Παρέμβαση Βουλευτή Λάρνακας κ. Πρόδρομου Αλαμπρίτη στο Παγκύπριο Ιδεολογικό Πολιτικό Συνέδριο Δημοκρατικού Συναγερμού

Αγαπητέ Πρόεδρε του ΔΗΣΥ και επόμενε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, 
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Ο τίτλος του συνεδρίου μας είναι η επόμενη μέρα, η επόμενη μέρα για τον τόπο μας αλλά και η επόμενη μέρα για την παράταξή μας. Και η επόμενη μέρα για την παράταξή μας δεν είναι άλλη από τους ΜΑΚΙτες, τους Πρωτοπόρους, τους ΝΕΔΗΣΥτες μας, που μας κάνουν κάθε μέρα και πιο περήφανους. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να συγχαρούμε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΦΠΚ Πρωτοπορία αλλά και τις τοπικές της Πρωτοπορίας σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό γιατί με το πέρας των φοιτητικών εκλογών δείχνει ακόμα μια φορά το δρόμο, χαράσσει για ακόμα μια φορά πορεία, με ακόμα μια φορά αυτοδύναμη ΠΟΦΕΝ.

Σήμερα γίνεται κάτι πολύ μεγάλο. Κάτι που ξεπερνά τον ορίζοντα των προεδρικών εκλογών. Σήμερα χαράσσεται η πορεία για το μέλλον του ΔΗΣΥ αλλά και το μέλλον της Κύπρου. Σήμερα με την πρωτοποριακή διαδικασία στο συνέδριο αλλά κυρίως το προηγούμενο διάστημα, έγινε μια τιτάνια προσπάθεια που θα αποτελεί ορόσημο για το μέλλον. Αφουγκραστήκαμε την κοινωνία των πολιτών, συζητήσαμε και καταλήγουμε σε μια πολιτική διακήρυξη που εκφράζει τις προσδοκίες μας για την επόμενη μέρα.

Μέσα από τις ομάδες παραγωγής πολιτικής προέκυψαν ουσιαστικές και σημαντικές  εισηγήσεις για την Παιδεία. Φτιάχνουμε το μέλλον μαζί, με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τo σχολείο της επόμενης ημέρας, να αποτελεί τον βασικό πυλώνα διαμόρφωσης ενός αισιόδοξου μέλλοντος! Με απώτερο σκοπό, τα παιδιά, οι νέες και οι νέοι μας να καταστούν δημιουργικοί πολίτες του τόπου και του έθνους τους, της Ευρώπης και του κόσμου.

Η συνδιαμόρφωση του κοινωνικού συμβολαίου για την εκπαίδευση, θα λάβει χώρα μέσα στο πλαίσιο των αρχών των υψηλών μαθησιακών αποτελεσμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πολιτισμικής πολυμορφίας.

Καταλήγουμε λοιπόν σε προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
– Σχεδιασμό και εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου,
– Ολιστική μεταρρύθμιση στη ειδική εκπαίδευση και υιοθέτηση των αρχών της ενιαίας εκπαίδευσης,
– Επέκταση και μετεξέλιξη των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών,
– Επένδυση στους εκπαιδευτικούς και παραχώρηση επιπέδων αυτονομίας στις σχολικές μονάδες,
– Ψηφιοποίηση όλων των σχολικών εγχειριδίων με στόχο όλα τα βιβλία να μπουν σε ένα application,
– Συνεργασία μεταξύ των βαθμίδων της εκπαίδευσης,
– Διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας,
– Δημιουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων,
– Δημιουργία νέων κλάδων σπουδών που να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ και στο θέμα της στήριξης των οικογενειών για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας και του Δημογραφικού. Οι γεννήσεις μειώνονται, ο δείκτης γονιμότητας είναι στο 1,4, όταν ο δείκτης για αναπλήρωση του πληθυσμού είναι στο 2,1, ενώ το ποσοστό των άνω των 65 ετών έχει ξεπεράσει το ποσοστό των 0-15 ετών.
Η επιλογή είναι μονόδρομος. Μέσα από διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, προχωρούμε με συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις:
– Προτάσεις μέσα από τη στήριξη των οικογενειών για συμφιλίωση της εργασίας με την οικογένεια,
– Προτάσεις για επιδότηση με συγκεκριμένο ποσό για κάθε νέα γέννηση κυρίως από το 2ο παιδί και έπειτα,
– Στήριξη των πολύτεκνων και των τρίτεκνων οικογενειών μέσα από επέκταση των χορηγιών σύμφωνα με κριτήρια αλλά και επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων,
– Εξέταση για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας,
– Γονική άδεια επί πληρωμή,
– Επέκταση των προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής,
– Ευέλικτη εργασία για γονείς,
– Δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών σε επιχειρήσεις και βιομηχανικές περιοχές.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Σήμερα επαναβεβαιώνουμε την συμφωνία τιμής με το Πολιτικό Ιδεολογικό Μανιφέστο. Μέσα από αυτό δίνουμε το όραμά μας για την επόμενη μέρα, για την Κύπρο του αύριο. Πυξίδα μας οι αρχές μας, οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Φάρος και οδηγός μας, οι αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, η ελευθερία του ατόμου, ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο. Στον ΔΗΣΥ αποδείξαμε ότι μπορούμε να θέτουμε τα μεγάλα οράματα για τον τόπο. Ο Κύπριος πολίτης, όμως, γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορούμε να φέρνουμε και αποτελέσματα.

Φίλες και φίλοι,
Έχουμε προτάσεις, έχουμε πλάνο, έχουμε σχέδιο για τον τόπο. Μετά το σημερινό συνέδριο είμαστε πανέτοιμοι. Μαζί με τον πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Προεδρία της Δημοκρατίας να πάμε τον τόπο ακόμα πιο μπροστά. Όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!