Τι θα ψηφίσω στις Προεδρικές 2023;

Τοις ελευθέροις μεγίστη ανάγκη η υπέρ των πραγμάτων αισχύνη”
Είναι επιβεβλημένο οι ελεύθεροι να έχουν συναίσθηση ευθύνης για τα πολιτικά πράγματα.

(Δημοσθένης,384-322 π.Χ, Αθηναίος ρήτορας)

Της Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια SkalaTimes)

Με αφορμή τη στήλη «Εκλογές 2023» του SkalaTimes και το γεγονός ότι έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο, σήμερα θα μοιραστώ με τους αναγνώστες του SkalaTimes τι θα ψηφίσω και τι δεν θα ψηφίσω εγώ στις Προεδρικές εκλογές 2023.

Επίσης, να αναφέρουμε ότι οι αναγνώστες μπορούν να στέλνουν τις δικές τους απόψεις και άρθρα για τις εκλογές 2023, στο info@skalatimes.com τα οποία θα δημοσιεύονται (επώνυμα πάντα) στο στήλη «Εκλογές 2023».

Τι θα ψηφίσω λοιπόν;

Την ημέρα των βουλευτικών εκλογών είχα στείλει μήνυμα σε ένα συνδημότη μας, τον Σ. τον οποίο θεωρώ πολύ έξυπνο, ίσως τον πιο έξυπνο Κύπριο που έχω προσωπικά εγώ γνωρίσει. Είχα την υποψία πως δεν ασχολείται με την πολιτική και είχα την ψευδαίσθηση ότι μπορώ να τον πείσω να πάει να ψηφίσει, αφού θεωρούσα την αποχή σχεδόν εγκληματική.
Ο άνθρωπος πρέπει να συμμετέχει στα κοινά, αυτό πίστευα πάντα, αυτό με έμαθε ο παπάς μου.

Σε μια διαδικτυακή συζήτηση, 20-30 λεπτών, αντί να τον πείσω να πάει να ψηφίσει με έπεισε (σχεδόν) αυτός, με πολύ έξυπνα και ομολογουμένως σωστά επιχειρήματα, να μην πάω να ψηφίσω. Με έπεισε (σχεδόν) πως τα κόμματα δεν πρέπει να υπάρχουν και πως ίσως μια μέρα καταργηθούν, όταν οι άνθρωποι φτάσουν σε άλλα πνευματικά επίπεδα. (Και δεν εννοούσε την αναρχία).

Ναι, ο Σ. ίσως να έχει δίκαιο, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που θα μπορεί να γίνει μόνο όταν οι άνθρωποι φτάσουν σε άλλα επίπεδα νοημοσύνης, αντίληψης, αλλά και πνευματικά.
Μέχρι τότε, όμως, θα υπάρχουν κόμματα.

Μέχρι τότε θα μας κυβερνούν άνθρωποι που πολλές φορές θα εγκληματούν (βλέπε περιβάλλον, βλέπε όρια φτώχειας, βλέπε αδικίες σε πολλά επίπεδα που προέρχονται από αυτούς που έχουν στα χέρια τους πολιτική εξουσία).
Μέχρι τότε θα εκλέγεται βουλευτής ο Γιαννής και ο Κωστής που γνωρίζουν το 1% από όσα γνωρίζω εγώ, ή εσύ, στην πολιτική, ενδιαφέρονται ελάχιστα για τα κοινό καλό και τους ενδιαφέρουν πρωτίστως ο μισθός βουλευτού, η καλή σύνταξη που θα πάρουν κάποτε και όλα τα καλά που απολαμβάνουν από αυτή τη θέση.
Μέχρι τότε θα τους βλέπουμε στην τηλεόραση να μιλούν για την χώρα μας, την πόλη μας, την τσέπη μας, τη ζωή μας, θα λέμε «τι βλάκας αυτός!» (δεν το λέμε για όλους) «που τον βρήκαμε;» και θα ξεχνάμε πως εμείς, ή οι διπλανοί μας, τον ψήφισαν και τον έβαλαν εκεί, πολλές φορές επειδή είναι ο συγγενής του τάδε, ή επειδή τους έταξε κάτι, ή επειδή μέχρι εκεί φτάνει η αντίληψη τους (μας).

Μέχρι να αλλάξει το παγκόσμιο σύστημα (που πολύ πιθανόν δεν θα ζήσουμε για να το δούμε) θα έχουμε και κόμματα και πολιτικούς να ορίζουν τις ζωές μας.

