Τετ α τετ με ένα παιδικό βιβλίο «Είσαι αστέρι!» της Σάντρας Ελευθερίου

Γράφει και επιμελείται η εκπαιδευτικός
και Βραβευμένη Συγγραφέας

Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

Η στήλη μας σήμερα φιλοξενεί έναν Αστεράτο καλεσμένο. Το προδίδει και το όνομά του. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα.

Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος: Είσαι αστέρι!
Συγγραφέας: Σάντρα Ελευθερίου
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Ηλικία: Από 4 ετών
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σας καλωσορίζουμε στη βιβλιοπαρέα μας. Πόσο χαρούμενοι είμαστε που θα μιλήσουμε με έναν τόσο λαμπρό φιλοξενούμενο.

Μέχρι τώρα γνώριζα ότι Το Αστέρι είναι αυτό που ακολούθησαν οι μάγοι για να φτάσουν στη φάτνη του Χριστού. Το αστέρι το δικό σας ποιο είναι; Θα θέλαμε πολύ να μας το συστήσετε.

Αστέρια, πολλά και διάφορα. Το δικό μου αστεράκι είναι η δεύτερη συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο πάνω σε δικό μου κείμενο και εικονογράφηση. Το βιβλίο έχει τίτλο «Είσαι αστέρι!», όμως δεν έχω δώσει όνομα στον μικρό ήρωα της ιστορίας, που είναι το αστέρι.  Όταν παρουσιάζω το βιβλίο μου σε τάξεις, αφήνω στα παιδιά να τον βαφτίσουν όπως νομίζουν.  Έτσι η ιστορία γίνεται πιο δική τους.

Το δικό σας αστέρι μου φαίνεται ότι κουβαλάει μέσα του αντίθετες δυνάμεις. Ποιες είναι;

Δεν είναι τόσο ότι κουβαλάει αντίθετες δυνάμεις, όσο ότι έχει πολλά ταλέντα για τα οποία δεν προσπαθεί μιας και τα μπράβο έρχονται τόσο εύκολα.  Όσοι τον αγαπούν του τα προσφέρουν απλόχερα, υπάρχουν όμως και οι άλλοι που αδιαφορούν και αυτό πληγώνει τον μικρούλη.  Δεν μπορεί να καταλάβει πώς από το ένα άκρο βρίσκεται στο άλλο.  Πώς από τον έπαινο φτάνει στην απόρριψη.  

Έχω μια μεγάλη απορία. Τι τους έπιασε όλους και λένε στον ήρωα σας: «Είσαι αστέρι;» Πώς νιώθει ο ίδιος όταν του κολλάνε αυτή την ταμπέλα; Του αρέσει, δεν του αρέσει και γιατί;

Είναι δυνατόν να σε φωνάζουνε αστέρι και να μην χαίρεσαι;  Αλλά μετά από κάμποσες απογοητεύσεις κι αποτυχίες, αρχίζεις να υποπτεύεσαι πως ίσως να είσαι αστέρι μόνο για όσους σ’ αγαπούν και σε καμαρώνουν σε ό,τι κι αν κάνεις.  Που σημαίνει πως ίσως να μην είσαι καθόλου αστέρι.  Απ’ την άλλη, μπορεί να σημαίνει πως το να είσαι αστέρι, χρειάζεται συνεχή προσπάθεια.  Κι αυτό δεν είναι κακό.  Ίσα ίσα.    

«Δύσκολο να νιώσεις πως είσαι ΑΣΤΕΡΙ, όταν τα συναισθήματά σου είναι σα βαγόνι του λούνα παρκ: τη μία πάνω ψηλά, αστέρι στον ουρανό, την άλλη, απότομη προσγείωση. 
Όταν αυτοί που σ’ αγαπούν και σ’ ενθαρρύνουν σε ό,τι κάνεις, σε λένε ΑΣΤΕΡΙ, τους πιστεύεις».  Με τρώει η αγωνία. Ο ήρωας σας βρίσκει τελικά το δικό του αληθινό αστέρι;

Α, μα θα προδώσω το τέλος!  Δεν μπορώ!!!

Εντάξει, καταλαβαίνουμε. Ας μιλήσουμε τότε για τις «ταμπέλες». Άντε, ας πούμε ότι σου κολλάνε άλλοι την ταμπέλα «Είσαι αστέρι» και ξαφνικά αυτή η ταμπέλα κάνει ένα ΚΡΑΤΣ και σπάει. Τι γίνεται τότε;

Οι ταμπέλες είναι για να σπάνε.  Δεν μας αφορούν.  Το θέμα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να δίνεις πάντα τον καλύτερο σου εαυτό.  Κι αν δεν είναι το παντοτινό σου αστέρι, σίγουρα κάτι θα έχεις μάθει απ’ αυτό.  Αν όμως είναι κάτι που πραγματικά αγαπάς, θα κάνεις, όπως κάνεις με κάθε τι που νοιάζεσαι.  Θα πάρεις ανάσα, θα προσπαθήσεις ξανά και ξανά και ξανά. 

