μία πατρίδα, έτσι και ο μικρός μου Ρήγας. Κατάγεται από το Λεμονοβασίλειο της βασίλισσας  Λαπήθιας και του βασιλιά  Πράσανδρου  που αγαπούσε πολύ τα πράσινα λεμόνια και που με αυτά έφτιαχνε το καλύτερο λεμονοποτό στον κόσμο.

Τι αγαπά πιο πολύ;
Ο μικρός  μου ήρωας , εκτός βέβαια από τους φίλους του τα πράσινα και κίτρινα λεμόνια, αγαπάει τα πουλιά που φωλιάζουν επάνω στη μαμά του τη μεγάλη λεμονιά και όλα τα έντομα που ανεβαίνουν στα κλαδάκια του. Αγαπάει τη μουσική, τον χορό, τη ζωγραφική. Είναι δημιουργικός, ευγενικός και  μιλάει με αγάπη και στοργή στους γύρω του προσφέροντας όταν μπορεί τη βοήθειά του.

Τι απεχθάνεται;
Δεν του αρέσει καθόλου μα καθόλου η διχόνοια και η τεμπελιά. Απεχθάνεται την κακία, τους καυγάδες, την πονηριά και δε λέει ποτέ ψέματα.

Ποιο είναι το αγαπημένο του παιγνίδι;
Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο το αγαπημένο του παιχνίδι είναι το κολύμπι και οι αγώνες που κάνει με τους  φίλους του στη  μικρή  λιμνούλα που υπάρχει στο Λεμονοβασίλειο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο του όνειρο; 
Του αρέσει πολύ να ονειρεύεται. Κάνει όνειρα να βγει μια μέρα μέσα από εμένα, το βιβλίο, και να ταξιδέψει όπως ο καλύτερος του φίλος, ο μεγάλος γλάρος. Θέλει να ταξιδέψει μαζί με τον φίλο του και  τον παρακαλεί μια μέρα να τον πάρει μαζί του στα μακρινά του ταξίδια.

Ποιος είναι ο καλύτερος του φίλος;
Ο γλάρος. Λέει ότι όπου και αν έχει ταξιδέψει  δεν  αντίκρισε και δεν είδε τόσο ξεχωριστό τόπο και όμορφο όπως  το λεμονοβασίλειο του βασιλιά Πράσανδρου και της βασίλισσας Λαπήθιας.

Ο ήρωας σας γεννήθηκε σε έναν τόπο ξεχωριστό. Μπορείτε να μας τον ζωντανέψετε μέσα από εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις… «Πουθενά δε θα βρεις τέτοιον τόπο όπου οι άνθρωποι ζουν χαρούμενοι, όπου  καθάρια νερά τρέχουν από το καταπράσινο βουνό ποτίζοντας και δροσίζοντας  ότι βρουν στο πέρασμά τους, αφήνοντας πίσω τους εξαίσια αρώματα και μυρωδιές που αναδύονται από το χορτασμένο με νερό χώμα. Δε θα δεις πουθενά αυτό το όμορφο μπλε της θάλασσας και όλων των λογιών τα λουλούδια και τα δέντρα. Αυτό που φαντάζει Παράδεισος, είναι το λεμονοβασίλειο ετούτο εδώ…»

«Ο Ρήγας, το μικρό πράσινο λεμόνι, κοιμόταν ήρεμος και ευτυχισμένος στο κλαδάκι της μαμάς του, όταν ξαφνικά ξύπνησε από πολύ δυνατούς θορύβους. Μπαμ… μπουμ… χαλασμός, μπαμ… μπουμ. Τι να συνέβαινε άραγε; «Ο πόλεμος, ήρθε ο πόλεμος» φώναζαν όλοι γύρω του τρομαγμένοι».

Ο πόλεμος; Ποιος είναι αυτός ο κύριος; Τι τύπος είναι; Τι φέρνει μαζί του; Πόσο καιρό μένει σε έναν τόπο; Μπορεί να φύγει; Κι αν ναι με ποιο τρόπο; Μμμ…Δεν του αξίζει αυτή η προσφώνηση -κύριος- γιατί είναι μια τεράστια πηγή δυστυχίας. Αυτός ο τύπος λοιπόν, που κανένας δεν αγαπά, το αντίθετο θα έλεγα, είναι το πιο δυσάρεστο γεγονός στον κόσμο. Κουβαλάει μαζί του τον θάνατο, την καταστροφή, σκλαβώνει, ξεριζώνει, αφήνει στο πέρασμά του πρόσφυγες και τραυματίζει το σώμα και τη ψυχή. Έφτασε η στιγμή να τον διώξουν οι άνθρωποι, να τον φυλακίσουν όπως είχε αυτός φυλακισμένη την αγαπημένη μας Ειρήνη.

Αν τον είχατε μπροστά σας αυτό τον κύριο πόλεμο, τι θα του λέγατε;
Αν τον είχα λοιπόν μπροστά μου, θα τον κέρναγα λίγη ευημερία, μπόλικο  πολιτισμό και αρκετή πρόοδο μέχρι που να  και είμαι σίγουρο ως βιβλίο ότι θα τον έπειθα να ελευθερώσει την Ειρήνη μας. 

