Σπύρος Π.Κ Σπύρου: «Θέλοντας και μη πάντα θα βγαίνει ένα κομμάτι του εαυτού μας σε αυτά που γράφουμε»

«Το πουλίν δεν επέτασσεν» αυτό είναι το νέο θεατρικό έργο του Σπύρου Π.Κ Σπύρου που ανεβάζει μαζί με τη θεατρική του Ομάδα «Αρχάγγελος Κιτίου» και κάνουν πρεμιέρα την 1η Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.
Αν το ζητούμενο είναι το γέλιο, η διασκέδαση και η απόδραση από την καθημερινότητα, το έργο αυτό είναι η καταλληλότερη πρόταση.
Με αφορμή λοιπόν την παράσταση αυτή, εμείς μιλήσαμε με τον Σπύρο, ένα πρωινό Μαΐου, σε μια παραλιακή καφετέρια της πόλης μας.

Της Γιώτας Δημητρίου

Σπύρο, πόσο καιρό έχει να ανέβει η θεατρική σας ομάδα σε θεατρικό σανίδι;
Δυστυχώς, υπήρξαμε κι εμείς θύματα της πανδημίας. Η τελευταία φορά που ανεβήκαμε στη σκηνή ήταν προ πανδημίας, το 2019.
Το έργο αυτό που ανεβάζουμε σε λίγες μέρες είναι ένα έργο του οποίου οι πρόβες είχαν ξεκινήσει λίγο πριν τον κορωνοϊο.
Ευτυχώς, επιτέλους, ανεβαίνει το έργο μας και κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες, πρώτη Ιουνίου.

«Το πουλί δεν επέτασσεν» ακόμη μια κωμωδία από την θεατρική σας ομάδα, έτσι όπως μας έχετε συνηθίσει, με κωμωδίες. Ένα έργο το οποίο έχεις γράψει εσύ, σωστά;
Ναι, το έχω γράψει και είναι εμπνευσμένο από την παράσταση «Μάμα Ρόζα» που είχα δει στην Αθήνα. Τότε όταν είδα την παράσταση που ήρθε η έμπνευση και φυσικά το μετέφερα στα κυπριακά δεδομένα και πιστεύω πως βγήκε μια κωμωδία η οποία θα αφήσει τους θεατές με γέλιο και θα τους διασκεδάσει. Εμείς πάντως πρέπει να σου πω ότι στις πρόβες γελάμε πολύ και το απολαμβάνουμε πραγματικά.

Η συνέντευξη έγινε σε παραλιακή καφετέρια της πόλης μας

Πιστεύεις ότι μετά την πανδημία ο κόσμος έχει ακόμη περισσότερη ανάγκη τις καλές κωμωδίες;
Τους τελευταίους μήνες που «γλιτώσαμε» και απελευθερωθήκαμε κάπως από την πανδημία ακούω κόσμο συχνά να λέει ακριβώς αυτό, ότι έχουμε ανάγκη να ξαναθυμηθούμε πως είναι η διασκέδαση, το γέλιο, αρκετοί με ρωτούσαν πότε θα ανεβάσουμε κάποια κωμωδία έτσι όπως τους έχουμε μάθει μέσα από τη θεατρική μας ομάδα. Έχουμε ένα κοινό το οποίο μας ακολουθεί και αυτό είναι πολύ όμορφο και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε.
Οπόταν ναι, σίγουρα ο κόσμος έχει ανάγκη τις καλές κωμωδίες και το γέλιο.

