1η Διεθνής Ορεινή Κατασκήνωση Παιδιών και Νέων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού

Η 1 η διεθνής ορεινή κατασκήνωση παιδιών και νέων της ΚΟΜΟΑΑΠ πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18-23 Ιουλίου 2022, στο ορεινό καταφύγιο της ομοσπονδίας στο χωριό Σπήλια. Τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος δραστηριοτήτων της κατασκήνωσης ανέλαβαν μέλη του ΜΚΟ Active Zone Outdoor σε συνεργασία με την Ομοσπονδία. Την κατασκήνωση υποστήριξε η Διεθνής Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης UIAA. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κατασκηνωτές είχαν την ευκαιρία να λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής σε ορεινή κατασκήνωση πιστοποιημένο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης UIAA.

Η διεθνής κατασκήνωση φιλοξένησε 29 παιδιά και νέους ηλικίας 8-14 ετών διαφόρων εθνικοτήτων, από όλες τις πόλεις της Κύπρου, σε ένα πρόγραμμα 6 ημερών που συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων δραστηριότητες και παιχνίδια ανάπτυξης συνεργασίας και εμπιστοσύνης, γνωριμία με το άθλημα της αναρρίχησης σε βράχο, πεζοπορίες σε μονοπάτια της φύσης στο γεωπάρκο Τροόδους, δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων προσανατολισμού, γνωριμία με το άθλημα του αγωνιστικού προσανατολισμού, γνωριμία και εξάσκηση στο άθλημα της τοξοβολίας, χειροτεχνίες, κατασκευές, υπαίθριες δραστηριότητες όπως zipline, slackline, bouldering, παιχνίδια επίλυσης προβλήματος με κύριο γνώμονα την αλληλεπίδραση με το ορεινό φυσικό περιβάλλον και με απώτερο στόχο την ανάπτυξη καλών πρακτικών προστασίας και σεβασμού του βουνού.

Αξέχαστη εμπειρία για τους συμμετέχοντες ήταν η πρώτη γνωριμία με το άθλημα της αναρρίχησης σε βράχο, στο πεδίο στον Κουρτελόροτσο καθώς και τα εργαστήρια και παιχνίδια δίπλα στον ποταμό Διάριζο. Η επαφή με τον βράχο συνέβαλε στο να αναπτύξουν τη γενναιότητα τους αλλά παράλληλα δίδαξε στα παιδιά και νέους πώς να ξεπερνούν το φόβο τους που αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα ζωής καθώς και αναπόσπαστο συστατικό επιτυχίας.

Επιπρόσθετα, το άθλημα της αναρρίχησης σε βράχο αποτελεί ιδανικό τρόπο για να μεταδώσει τις βασικές αρχές της πειθαρχίας, αφού απαιτεί την πλήρη συγκέντρωση του αναρριχητή για να πετύχει τον στόχο του. Τα παιδιά έμαθαν να εστιάζουν στον στόχο, να συντονίζουν χέρια και πόδια και να συγκεντρώνονται για να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την κορυφή!

Η πεζοπορία στο κυκλικό μονοπάτι Άρτεμις αποτέλεσε ακόμα μία ανεπανάληπτη εμπειρία για τους κατασκηνωτές αφού είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην κορυφή του Τροόδους, στα 1952 μέτρα, την πιο σημαντική φυσική περιοχή της Κύπρου και από τις σημαντικότερες περιοχές του κόσμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Τα παιδιά θαύμασαν την καταπλητική πανοραμική θέα κατά μήκος του κυκλικού μονοπατιού, τη γιγάντια μαύρη πεύκη άνω των 500 ετών, σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα της περιοχής. Οι κατασκηνωτές συζήτησαν με τους συνοδούς πεζοπορίας τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς σε πεζοπορία καθώς και ποιες είναι βασικές αρχές ορειβασίας με απώτερο στόχο την καλλιέργεια καλών πρακτικών πεζοπορίας στο βουνό.

Τα παιδιά και οι νέοι μέσω της βιωματικής εμπειρίας αντιλήφθηκαν την αξία και τη σημασία του βουνού και των δασών αλλά και πώς εμείς εξαρτόμαστε από αυτά. Παράλληλα, ασκήθηκαν μέσω διαφόρων αθλημάτων και υπαίθριων δραστηριοτήτων αναπτύσσοντας τη σωματική τους υγεία, καλλιεργώντας κινητικές δεξιότητες αλλά κυρίως πνευματικές. Οι δραστηριότητες στη φύση και γενικότερα η επαφή με το ορεινό φυσικό περιβάλλον βελτίωσε τη ψυχική υγεία και ευεξία των παιδιών και των νέων ενώ παράλληλα τους κράτησε μακριά από τις οθόνες και τον ηλεκτρονικό κόσμο που τόσο έχουν συνηθίσει. Ο περιπετειώδης χαρακτήρας αλλά και το ομαδικό πνεύμα που διακατείχε κάθε δραστηριότητα δημιούργησαν κλίμα διάχυτου ενθουσιασμού, ευχάριστης συνύπαρξης, κοινωνικοποίησης, αλληλοβοήθειας, όπου μικροί και μεγάλοι έγιναν μια παρέα, μια οικογένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης πραγματοποιήθηκε Επιμορφωτικό Σεμινάριο Παιδαγωγικής με τίτλο «Πρακτική Εφαρμογή στην Παιδαγωγική Συμπεριφορά Εκπαιδευτών σε Νεαρά Άτομα σε Ορεινές Περιοχές» από την εκπαιδεύτρια Νίκη Καρουλλά.

Iδιαίτερες ευχαριστίες στους Γιώργο Ανδρέου Τεχνικό Σύμβουλο Ορειβασίας της ΚΟΜΟΑΑΠ και πιστοποιημένο εκπαιδευτή αναρρίχησης από UIAA, Ανδρέα Ανδρέου Τεχνικό Σύμβουλο Αναρρίχησης της ΚΟΜΟΑΑΠ, Στέφανο Αντωνίου συνοδό πεζοπορίας, Μιχάλη Σαββίδη γραμματέα της ΚΟΜΟΑΑΠ και πρόεδρο του Συλλόγου Orientaction, Μαρία Δικωμίκη Ομοσπονδιακή Προπονήτρια Τοξοβολίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, για την υποστήριξη και αγαστή συνεργασία κατά την υλοποίηση της 1 ης Διεθνούς Ορεινής Κατασκήνωσης. Θερμές ευχαριστίες στον πρόεδρο της ΚΟΜΟΑΑΠ, Παύλο Γεωργιάδη για τη σκληρή δουλειά που κατέβαλε για την ετοιμασία του καταφυγίου αλλά και την πολύτιμη στήριξή του κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης.

Η ΚΟΜΟΑΑΠ σύντομα πρόκειται να ανακοινώσει θεματικά διήμερα και τριήμερα για παιδιά και νέους τόσο στον χώρο του ορεινού καταφυγίου της ΚΟΜΟΑΑΠ, όσο και σε άλλες ορεινές περιοχές της Κύπρου με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων και δημιουργία συναρπαστικών εμπειριών στο βουνό. Άλλωστε τα παιδιά της 1 ης κατασκήνωσης ανυπομονούν να ξαναβρεθούν όλοι μαζί για νέες περιπέτειες και εμπειρίες.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!