Μια ιταλική σπέσιαλ πίτσα από τα χεράκια σας

Γράφει και μαγειρεύει η Ιφιγένεια Ηλία (Λάρνακα)
Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Ηλία

Αγαπημένοι μας αναγνώστες καλή Κυριακή σε όλους. Αυτή τη βδομάδα φτιάχνουμε μια νοστιμότατη πίτσα σπέσιαλ και φέρνουμε την Ιταλία στη κουζίνα μας.
Έτοιμοι;

(Για περισσότερες και ποικίλες συνταγές ρίξτε μια ματιά στη στήλη μας εδώ )

Γρήγορο προζύμι για την ζύμη
2 κ.σ ζάχαρη 
1 φακελάκι μαγιά ξερή
2 κ.σ αλεύρι κανονικό
1 ποτήρι χλιαρό νερό

Ζύμη
1 ½ πότηρι γάλα πλήρες χλιαρό
¼ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κ.γ αλάτι 
Το γρήγορο προζύμι 
Αλεύρι κανόνικο όσο σηκώσει

Σάλτσα για την πίτσα
1 κουτί ντομάτα κονκασέ πολτοποιημένη 
1 κ.γ πελτέ ντομάτας 
¼ ποτηριού κρασί μαυροδάφνη 
¼ ποτηριού ελαιόλαδο 
1 κ.γ αλάτι 
1 κ.γ ζάχαρη
2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο 
1 κ.σ βασιλικό ξερό 

Υλικά για το στόλισμα της πίτσας
300gr edam τριμμένο 
300 gr cheddar κίτρινο
1 ½  χαλούμι τριμμένο
15 φέτες λούντζα κομμένη σε κομμάκια 
10 φέτες μπέικον σε κομματάκια 
2 πιπέριες σε ροδέλες ή σε κομματάκια 
Ρίγανη ξερή

Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα γυάλινο μπολ,βάζουμε την μαγιά, το αλεύρι και την ζάχαρη ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά. Χτυπάμε τα υλικά με τον αβγοδάρτη, να ομοιογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη .Αφήνουμε στην άκρη για 25 με 30 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι έτοιμο το μείγμα από τις φυσαλίδες που θα εμφανιστούν στην επιφάνεια του μίγματος. 
Συνεχίζουμε με την διαδικασία της ζύμης. Παίρνουμε μια λεκάνη, βάζουμε 3 με 4 ποτήρια αλεύρι. Κάνουμε μια λακούβα στην μέση όπου τοποθετούμε το προζύμι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα , το μέλι και το αλάτι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί μέχρι να γίνει μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.Κάνουμε την ζύμη μπάλα την βάζουμε σ΄ενα μεγάλο μπολ, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα . Αφήνουμε το μπολ με την ζύμη για 2 ώρες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για την σάλτσα
Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι, το τοποθετούμε στη φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο, την πολτοποιημένη ντομάτα, τον πελτέ ,το κρασί, το αλάτι ,την ζάχαρη ,το ξύδι και τον βασιλικό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε  να βράσει και να δέσει το μείγμα  μας μέχρι να γίνει μια ωραία σάλτσα. Όταν δέσει την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στην συνέχεια ανοίγουμε την ζύμη μας μ΄ενα πλάστη. Μ΄αυτήν την αναλογία της ζύμης γίνονται 2 μεγάλες πίτσες, Απλώνουμε την σάλτσα ντομάτα πάνω στη ζύμη μας. Πασπαλίζουμε με τα τυριά και το χαλούμι ( εννοείται τριμμένα) Συνεχίζουμε με τα κομματάκια λούντζας και μπέικον και τέλος προσθέτουμε  τις πιπεριές σε λεπτές ροδέλες ή σε κομματάκια. Πασπαλίζουμε  με ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Νεόφυτος Φακοντής παρουσιάζει τις θέσεις και το όραμα του για την Ορόκλινη, δίπλα του ο Δήμαρχος Βύρας

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης και υποψήφιος Αντιδήμαρχος Ορόκλινης μας προσκαλεί στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση όπου θα παρουσιάσει τις υέσεις και το όραμα

error: Content is protected !!