Ως κάποια που έχω παρακολουθήσει παραστάσεις της ομάδας σας στο παρελθόν, θέλω να πω ότι παρόλο που εσείς λέτε πως η θεατρική ομάδα «Αρχάγγελος Κιτίου» είναι ερασιτεχνική, (εκτός από εσένα που έχεις σπουδάσει θεατρολογία και είσαι επαγγελματίας στο χώρο), εντούτοις κάθε φορά που βλέπω την ομάδα σας στη σκηνή μοιάζουν πραγματικά επαγγελματίες, υπάρχει ταλέντο και επαγγελματισμός. Πες μου κάτι γι αυτό….
Πρέπει να σου πω ότι η ομάδα μας αυτή υπάρχει και έχει δέσει εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια. Φυσικά έχουμε κάποιες αποχωρήσεις, κάποιες νέες εντάξεις, αλλά οι περισσότεροι είναι στην ομάδα εδώ και δέκα χρόνια. Οι περισσότεροι είμαστε η ραχοκοκκαλιά της ομάδας και είμαστε μαζί από την αρχή, εδώ και δέκα χρόνια. Δεν είμαστε πλέον ομάδα, είμαστε σαν οικογένεια και αυτό πιστεύω πως βγαίνει προς τα έξω. Φέτος βάλαμε κάποια καινούρια πρόσωπα, πολύ δυνατά, είναι άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με το θέατρο και θα μας βοηθήσουν να ανέβει και άλλο το επίπεδο της ομάδας.
Η ομάδα λέμε πως είναι ερασιτεχνική αλλά ο επαγγελματισμός και το ταλέντο, όπως είπες κι εσύ, υπάρχουν και αυτό το βλέπει και ο θεατής.

Τι πραγματεύεται το έργο;
Τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων κάτι που με απασχολεί πάντα στα έργα μου, είναι μια σύγχρονη κυπριακή κωμωδία που διαδραματίζεται σε χωριό, βλέπουμε διάφορα ευτράπελα μεταξύ οικογενειών, στην προσπάθεια τους να βρουν την αληθινή αγάπη. Ξέρεις Γιώτα πως αυτό είναι κάτι που με συγκινεί στα έργα μου και πάντα έχω μια ρομαντικότητα στα έργα μου που δεν σπάζει το κωμικό, αλλά προσθέτει μια άλλη ρομαντική πινελιά…..

Ναι, νομίζω αυτό είναι μια προέκταση της δικής σου προσωπικότητας…. Άλλωστε κομμάτια του συγγραφέα πάντα υπάρχουν στα έργα του.
Νομίζω πως ναι, θέλοντας και μη πάντα θα βγαίνει ένα κομμάτι του εαυτού μας σε αυτά που γράφουμε.  
Πιστεύω πως δεν είναι κακό, χρειαζόμαστε όλοι λίγο ρομαντισμό μέσα στη ζωή μας και νομίζω είναι κάτι που θα αρέσει στον θεατή. Άλλωστε δένει υπέροχα με το υπόλοιπο κωμικό στοιχείο.

Θυμάμαι πως σε μια από τις προηγούμενες συνεντεύξεις μας μου είχες πει πως στόχος σου είναι και η συγγραφή ενός βιβλίου. Τι γίνεται;
Η αλήθεια είναι πως έχω γράψει κάποιο υλικό, κάποια κεφάλαια, αλλά σταμάτησα ως εκεί. Αυτό το διάστημα έχω στα σκαριά κάποια καινούρια θεατρικά και πρέπει να σου ανακοινώσω ότι για πρώτη φορά θα φύγω από τη κωμωδία και θα πάω σε κάτι πιο δραματικό.

Γιατί;
Ήταν κάτι που ήθελα εδώ και χρόνια να κάνω, νομίζω ήρθε η κατάλληλη στιγμή. Θεωρώ πως είμαι πιο ολοκληρωμένος ως πένα να το κάνω αυτό (όχι πως η κωμωδία είναι πιο εύκολη). Είναι κάτι διαφορετικό που ήθελα να δοκιμάσω και να δοκιμαστώ και σε αυτό.
Τώρα όσον αφορά στο βιβλίο είναι ένας στόχος που υπάρχει εκεί, θέλει τον χρόνο του και είναι κάτι το οποίο δουλεύω. Πιστεύω πως το αναγνωστικό κοινό του βιβλίου είναι το πιο δύσκολο κοινό.

Ναι είμαστε! (Γέλια).
Σπύρο έχεις εργαστεί στην τηλεόραση και ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτη. Ακούγεται τετριμμένη ερώτηση αλλά θα σε ρωτήσω: τι σου αρέσει περισσότερο να κάνεις, δουλειές στην
TV ή στο θέατρο;
Νομίζω προτιμώ το θεατρικό σανίδι, έχω την αίσθηση ότι η δουλειά στην τηλεόραση είναι πιο μηχανική, είναι διαφορετική και δεν έχει αυτό το στοιχείο που σου δίνει το θέατρο. Περνούσαμε ωραία στην τηλεόραση, ήταν πολύ αξιόλογες οι δουλειές, αλλά οι ώρες ήταν πάρα πολλές, ενώ στο θέατρο γεννιούνται περισσότερα συναισθήματα και χτίζονται πιο δυνατές σχέσεις και είναι κάτι που εγώ προσωπικά αναζητώ μέσα από μια δουλειά.

