Η Λάρνακα ξυπνά και μαζί με το ξύπνημα της ανθίζουν η προοπτική και η ελπίδα

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Οι συνάδελφοι με τους οποίους έχουμε εργαστεί μαζί στα Παγκύπρια ΜΜΕ συχνά με ρωτούν «πώς είναι να εργάζεσαι σε ένα τοπικό ΜΜΕ και δη σε μια μικρή πόλη, όπως είναι η Λάρνακα».

Η αλήθεια είναι πως η Λάρνακα δεν είναι μικρή, αν σκεφτεί κανείς πως συμπεριλαμβάνει και την επαρχία.
Και μια άλλη αλήθεια, που λέω συχνά μεταξύ σοβαρού και αστείου, είναι πως η Λάρνακα σε θεματολογία είναι σαν την Νέα Υόρκη, ποικιλόμορφη και με πάρα πολλά θέματα, πραγματικά! Μακάρι το SkalaTimes να ήταν μεγαλύτερο, έτσι ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με ακόμη περισσότερα θέματα και με περισσότερο υπέροχο κόσμο της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Η Λάρνακα, η Σκάλα, η πόλη του Ζήνωνα δεν κοιμάται πια Χάρη μου.
Ένας Σκαλιώτης φίλος, ο Χάρης Μ., με τον οποίο είχαμε γνωριστεί στο Los Angeles, όταν είχα πάει επίσκεψη στη ξαδέλφη μου, (εκείνος τότε σπούδαζε και ζούσε εκεί), όταν επέστρεψε πίσω στη Λάρνακα μου είχε πει «ξέρεις, σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη που είναι η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, η Λάρνακα είναι η πόλη που πάντα κοιμάται. Αν πάθουμε κανένα αυτοκινητιστικό μετά τα μεσάνυχτα θα μας βρουν το πρωί, διότι μετά τις 12 όλοι κοιμούνται», γελούσαμε τότε. Ίσως και να ήταν (κάπως) έτσι τότε η Λάρνακα, ειδικά τον χειμώνα.

Μα τώρα με τα τόσα όμορφα στέκια να ξεφυτρώνουν παντού, τις τόσες εκδηλώσεις, το τόσο κόσμο, η Λάρνακα δεν κοιμάται, ή τελοσπάντων η Λάρνακα αρχίζει να ξυπνάει σιγά σιγά.
Ποιοι βοήθησαν σε αυτό;

Το Δημοτικό Συμβούλιο και ένας Δήμαρχος με πυγμή, ο Ανδρέας Βύρας.
Οι ιδιώτες που τολμούν να ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις (κάποιοι μάλιστα το έπραξαν εν μέσω πανδημίας).
O Παναγιώτης και η Τόνια που (πρώτοι) πριν χρόνια τόλμησαν να αλλάξουν για πάντα το Μακένζι, με το Ammos.
Η Άννα που μόλις επέστρεψε από τις σπουδές της στην Νέα Υόρκη δημιούργησε το Earth Spa με προδιαγραφές εξωτερικού, ένα παραλιακό διαμάντι spa στη Λάρνακα.
Οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης στην Λαϊκή Γειτονιά που ξύπνησαν την περιοχή από ένα αιώνιο λήθαργο και στη συνέχεια ο Δήμος φρόντισε να την ομορφύνει.
Οι επιχειρηματίες ιδιώτες που τολμούν με μεγάλα έργα (Radisson Blu, Radisson Beach Resort και τόσα άλλα).
Εμείς οι σκαλιώτες που σιγά σιγά εμπεδώνουμε την σημασία του να στηρίζουμε την πόλη μας, από τις αγορές μας μέχρι την πραγματική αλληλεγγύη.
Οι εκδηλώσεις προσφοράς, από τις δεντροφυτεύσεις μέχρι τις φιλανθρωπικές.
Οι διάφοροι φορείς που προσπαθούν για ότι καλύτερο για τη πόλη (πχ η ΕΤΑΠ Λάρνακας που επιτελεί σοβαρό και σημαντικό έργο στο θέμα τουρισμού).
Οι καλλιτέχνες της πόλης που μένουν εδώ και παλεύουν και ομορφαίνουν την πόλη μας (τα γλυπτά του Φώτου Δημητρίου στην Πιαλέ Πασά πόσο όμορφα, το στούντιο της Μαρίας Θεοδοσίου στην Ερμού που δίνει μια άλλη πινελιά στο κέντρο, οι καλλιτέχνες στην οδό Καραολή και Δημητρίου που έδωσαν χρώμα και ζωή στην καρδιά της πόλης).
Οι άνθρωποι που τολμούν αυτό που μοιάζει αδύνατο (η Μαρία και ο Μάικ με την Μπιενάλε Λάρνακας, που μας ακουγόταν σαν όνειρο θερινής νυχτός και το έκαναν πραγματικότητα).

Η Λάρνακα ξυπνά, η Λάρνακα πλέον έχει πολλά θέματα και πολλά ζητήματα και πολλές ομορφιές και πολλές προοπτικές.

«Δεν την αγαπάμε όπως της αξίζει», μου είπε με έντονο ύφος ο Κωστάκης Κωνσταντίνου στην τόσο ενδιαφέρουσα συνέντευξη που κάναμε ένα πρωινό στο Coffee Corner στις Φοινικούδες, με θέα δίπλα μας το Αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδη.
Αρχικά διαφώνησα, μα όταν το ξανασκέφτηκα συμφώνησα μαζί του. Αν την αγαπούσαμε δεν θα παραμορφώναμε το παραλιακό της μέτωπο, δεν θα ανεχόμαστε να την αδικούν, θα μας ενδιέφερε η εμφάνιση της……

Ίσως όμως, τώρα που ξυπνά η πόλη, ίσως μαζί της ξυπνήσει και η αγάπη του Σκαλιώτη έτσι όπως αξίζει στη Λάρνακα μας. Μια αγάπη σωστή! Ξέρετε, σωστή αγάπη σημαίνει να δίνουμε την δυνατότητα στο αντικείμενο αγάπης μας να γίνεται η καλύτερη εκδοχή του και να συντείνουμε κι εμείς, στο να γίνει η καλύτερη εκδοχή του.

Η Λάρνακα ξυπνά και μαζί με το ξύπνημα της ανθίζουν η προοπτική και η ελπίδα.

Υ.Γ Στο σύγγραμμα του Αριστοτέλη τα «Πολιτικά», (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ), πολιτεία ορίζεται κάθε οργανωμένη κοινωνία όπου η εξουσία ασκείται υπό των πολλών και προς το κοινό συμφέρον. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη πολίτης είναι μόνο εκείνος που μετέχει ενεργά στην πολιτική και στα κοινά και επηρεάζει την άσκηση εξουσίας.
Ως εκ τούτου, μόνο η όποια συμμετοχή μας στα της πόλη μας, (μικρή ή μεγάλη συμμετοχή), μας δίνει το δικαίωμα να λεγόμαστε πολίτες της όμορφης αυτής πολιτείας, της Λάρνακα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!