Η λύση στα προβλήματα βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται και το πρόβλημα, αναγκαστικά. Άρα, θα πρέπει να βρούμε λύση μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει και κόμματα και πολιτικούς και μια δημοκρατία για πολίτευμα (τουλάχιστον αυτό το πολίτευμα λένε ότι έχουμε). Να βρούμε μια λύση λοιπόν, την καλύτερη και πιο εφικτή λύση.

Εγώ το 2023 θα ψηφίσω.
Όπως πάντα.
Ακόμη και αν θεωρώ πως κανένας υποψήφιος δεν είναι ικανοποιητικά καλός για να κυβερνήσει αυτό τον τόπο. Θα ψηφίσω έχοντας στο μυαλό εκείνη την  ατάκα που τόσο πολύ σιχαίνομαι (μα τον Θεό!) «Το μη χείρον βέλτιστον». 
Αποδεχόμαστε μια κατάσταση που δεν είναι πολύ καλή, για να αποφύγουμε τα χειρότερα. (Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες!).

Γιατί, αν θέλω να είμαι ειλικρινής, κανένας υποψήφιος μέχρι στιγμής δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη και προπάντων προοπτική ελπίδας.
Σε άλλες προεκλογικές περιόδους το είχα νιώσει εκείνο το συναίσθημα προοπτικής και ελπίδας, ένιωσα πως ένας υποψήφιος πρόεδρος μπορούσε να αλλάξει πολλά και όταν δεν εκλέχτηκε (ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη φορά) δεν έχασε αυτός, αλλά χάσαμε όλοι εμείς.
Σε αυτή όμως την προεκλογική αναμέτρηση που, ναι, έχει ξεκινήσει, θα πορευτώ με το «μη χείρον βέλτιστον». Τουλάχιστον αυτό βλέπω μέχρι στιγμής, ίσως αυτό αλλάξει όταν μελετήσω τις θέσεις του καθενός. Ίσως κάποιος με πείσει.

Θα ψηφίσω.
Θα ψηφίσω με γνώμονα τα πιο κάτω αφού μελετήσω τα προεκλογικά προγράμματα ΟΛΩΝ των υποψηφίων:

Την οικονομία. Ναι, αυτό θα είναι το νούμερο ένα στη λίστα μου. Η οικονομία του τόπου πάει κατά διαβόλου, λίγο η πανδημία, λίγο το ουκρανικό, λίγο το εν λόγω σύστημα, έγιναν όλοι φτωχότεροι. Ποιος θα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο; Τους μισθούς; Ποιος θα δει συντάξεις, μονογονιούς, πολύτεκνες οικογένειες, άνεργους, ορφανά, ΑμεΑ, ποιος θα μεριμνήσει έτσι ώστε να μην υπάρχει οικονομική εξαθλίωση σε αυτό τον τόπο; Και προπάντων πώς;

Το περιβάλλον. Ακούγεται δευτερεύον; Μόνο σε χαζούς (συγνώμη).
Λυπάμαι, αλλά το περιβάλλον είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας, είναι η ζωή μας και σήμερα και αύριο και δυστυχώς η νυν κυβέρνηση κύριε Αβέρωφ το έχει κατακρεουργήσει και το έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα. (Ο Ακάμας είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα, μη θυμηθούμε τι θέλατε να κάνετε το λιμάνι της Λάρνακας με την Halliburton και άλλες εγκληματικές κατά του περιβάλλοντος εταιρείες). Το προεκλογικό σας πρόγραμμα θα το αλλάξει αυτό κ. Αβέρωφ ή θα συνεχίσετε στην πολιτική του κόμματος σας; Διότι αν συνεχίσετε στο ίδιο μοτίβο τότε θα έχουμε: κέρδη κάποιων VS Περιβάλλον 1-0.

Την δημόσια εκπαίδευση. Η δημόσια εκπαίδευση μπάζει από παντού νερά, ποια νέα κυβέρνηση θα ακούσει τους εκπαιδευτικούς, θα επιχειρήσει να αλλάξει τα σκουριασμένα παλιά συστήματα και θα βάλει το καλό των παιδιών μας ως προτεραιότητα; Και πώς; Θα μας το αναλύσετε αυτό στο προεκλογικό σας πρόγραμμα;
(Ξεκινήστε από τα σχολεία που τα παιδιά περνούν τόσες ώρες κάθε μέρα. Μοιάζουν περισσότερο με γκρίζες φυλακές παρά με χώρο που φιλοξενεί παιδιά! Επενδύστε στην αισθητική των σχολείων, βάλτε πράσινο, χρώμα, κάντε τα σχολεία χαρούμενο μέρος για όλα τα παιδιά).

