Λαϊκό Πανηγύρι ΠΟΓΟ Λάρνακας, «Όπως παλιά!»

Πραγματοποιείται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κήπο Λάρνακας, το Λαϊκό Πανηγύρι ΠΟΓΟ Λάρνακας, με τίτλο: «Όπως παλιά!»

Mε αφορμή το Λαϊκό αυτό Πανηγύρι της ΠΟΓΟ Λάρνακας η Γ.Γ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά είπε στο SkalaTimes: «Τα Λαϊκά Πανηγύρια της ΠΟΓΟ είναι καθιερωμένα από το 1968. Ήταν γνωστά μέχρι το 1974 σαν «Κυπριακή Γιορτή» με καθαρά κυπριακό χρώμα και χαρακτήρα και προσέλκυαν χιλιάδες επισκέπτες στους χώρους τους. Οι χώροι στους οποίου πραγματοποιούνταν τα Λαϊκά Πανηγύρια σε κάθε πόλη ήταν διακοσμημένοι και φροντισμένοι με κάθε λεπτομέρεια για να προσφέρουν ψυχαγωγία όπως την ήθελαν οι παραδόσεις μας και απευθύνονταν σε όλη την οικογένεια. Επιμελημένα, διαλεκτά προγράμματα, τραγούδια, χορούς, ξαναζωντάνεμα ξεχασμένων κυπριακών εθίμων, ενώ λειτουργούσαν αγορές με κεντήματα και άλλες χειροτεχνίες, ετοιμασία διαφόρων τροφίμων όπως τραχανά, μακαρόνια, φιδές και άλλα παραδοσιακά σκευάσματα».  

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά η τραγωδία του 1974 με το πραξικόπημα και την εισβολή δεν επέτρεψε την συνέχιση της οργάνωσης των πανηγυριών για κάποια χρόνια. Ωστόσο, «πρέπει να γίνει αναφορά στο τριήμερο Λαϊκό Πανηγύρι της ΠΟΓΟ Λευκωσίας που διεξαγόταν 3 μέρες πριν το πραξικόπημα του 1974 και έχει χαραχτεί στη μνήμη των στελεχών της ΠΟΓΟ για τες δυσκολίες που αντιμετώπισαν την ημέρα του πραξικοπήματος όσοι συμμετείχαν στις εργασίες καθαριότητας και μετακίνησης των κατασκευών του Πανηγυριού».

Όσον αφορά τη πόλη μας, την Λάρνακα, η κ. Κουκουμά είπε: «Από το 1978 επανήρχισε η διοργάνωση των Λαϊκών Πανηγυριών ενώ το 1979 οργανώθηκε το Λαϊκό Πανηγύρι της ΠΟΓΟ Λάρνακας στο χώρο πίσω από το Μουσείο και ήταν διήμερο. Στη συνέχεια οργανώθηκε σε διάφορους άλλους χώρους στη Λάρνακα, η μορφή του όμως παρέμεινε η ίδια εμπλουτίζοντας το όμως, με σύγχρονα καλλιτεχνικά σχήματα, συγκροτήματα   από διάφορες χώρες ενώ έδινε βήμα σε νέους καλλιτέχνες.

Ο τίτλος του Λαϊκού Πανηγυριού «Όπως παλιά» στοχεύει ακριβώς στην επαναφορά της αίγλης που είχαν τα Λαϊκά Πανηγύρια και αναβάπτισης του καλλιτεχνικού προγράμματος στις παραδόσεις που σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαίες και επιβαλλόμενες για να μεταδοθεί στους νέους η γνώση για τον τρόπο ζωής των γονιών και παππούδων τους, συνδυασμένα πλέον με καλλιτεχνικά σχήματα και δραστηριότητες της εποχής μας.

Ο χώρος του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας που οργανώνεται το φετινό Λαϊκό Πανηγύρι είναι ο καταλληλότερος αφού μπορεί να οργανωθούν πολλές δράσεις ταυτόχρονα, όπως του καλλιτεχνικού προγράμματος, της διαμόρφωσης χώρου για φαγητά, ποτά, την αγορά παραδοσιακών σκευασμάτων αλλά και χώρος για ψυχαγωγία των παιδιών».

Όπως παλιά λοιπόν, με ψυχαγωγία, διασκέδαση και χαμόγελα! 

Λαϊκό Πανηγύρι ΠΟΓΟ Λ/ΚΑΣ Όπως παλιά…. Παρασκευή 16/09/22 Ωρα: 7.30μμ στο Δημοτικό Κήπο Ποτά και φαγητά σε λαϊκές τιμές Λουκουμάδες, κρέπες, γλυκά και πολλά άλλα… Πλούσιο Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα Αγορά με παραδοσιακά προϊόντα Παιδότοπος και άλλα πολλά ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ! Πληροφορίες και κρατήσεις: 99966950

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!