Απάντηση Υπουργού Υγείας κ. Χατζηπαντέλα προς Βουλευτή Λάρνακας κ. Ορφανίδη σχετικά με τον Σύνδεσμο Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας

Μετά τις ερωτήσεις του Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΚΟ) κ. Ορφανίδη προς τον υπουργό Υγείας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων
1. Εάν έχει πρόθεση το αρμόδιο υπουργείο να αυξήσει το ποσό της κρατικής χορηγίας του Συνδέσμου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας;
2. Τι προτίθεται να πράξη το αρμόδιο Υπουργείο για την αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τον σύνδεσμο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο έργο τις ανθρώπινης προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας;

Στις 7 Ιουνίου ο  Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα έδωσε την πιο κάτω απάντηση:

«Η απάντηση στα ερωτήματα που εγείρετε στην πιο πάνω ερώτηση από το αρμόδιο Τμήμα, τη Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, είναι η ακόλουθη:  
Ο Σύνδεσμος Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, βάσει του Κανονισμού 360/2012 της Επιτροπής για την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), με την οποία ζητούσε όπως τους παραχωρηθεί κρατική ενίσχυση ύψους €37.583 για τα προγράμματα που παρέχουν.  
Βάσει του Άρθρου 5.5 του Σχεδίου, μπορεί να δοθεί κρατική χορηγία σε πρόγραμμα Φορέα ο οποίος “δεν τηρεί αναξιοποίητες καταθέσεις, όπως ορίζονται σε καθαρά μετρητά και αντίστοιχα μετρητών στο Παράρτημα Β) που να ξεπερνούν το 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών του προηγούμενου έτους, για όλα τα προγράμματά του που έτυχαν επιχορήγησης στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων. Σε περίπτωση που οι αναξιοποίητες καταθέσεις, σαν ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών του προηγούμενου έτους, ξεπερνούν το όριο του πιο πάνω κριτηρίου, τότε η αίτηση απορρίπτεται. Σε περίπτωση που οι αναξιοποίητες καταθέσεις δεν ξεπερνούν το 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών του προηγούμενου έτους, τότε το ύψος της χορηγίας που θα λάμβανε ο Φορέας, σε περίπτωση μη ύπαρξης αναξιοποίητων καταθέσεων, δύναται να μειώνεται στη βάση μετρήσιμων κριτηρίων, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες του Φορέα. Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, ο Φορέας δικαιούται να έχει επαρκές αποθεματικό για σκοπούς αγοράς/ανέγερσης/επέκτασης κτιρίων για στέγαση προγραμμάτων τα οποία θεωρούνται αναγκαία από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο ο οποίος κρίνεται δικαιολογημένος από τον Υπουργό Υγείας και να εγκριθεί για την παροχή κρατικής ενίσχυσης. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι η αναγνώριση της προσφοράς του Φορέα”.
Κατόπιν εξέτασης των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του Συνδέσμου, με βάση το Άρθρο 5.5, διαφάνηκε ότι ο Σύνδεσμος διατηρούσε αναξιοποίητες καταθέσεις που ανέρχονται στις €47.658, ποσοστό πέραν του 40%. Παρόλα αυτά, ο Υπουργός Υγείας ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση κρατικής ενίσχυσης ύψους €10.000.  
Συνεπώς, όταν προκηρυχθεί το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, βάσει του Κανονισμού 360/2012 της Επιτροπής για την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) για το έτος 2022, ο Σύνδεσμος μπορεί να υποβάλει αίτηση, η οποία θα εξεταστεί με βάση τα τροποποιημένα κριτήρια του Σχεδίου.  
Το Υπουργείο Υγείας με βάση Πρόταση που υπέβαλε στις 26/05/22 στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει τροποποιήσει το ποσοστό του 40% των αναξιοποίητων καταθέσεων στο 60%, ώστε να δίδεται η ευχέρεια στους Φορείς να διαθέτουν επαρκείς πιστώσεις για κάλυψη των δαπανών του παρόντος έτους για τα λειτουργικά τους έξοδα.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο κρίνετε ότι οι ως άνω απαντήσεις δεν είναι επαρκείς ή χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων, παραμένω στη διάθεση σας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!