H μακροβιότερη μαύρη κωμωδία στο off-off-Broadway, η «Γραμμή» του Israel Horovitz, ανεβαίνει στη σκηνή του Savino Live

Ο Christian Vladescu μιλά στο SkalaTimes για το θεατρικό έργο του Israel Horovitz «Γραμμή», τη μακροβιότερη μαύρη κωμωδία στο off-off Broadwat, που θα ανέβει από συνδημότες μας σκαλιώτες στο Savino Live στις 28 και 29 Ιουνίου και μας εξηγεί γιατί επέλεξαν το Savino Live γι αυτό την παράσταση. «Είναι γεγονός ότι το κοινό της Λάρνακας δεν είναι συνηθισμένο να πηγαίνει στο θέατρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην προσέλευση του κοινού στο θέατρο, στο νησί, το αντιμετωπίζει η Λάρνακα. Λοιπόν, απλά, αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Το Savino Live είναι η ωραιότερη και πιο δημοφιλής σκηνή στην πόλη μας (και όχι μόνο). Χαίρομαι που μπορέσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους και να προσφέρουμε στο κοινό μας αυτή την εναλλακτική λύση».
Ανάμεσα σε άλλα ο Christinan τονίζει: «Με όλη μας την αγάπη και δύναμη θα δουλέψουμε σκληρά έτσι ώστε στα επόμενα χρόνια η όμορφη μας πόλη να γίνει το πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Μια θέση που της αξίζει. Προσκαλούμε εσάς, τους σκαλιώτες, να περάσετε αυτές τις βραδιές μαζί μας».
Περισσότερα στην πιο κάτω κουβέντα που είχε το SkalaTimes με τον συνδημότη μας ηθοποιό και σκηνοθέτη Christian Vladescu.

SkalaTimes

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο μονόπρακτο του Israel Horovitz με τίτλο «Γραμμή»;
Στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα καλλιτεχνικό κοινό για την πόλη μας, ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του ’22 με το έργο «Γραμμή» γιατί πληροί όλες τις προδιαγραφές για την επίτευξη των στόχων μας. Είναι ένα μονόπρακτο έργο που διαρκεί περίπου μία ώρα, γεμάτο έξυπνα αστεία και κρυμμένα φιλοσοφικά μηνύματα. Είναι ο τέλειος συνδυασμός δραματουργίας, που προσφέρει στον θεατή χώρο να γελάσει με την καρδία του, αλλά και χώρο για στοχασμό.

Γιατί μαύρη κωμωδία;
Η μαύρη κωμωδία θα λέγαμε πως είναι η «καθαρή» μορφή σάτιρας. Είναι άξιος αυτός που γελάει με τα προβλήματα του. Η μαύρη κωμωδία φέρνει στο μυαλό σοβαρές καταστάσεις τις οποίες ο άνθρωπος αντιμετωπίζει στην ζωή, και τις γελοιοποιεί. Η μαύρη κωμωδία είναι ένα σεμινάριο και ένα ελαφρυντικό, αν θέλετε.

Η διάρκεια της παράστασης;
Η διάρκεια της παράστασης, όπως είπα είναι περίπου μία ώρα. Όμως επειδή δεν είμαστε στο θέατρο, πέρα της παράστασης, ο θεατής μπορεί να απολαύσει μια βραδιά σε ένα όμορφο μπαράκι στην πολυαγαπημένη πόλη του Κίμωνα και του Λαζάρου.

Ποιο είναι οι συντελεστές του έργου;
Οι ηθοποιοί που λαμβάνουν μέρος στην «Γραμμή» είναι τέσσερα λαμπρά ταλέντα από την Λάρνακα: Θεοδώρα Ανδρέου, Κυριάκος Βιολάρης, Ανδρέας Λουκά, Χαράλαμπος Δαμιανού. Μαζί τους είμαι και εγώ, ο Christian Vlad, σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης. Την παραγωγή του έργου αναλαμβάνει ο μη-κερδοσκοπικός καλλιτεχνικός οργανισμός Spredd.