Και ο Ρήγας; Τι έκανε όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα του;
Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλυτώσουν από τη μανία του καταστροφικού αυτού τύπου. Έτσι, έφυγε και ο Ρήγας  παρά τη θέληση του, αλλά πάντα είχε στη σκέψη του πως θα επέστρεφε ξανά πίσω στις ρίζες του και στον  αγαπημένο του τόπο όπου τον γέννησε… τη Φύση.  Ο φύλακας άγγελος του μικρού μας ήρωα, ο γλάρος, με ένα μαγικό τρόπο γυρνάει ξανά πίσω τον Ρήγα στο λεμονοβασίλειό του, απόδειξη της αγάπης και της πίστης στους στόχους του.

Δυστυχώς σαν τον Ρήγα υπάρχουν πολλοί που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Ποιο θα ήταν το μήνυμά σας προς αυτούς; Το  μόνο που χρειάζεται ένας ξεριζωμένος πρόσφυγας είναι ένα χέρι βοήθειας, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, αλληλεγγύη, σεβασμό. Μόνο τότε μπορεί να ξεπεράσει τα ψυχικά του τραύματα, να πάρει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσει τη ζωή του έτσι ώστε κάποια στιγμή να ανταποδώσει το καλό που πήρε.

Αν σας έλεγα να διαλέξετε τρεις λέξεις ή μια φράση που θα θέλατε να θυμούνται οι μικροί ή οι μεγάλοι αναγνώστες σας ποιες θα ήταν αυτές;
Αγωνιστικότητα , Αξιοπρέπεια , Αγάπη και Πίστη σε όμορφους στόχους !!

Πόσο σας ευχαριστούμε για όλα αυτά που μοιραστήκατε μαζί μας. Ευχόμαστε τα όμορφα δώρα του Ρήγα να συντροφεύουν τους μικρούς μα και μεγάλους αναγνώστες στη ζωή τους.

*Ενδιαφέρουν κι αυτά

Εδώ μπορείτε να βρείτε τον Ρήγα…

www.cyprus library.gov.cy

www.moec.cov.cy/dee

www.dim-xylofagou1-lar.schools.ac.cy

www.american-academy-junior-schools-larnaca.cy

www.gym-kokkinotrimithia-lef.schools.ac.cy

www.paideianews.com  17 Ιουνίου 2021

www.dionisos.cut.ac.cy

www.spititiskyprou.gr

*Ποια είναι η Ήβη Μάκη Σάββα-Πιερέττη; Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Η  Ήβη  Μάκη  Σάββα – Πιερέττη  γεννήθηκε  στη  Λάπηθο  της  Κερύνειας  Κύπρου. Είναι παντρεμένη, έχει δύο γιούς και τέσσερα εγγόνια. Είναι πτυχιούχος  οδοντοτεχνίτρια  από τη Σχολή ΠΑΣΤΕΡ Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό στο Λιχτενστάιν, Διπλωματούχος  της Σχολής Γραμματέων DIDACTA Πειραιά, ενώ έχεικάνει σπουδές στην Πληροφορική και στη Δημιουργική Γραφή. Συνταξιοδοτήθηκε από  τα Ελληνικά Ταχυδρομεία  από τη θέση  υπεύθυνου θυρίδας. Συμμετέχει σε πολλούς συνδέσμους και φορείς με σημαντική κοινωνική  δράση.

Πρώην μέλος επιτροπής κοινωνικής συμπαράστασης του 40ου Συστήματος  Προσκόπων  Λυκαβητού  – Αθήνας  1992-2001.

Μέλος  του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας , μέλος του Πολιτιστικού Ομίλου «ΕΝΑΛΙΑ  ΓΗ» , μέλος της Ε.Κ.Ε και της Ο.Κ.Ο.Ε.

Με το παραμύθι « Ο Ρήγας Το Μικρό Πράσινο Λεμόνι» απέσπασε το Γ’ Βραβείο στον 8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό  Παραμυθιού 2017  με θέμα  « Η αγάπη σε όλες τις μορφές της» του Ε.Π.Ο.Κ Ελλάδας.

Με το παραμύθι « Ο Μεταξούλης και ο Σπουργίτης- Μια Ιστορική Συμφωνία» απέσπασε το Α’ Βραβείο στον 9ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Παραμυθιού με θέμα ελεύθερο, του Ε.Π.Ο.Κ Ελλάδας 2018.

Το ποίημα της το «Αθάνατο Σκαρί» απέσπασε το Α’ Βραβείο στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδος το 2020, εις  μνήμη  Ανδρέα Καριόλου  με θέμα « Το Καράβι της Κερύνειας».

Με το ποίημα της «1821 Στην Άσπρη Βρύση Του Κανάρη» απέσπασε το Α’ Βραβείο στον 11ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό  Διαγωνισμό  του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδος  2021 με θέμα «Έτος συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση 1821»

Επικοινωνία  με  τη  συγγραφέα

Email : ivi.pieretti@gmail.com

FaceBook : Ήβη Μάκη Σάββα

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!