Αρχές του Οκτώβρη η μείωση πλαστικών

Του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου Βουλευτής Λευκωσίας Πρόεδρος. Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από τον Ιούλιο του 2021 έθεσαν σε εφαρμογή την Οδηγία  2019/904για τα πλαστικά μιας χρήσης. Η κυβέρνηση ως συνήθως, και μόνο μετά από απειλές λήψης μέτρων από την ΕΕ, έστειλε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε το 2022 και με τροπολογίες κομμάτων το πρώτο μέρος μπαίνει σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου.

Έτσι από την 1η Οκτωβρίου θα απαγορεύεται και στην Κύπρο πλέον η διάθεση στην αγορά των πιο κάτω προϊόντων:

  1. Μπατονέτες, εκτός εάν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/745.
  2. Μαχαιροπίρουνα [πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, «ξυλάκια» (chopsticks) φαγητού].
  3. Πιάτα.
  4. Καλαμάκια, εκτός εάν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/745.
  5. Αναδευτήρες ποτών.
  6. Ράβδοι (sticks) που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, εξαιρουμένων των ράβδων (sticks) που στηρίζουν μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές, περιλαμβανομένων των μηχανισμών για τέτοιες ράβδους (sticks).
  7. Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία-
    (α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος∙
    (β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο∙ και
    (γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, όπως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα περιλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα·
  8. Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους.
  9. Κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι επειδή η εφαρμογή της Οδηγίας μπήκε από πέρυσι στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όσοι στην Κύπρο προμηθεύονταν αυτά τα υλικά από ευρωπαϊκές χώρες έφερναν τα σωστά προϊόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μπατονέτες που πλέον είναι κατασκευασμένες από ξύλο ή συμπιεσμένο χαρτί.

Το πρόβλημα όμως παραμένει με όσους κάνουν απευθείας εισαγωγές όπου το τελωνείο θα πρέπει τώρα να τα εντοπίζει, αλλά δυστυχώς και τις παράνομες προμήθειες από τα κατεχόμενα.

Ο πόλεμος εναντίον των πλαστικών έχει διάφορα στάδια τα οποία μπαίνουν σε εφαρμογή σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Πριν είχαμε τον περιορισμό της πλαστικής τσάντας, τώρα έχουμε τον περιορισμό των 9 προϊόντων που αναφέρονται πιο πάνω, με τις επόμενες δράσεις να εστιάζονται στη:

  1. Μείωση κατανάλωσης
  2. Χωριστή συλλογή και απαιτήσεις σχεδιασμού για τις πλαστικές φιάλες μίας χρήσης
  3. Υποχρεωτική σήμανση
  4. Διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού
  5. Ευαισθητοποίηση

Να θυμίσουμε επίσης ότι με βάση τον Κανονισμό Κ.Δ.Π. 68/2022 του υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από τις 18/02/2023 και μετά, θα απαγορεύεται εντελώς η διάθεση των πλαστικών τσαντών μεταφοράς στα ταμεία των καταστημάτων.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

error: Content is protected !!