Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης

Όπως μετέδωσε το na.ru, o Γκορμπατσόφ πέθανε το απόγευμα της Τρίτης (30/8) έπειτα από σοβαρή ασθένεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

Σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, κατέληξε απόψε, Τρίτη 30 Αυγούστου. Η είδηση κάνει τον γύρο των Διεθνών ΜΜΕ.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «σφράγισε» τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου χωρίς αιματοχυσία, αλλά απέτυχε να αποτρέψει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ σύναψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνίες μείωσης της διασποράς των όπλων, επισφράγισε συνεργασίες με δυτικές δυνάμεις για να πέσει το Σιδηρούν Παραπέτασμα που χώριζε την Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να επέλθει η Επανένωση της Γερμανίας.

Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσώφ ήταν ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 μέχρι το 1991. Οι προσπάθειές του για μεταρρύθμιση βοήθησαν να έρθει το τέλος του ψυχρού πολέμου, αλλά και τελείωσαν την πολιτική υπεροχή της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1990 πήρε το Βραβείο Νόμπελ ειρήνης.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε ότι θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ως τμήμα της Περεστρόικα (αναδιάρθρωση).

Έχοντας ρωσική και ουκρανική καταγωγή, ο Γκορμπατσόφ γεννήθηκε στο Πριβόλνογιε του Κράι Σταυρούπολης σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Μεγαλώνοντας στην εποχή του Ιωσήφ Στάλιν, στα νιάτα του δούλευε σε θεριζοαλωνιστικές μηχανές σε αγρόκτημα πριν από την ένταξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο στη συνέχεια κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση.

Ενώ σπούδαζε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Ράισα Τιταρένκο το 1953, πριν πάρει το πτυχίο του το 1955. Μετακόμισε στη Σταυρούπολη, όπου εργάστηκε για την τοπική Κομσομόλ και έγινε ένθερμος υποστηρικτής της αποσταλινοποίησης, που προωθούσε ο Νικίτα Χρουστσόφ. Διορίστηκε Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής της Σταυρούπολης το 1970, όπου επέβλεψε την κατασκευή του Μεγάλου Καναλιού της Σταυρούπολης.

Το 1974 μετακόμισε στη Μόσχα για να γίνει ο Πρώτος Γραμματέας του Ανωτάτου Σοβιέτ και το 1979 έγινε υποψήφιο μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Μέσα σε τρία χρόνια από το θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ και μετά τους Γιούρι Αντρόποφ και Κονσταντίν Τσερνιένκο, το πολιτικό γραφείο εξέλεξε τον Γκορμπατσόφ ως Γενικό Γραμματέα, ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης, το 1985.

Αν και υποσχόταν τη διατήρηση του Σοβιετικού κράτους και της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, ο Γκορμπατσόφ πίστευε στην ανάγκη για σημαντική μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986.

Αποσύρθηκε από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και ξεκίνησε στις συνόδους κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν συζητήσεις για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η πολιτική της Γκλάσνοστ («διαφάνεια») επέτρεψε περισσότερη ελευθερία του λόγου και τύπου, ενώ με την «περεστρόικα» («αναδιάρθρωση») προσπάθησε να αποκεντρώσει τη διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Ο Γκορμπατσόφ αρνήθηκε να παρέμβει στρατιωτικά, όταν διάφορες Ανατολικές χώρες εγκατέλειψαν τη Μαρξιστική-Λενινιστική διακυβέρνηση το 1989-90.

Όταν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας σάρωσαν τα κράτη του σοβιετικού μπλοκ της κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης το 1989, δεν χρησιμοποίησε βία – σε αντίθεση με προηγούμενους ηγέτες του Κρεμλίνου που είχαν στείλει τανκς για να συντρίψουν τις εξεγέρσεις στην Ουγγαρία το 1956 και την Τσεχοσλοβακία το 1968.

Όμως οι διαδηλώσεις τροφοδότησαν τις φιλοδοξίες για αυτονομία στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες διαλύθηκαν τα επόμενα δύο χρόνια με χαοτικό τρόπο.

Το πρόγραμμα της περεστρόικα – γκλάσνοστ, απέτυχε και, έπειτα από μια σειρά κομβικών γεγονότων και μία απόπειρα πραξικοπήματος το 1991, έφερε την οριστική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στα τέλη του ίδιου έτους.

Παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο. Το 1992 ίδρυσε το ίδρυμα Γκορμπατσόφ. Κράτησε επικριτική στάση απέναντι στους μετέπειτα Ρώσους Προέδρους Μπόρις Γέλτσιν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ήταν κεντρικό πρόσωπο του ρωσικού σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.

Τι είχε δηλώσει μετά την εκλογή Μπάιντεν «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, να δράσουμε ώστε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις», είχε δηλώνει σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS μετά την εκλογή Μπάιντεν.

«Πρέπει από κάπου να αρχίσουμε, δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε ο ένας απ’ τον άλλο. Θέλω και πάλι να υπογραμμίσω, πρέπει να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, ώστε να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις και οι ενέργειές μας», δήλωσε ο ηλικίας 89 ετών σήμερα Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αναφέροντας ως παράδειγμα την εμπειρία του όταν ηγείτο της Σοβιετικής Ένωσης. «Θυμάμαι τα μέσα της δεκαετία του 1980. Τότε πολλοί και στη χώρα μας και πέραν του ωκεανού έλεγαν ότι στις σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν θα βγει τίποτα. Όμως εμείς ξαναρχίσαμε τον διάλογο, συναντηθήκαμε σε επίπεδο κορυφής, μετά από μια εξαετή παύση. Και προχωρήσαμε σε κοινή ανακοίνωση».

Πηγή: ieidiseis.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!