Πόσο δίκιο έχετε! Ποια συμβουλή θα δίνατε σε όλα εκείνα τα παιδάκια που ψάχνουν το δικό τους αστέρι.

Μην αγχώνεστε!  Το πιο πιθανό, έχετε ήδη βρει το αστέρι σας και δεν το ξέρετε!  Υπομονή!

Τι όμορφη σκέψη. Να διώξουμε το άγχος και να δούμε πού θα μας οδηγήσει η ίδια η ζωή. «Όμως υπάρχουν άλλες γνώμες, που σε πληγώνουν και σ’ απογοητεύουν.  Και τότε εύχεσαι να μην σε είχε πει ποτέ κανείς «ΑΣΤΕΡΙ»!  Γιατί είναι δύσκολο να καταλάβεις τι κάνεις λάθος και γιατί όλα είναι τόσο μπερδεμένα και περίπλοκα…»
Τι ωραία που θα ήταν να υπήρχε μια συνταγή για να αποκτήσουμε όλοι το δικό μας αστέρι. Υπάρχει μια τέτοια συνταγή; Αν ναι, θα θέλαμε πολύ να μας την πείτε.

Συνταγή:

Δίνε πάντα τον καλύτερο σου εαυτό σε ό,τι κάνεις!

Αυτό που κάνεις πιο συχνά και σε γεμίζει χαρά, ίσως τελικά να είναι το αστέρι σου!

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι εικόνες μας έκλεψαν την καρδιά. Αν οι εικόνες σας μιλούσαν τι θα έλεγαν άραγε στον μικρό μα και στον μεγάλο αναγνώστη που θα σας διαβάσει;

Θέλω να πιστεύω πως οι εικόνες μου διαβάζονται και επομένως μιλούν στον αναγνώστη.  Άλλα θα πουν στον μικρό και άλλα στον ενήλικα, αλλά επειδή και οι ιστορίες μου αφορούν όλες τις ηλικίες, εύχομαι το ίδιο να ισχύει και για τις εικόνες μου.  

Ποια εικόνα θα θέλατε να κρατήσει ο αναγνώστης μέσα του;

Α, είναι βιβλίο.  Η μια εικόνα οδηγεί στην άλλη.  Θα ήθελα να πω την τελευταία, αλλά τι νόημα έχει αν δεν κρατήσει τις προηγούμενες;  Θα πω λοιπόν, όλες!

«Ευτυχώς έχεις μια γάτα, όπως εγώ έχω τη Λάρα, για να σε βοηθήσει.  Όλοι έχουμε μια τέτοια γάτα κι ας μην το ξέρουμε.  Κι έτσι μπορούμε να είμαστε ήσυχοι, πως κάποια στιγμή θα βρούμε κι εμείς το δικό μας ΑΣΤΕΡΙ!»

Η συνδημότισσα μας, συγγραφέας, Σάντρα Ελευθερίου

Ποια είναι η Σάντρα Ελευθερίου;

Η Σάντρα Ελευθερίου σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 εργάζεται ως εικονογράφος, έχοντας συνεργαστεί με μια πλειάδα εκδοτικών οίκων.

Το έργο της έχει διακριθεί αρκετές φορές, έλαβε έξι φορές το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, εκπροσώπησε την πατρίδα της στην Τιμητική Λίστα του ΙΒΒΥ 2012 και προτάθηκε για το Βραβείο Άντερσεν 2020.  Διετέλεσε μέλος της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης και ήταν υποψήφια για το Βραβείο Μαντάμ Φιγκαρό – Γυναίκες της Χρονιάς 2018, στην κατηγορία δημιουργός. 

Παράλληλα με την εικονογράφηση ασχολείται και με τη συγγραφή, όπου επίσης έχει βραβευτεί.

Το βιβλίο της “Ο Φύλακας του 8κτω – η αρχή…” βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2016, το βιβλίο “Από την πόλη έρχομαι…” που έγραψε μαζί με την Φυτούλα Βακανά, πήρε το Α Βραβείο από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου και το θεατρικό της “Η επιστροφή του χαμένου πρίγκιπα ” έλαβε έπαινο από τον ΘΟΚ.

Δύο βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε η ίδια ( “Η δασκάλα με μισεί!” και “Είσαι αστέρι!”) έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σε συνεργασία με την σκηνοθέτη Sophie Papas σχεδίασε τους χαρακτήρες για την ταινία stop motion μικρού μήκους “In between”.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!