Σαν σήμερα το «Πάρτι στην Βουλιαγμένη», ήταν το ελληνικό Woodstock!

SkalaTimes Team

Σαν σήμερα, 25 Ιουλίου, το 1983, ο  Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει το περίφημο «Πάρτι στην Βουλιαγμένη», στο οποίο ανταποκρίνονται 70.000 κόσμου. Εμφανίζονται οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ.

Η Δευτέρα 25ης Ιουλίου 1983 είχε χαρακτηριστεί ως το Woodstock της Αθήνας! O Λουκιανός Κελαηδόνης προετοίμαζε το πάρτυ μήνες πριν. Συγκεκριμένα, από τον Γενάρη (του 1983) είχε ζητήσει από τον ΕΟΤ να του παραχωρηθεί η πλαζ της βουλιαγμένης για να κάνει ένα αξέχαστο όπως έλεγε πάρτυ. Και το έκανε το αξέχαστο πάρτυ που έγραψε ιστορία.
«Πηγαινοερχόμουν έξι μήνες. Μέτρησα τα πάντα. Το μόνο που δεν προέβλεψα ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου», είχε πει αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κελαηδόνης ήθελε να του παραχωρηθεί η πλαζ ένα καλοκαιρινό βράδυ με πανσέληνο.

Όσο για την ιδέα του πάρτυ, αυτή δεν ήταν τυχαία.  «Ένωσα τρία τραγούδια μου που προϋπήρχαν, τα Θερινά Σινεμά (το σημείο που λέει Είναι Κάτι Νύχτες με Φεγγάρι), το (Πάμε μια Βόλτα) Στη Βουλιαγμένη και το (Θέλω ένα Βράδυ να κάνω ένα) Πάρτι». Είχε δηλώσει λίγο καιρό μετά τη χρυσή διοργάνωση της υπαίθριας συναυλίας στη πλαζ της Βουλιαγμένης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Είχε σκεφτεί τα πάντα,την κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και το πώς θα ήταν η έναρξη όταν θα ερχόταν ο κόσμος. Σε μια συνέντευξη του είχε πει για το πάρτυ που έγραψε ιστορία: «Ήθελα την ώρα που θα μπαίνει ο κόσμος να ακούγεται μουσική καουμπόικη, αυτά που παίζανε στα saloon, όπως και έγινε. Βρήκα την Έλλη τη Σεμιτέκολο, μία καταπληκτική πιανίστρια, και πριν τη δύση του ήλιου έπαιξε ένα μεγάλο κομμάτι από Σκοτ Τζόπλιν, αυτά τα ράγκταϊμ που λέμε. Ήθελα και μια μεγάλη μπάντα με πνευστά να παίξει κομμάτια του Γκλεν Μίλερ, το Moonlight Serenade για παράδειγμα, και τελικά τα κατάφερα, είχα μία ορχήστρα γύρω στα 16-17 άτομα».

Στις 7 το βράδυ της 25ης Ιουλίου 1983 έγινε το πάρτυ που έγραψε ιστορία, το Ελληνικό Woodstock. Oι δύο είσοδοι της πλαζ άνοιξαν και οι κατά χιλιάδες Αθηναίοι κατάκλυσαν μέσα σε λιγότερο από μια ώρα την αμμουδιά. Την ίδια στιγμή μια τεράστια ουρά από αυτοκίνητα σχηματίστηκε στην Παραλιακή. Πολλοί προσπάθησαν να φτάσουν στο χώρο της συναυλίας την τελευταία στιγμή, καθώς το άκουγαν στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Το πάρτυ ξεκίνησε, η συναυλία ξεκίνησε, ο κόσμος τραγουδούσε, έπαιζε ρακέτες, έκανε θαλάσσιο σκι ή πικ-νικ, ζευγάρια ερωτευμένα και οικογένειες με τα σκαμπό τους απολάμβαναν τη συναυλία και τους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν που ήταν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ.
Η σκηνή που είχε στηθεί πάνω σε μια πλωτή εξέδρα ήταν γύρω στα 15 μέτρα μέσα στη θάλασσα.

Η βραδιά μεταδόθηκε Live από το ραδιόφωνο: 5 ώρες, από τις 21.00 μέχρι τις 02.00. Dj και συντονιστής ήταν ο κορυφαίος παραγωγός και μουσικοκριτικός Γιάννης Πετρίδης.
Ο Ηρακλής Παπαδάκης και ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχαν αναλάβει την κινηματογράφηση η οποία περιλάμβανε ακόμα και πλάνα με ελικόπτερο.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, δεν περίμενε να δει τόσο κόσμο, είχε πει τότε στη συναυλία: «Είναι απίστευτο. Είστε όλοι εδώ. Νομίζαμε ότι ήταν πάρτι – βεγγέρα, αλλά διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για υπερπαραγωγή της Φίνος Φιλμ». Μόλις ο  Νιόνιος έπαιξε τη «Συννεφούλα» ξεσήκωσε τον κόσμο, ενώ τελείωσε το δικό του κομμάτι στη συναυλία με το «Ας κρατήσουν οι χοροί»…. Να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε…

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και με την πανσέληνο να μαγεύει τους χιλιάδες παρευρισκομένους, εμφανίστηκε ένα τρεχαντήρι και μια ψαρόβαρκα με κανταδόρους και με τη μαντολινάτα του Φώτη Αλέπωρου.
Στη 1 το πρωί έκανε την εμφάνισή του ο Κηλαηδόνης με την Αφροδίτη Μάνου και την μπάντα του, «Three and the Koukos Band». Τραγουδήσανε φυσικά τη «Βουλιαγμένη» που είχε δώσει και την αφορμή για το πάρτι αλλά και τις υπόλοιπες μεγάλες του επιτυχίες. Η βραδιά κλείνει λίγο μετά τις 02.00 όταν στη σκηνή ανεβαίνει ο Γιώργος Νταλάρας όπου μαζί με τον οικοδεσπότη Λουκιανό Κελαηδόνη τραγουδήσανε τα «Θερινά Σινεμά».

Όταν τελείωσε η συναυλία οι δρόμοι γέμισαν ξανά με αυτοκίνητα ενώ περίπου 4.000 άτομα κοιμήθηκαν στην αμμουδιά, για να πάρουν τα πρώτα λεωφορεία της γραμμής στις 6.00 και στις 7.00 το πρωί.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!