Πρόκειται για μια κωμωδία με έξυπνους διαλόγους όπου πέντε άτομα (4 άντρες και μία γυναίκα) ενώ στέκονται στην ουρά προσπαθούν (με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους) να βρεθεί ο ένας σε καλύτερη θέση απ’ τον άλλο. Τι μηνύματα στέλνει το έργο;
Υπάρχει πάντα, σε ένα καλογραμμένο κείμενο, ένα φιλοσοφικό μήνυμα. Μία κύρια ιδέα, η σπονδυλική στήλη, αν θέλετε. Θα έλεγα ότι ο συγγραφέας προσπαθεί να περάσει σε εμάς ότι αυτή η βιασύνη και η ταχύτητα που αναπτύξαμε, για χάρη της προόδου, έχει φέρει την κοινωνία σε ένα απόλυτο εγωκεντρισμό. Αν ο Οδυσσέας αναπαύεται στο τέλος του έπους του στην Ιθάκη σαν νικητής, ο σύγχρονος ήρωας έχει παρερμηνεύσει εντελώς τον προορισμό και το ταξίδι.

Στο έργο δε μαθαίνουμε ποτέ το σκοπό για τον οποίο τα πέντε άτομα στέκονται και αλληλοσπαράσσονται στην ουρά όπως δεν μαθαίνουμε το πού πάνε. Αυτό το κάνει πιο ενδιαφέρον ή δεν παίζει κανένα ρόλο, κατά τη γνώμη σας;
Καμία σημασία δεν έχει ο προορισμός αφού το χάνουν το ταξίδι.

Η “Γραμμή” είναι ένα έργο του 1967, το πρώτο του Israel Horovitz. Είναι η μακροβιότερη μαύρη κωμωδία στο offoffBroadway αφού ανεβαίνει συνεχώς στο Repertory Theatre της 13th οδού από το 1974. Σας αγχώνει το γεγονός ότι είναι ένα τόσο γνωστό και πετυχημένο έργο; 
Είναι όντως το μακροβιότερο έργο στην Νέα Υόρκη. Ίσως γιατί είναι άμεσο, έξυπνο, αστείο και σύντομο. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος, θεωρώ, να μας αγχώσει αυτό. Άλλο η Νέα Υόρκη, άλλο η Λάρνακα. Στην Λάρνακα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.

Επιλέξατε να ανεβάσετε την παράσταση στο Savino live, που συνήθως εκεί βλέπουμε συναυλίες, γιατί;
Πολύ απλό. Είναι γεγονός ότι το κοινό της Λάρνακας δεν είναι συνηθισμένο να πηγαίνει στο θέατρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην προσέλευση του κοινού στο θέατρο στο νησί το αντιμετωπίζει η Λάρνακα. Λοιπόν, απλά, αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Το Savino Live είναι η ωραιότερη και πιο δημοφιλής σκηνή στην πόλη μας (και όχι μόνο). Χαίρομαι που μπορέσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους και να προσφέρουμε στο κοινό μας αυτή την εναλλακτική λύση.

Οι παραστάσεις θα είναι δύο, στο Savino live, την Τρίτη 28 Ιουνίου και την Τετάρτη 29 Ιουνίου, ή ώρα 19:30 και για κρατήσεις το κοινό μπορεί να αποταθεί στο 95175365. Τιμή εισιτηρίου;
Η τιμή εισιτηρίου είναι δέκα ευρώ.

Το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας; Γιατί να έρθουμε στην παράσταση;
Ο αγώνας του οργανισμού μας ξεκινάει αυτό το καλοκαίρι. Με όλη μας την αγάπη και δύναμη θα δουλέψουμε σκληρά έτσι ώστε στα επόμενα χρόνια η όμορφη μας πόλη να γίνει το πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Μια θέση που της αξίζει. Προσκαλούμε εσάς, τους σκαλιώτες, να περάσετε αυτές τις βραδιές μαζί μας.

Bonus: Το Spredd, είναι ένας καλλιτεχνικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Λάρνακα. Στόχος του είναι η ανέλιξη της Λάρνακας σαν καλλιτεχνική πόλη και η δημιουργία αυθεντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.  (Instagram: spredd.official)

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

error: Content is protected !!