Τα παιδιά. Ναι, τα παιδιά, ποια κυβέρνηση θα δει σοβαρά το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (1 στα 5 μέσα στην ΕΕ και 1στα 4 στην Κύπρο δέχεται κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης) ; Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει τις ποινές χάδια σε παιδεραστές και θα βάλει αυστηρότερες; Ή μήπως φοβάστε να αναγγείλετε τέτοια θέματα στο προεκλογικό σας πρόγραμμα μην χάσετε ψήφους από παιδεραστές;
Ποια κυβέρνηση θα δει πραγματικά τα δικαιώματα των παιδιών ξεκινώντας από τα ζητήματα διαζυγίου και πως ενεργεί το δικαστικό μας σύστημα σήμερα; Οι ανακοινωσούλες της επιτρόπου των δικαιωμάτων του παιδιού δεν είναι ικανοποιητικές, ούτε δραστικές, ούτε έχουν αλλάξει θετικά τις ζωές των παιδιών μέχρι στιγμής. (Τα εξαφανισμένα παιδιά από το Πουρνάρα; Το περάσαμε στο ντούκου;)

Την δημόσια υγεία. Είδαμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην πανδημία, βλέπουμε το ΓεΣΥ να έχει θέματα. Χρειαζόμαστε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας.

Σκάνδαλα-διαφθορά. Ποιος θα θέσει στο πρόγραμμα τους λύσεις για την διαφθορά; 

Τουρισμός. Είμαστε ένα νησί που βασίζεται στον τουρισμό για την οικονομία του, θέλουμε πρόγραμμα που θα μας πείσει πως εσύ είσαι ο καλύτερος υποψήφιος για να φέρεις λύσεις και στον τουρισμό.

Πολιτισμός. Ο πολιτισμός σε αυτό τον τόπο μπαίνει στο περιθώριο, μιλήστε με καταξιωμένους καλλιτέχνες να σας το επιβεβαιώσουν. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα πιστέψει πως χωρίς πολιτισμό, τέχνες, καλλιτέχνες, δεν λεγόμαστε πολιτισμένη χώρα.  

Αυτά θα ψάξω να βρω στα προεκλογικά προγράμματα του κάθε υποψηφίου και αναλόγως θα ψηφίσω. Α! Θα δω και αυτό που έχει πει ο Κωστάκης (Κωνσταντίνου) στη συνέντευξη του: Ποιος υποψήφιος θα μας υποσχεθεί πως στο Υπουργικό του θα έχει τουλάχιστον και 1-2 υπουργούς από την Λάρνακα;
Επειδή αγαπητοί υποψήφιοι αν η Λάρνακα δεν έχει αξιόλογα πρόσωπα για να υπουργοποιηθούν τότε να μην πάμε ούτε στις κάλπες! (Εμείς οι ανάξιοι σκαλιώτες).

Πέρασε ο καιρός που ψηφίζαμε με βάση «το κόμμα», τώρα ψηφίζουμε με γνώμονα την ελπίδα και την προοπτική. Χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς τα γνωστά κυπριακά «έτσι ψηφίζει η οικογένεια μου»,  «θα με πουν φασίστα αν ψηφίσω δεξιό, θα με πουν κουμουνιστή αν ψηφίσω αριστερό». Και δεξιό να ψηφίσεις και αριστερό, αφού μελετήσεις το προεκλογικό πρόγραμμα του καθενός και πιστέψεις ότι οι ιδέες του και τα όσα θα υλοποιήσει είναι αυτά που θέλεις για τη ζωή σου, τον τόπο σου, τις ζωές όσων αγαπάς.

Τι θα ψηφίσω λοιπόν το 2023;
Θα ψηφίσω για Πρόεδρο της χώρας μου αυτόν που το προεκλογικό του πρόγραμμα θα αφήνει περιθώρια ελπίδας για καλύτερες μέρες και μακάρι αυτό να πράξει η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού.
(Και η «μελέτη» έχει ήδη ξεκινήσει).

Υ. Γ Κάθε Κυριακή το SkalaTimes θα δημοσιεύει υλικό στη στήλη «Εκλογές 2023».

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!