Είσαι πολύ ενεργός στα ΜΚΔ και συχνά βάζεις στίχους από γνωστά ποιήματα ή γράφεις δικά σου. Αλήθεια, ποια η σχέση σου με την ποίηση;
Η σχέση μου με την ποίηση…. προσπαθώ να γράψω ποίηση. Μου αρέσει. Είχα την τύχη και ήμουν μέσα στην Οργανωτική Επιτροπή του Πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Μέσα από το Φεστιβάλ αυτό γνωρίσαμε σπουδαίους ποιητές και αντιληφθήκαμε τη δύναμη της ποίησης, είδαμε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες να τους ενώνει η ποίηση, είδαμε τη δύναμη της ποίησης. Νιώθω τυχερός που ζήσαμε αυτό το Φεστιβάλ, που πλέον θα γίνει θεσμός στη πόλη μας.  Αν έρθει κόσμος κοντά στο Φεστιβάλ θα νιώσει και θα αγαπήσει την ποίηση.

Τα πολιτιστικά δρώμενα στη πόλη και επαρχία Λάρνακας, εσύ ως θεατρολόγος, ως άνθρωπος της τέχνης, πως τα βλέπεις;
Θεωρώ πως πλέον γίνονται πολλά πράγματα στη Λάρνακα και βοηθούν και οι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν πολιτιστικά δρώμενα. Βεβαίως πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση και για να γίνουν περισσότερα πράγματα. Νομίζω πως κάθε χρόνο η Λάρνακα ανεβαίνει πολιτιστικό επίπεδο.

Τι θα ήθελες να δεις στη Λάρνακα όσον αφορά στα πολιτιστικά;
Αυτό που βλέπω και μέσα από τη δική μου εμπειρία είναι πως θα πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση στο πως χρεώνει ο Δήμος Λάρνακας το Δημοτικό Θέατρο. Δεν μπορεί ο πιο διάσημος Χ και Ψ Έλληνας τραγουδιστής να πληρώνει το ίδιο ποσό με εμένα που είμαι μια ερασιτεχνική ομάδα. Θα πρέπει να δοθούν κάποιες διευκολύνσεις στους ντόπιους καλλιτέχνες και στις ερασιτεχνικές ομάδες. Μια ερασιτεχνική ομάδα δεν έχει τα ίδια έσοδα και χορηγίες με μια επαγγελματική ομάδα, άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει ο Δήμος Λάρνακας έτσι ώστε να δώσει την ευκαιρία σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες να ανεβάζουν παραστάσεις.

Δεν μπορεί πχ ένα Local band ή ένας local τραγουδιστής να πληρώνει όσα πληρώνει ένας διάσημος και γνωστός τραγουδιστής…. Αυτό λες;
Ναι, διότι μη ξεχνάς πως για ένα Local τραγουδιστή ή μια ερασιτεχνική ομάδα θα πληρώσεις περίπου δέκα ευρώ για να τους δεις, ενώ ένα διάσημο γνωστό τραγουδιστή ή μια επαγγελματική ομάδα θα πληρώσεις περισσότερα. Θεωρώ πως είναι κάτι που πρέπει να δει ο Δήμος έτσι ώστε να βοηθήσει έμπρακτα τους καλλιτέχνες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

«Το πουλί δεν επέτασσεν» λοιπόν. Πρεμιέρα 1η Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 8:30. Και τι σκέφτεστε για μετά, θα ακολουθήσουν κι άλλες παραστάσεις;
Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες παραστάσεις. Έχουμε ήδη μια προγραμματισμένη στο Θέατρο Περβολιών που είναι ένα ωραίο θέατρο, στολίδι της περιοχής και όσοι μπορούν ας έρθουν να μας δουν εκεί, πρέπει να στηρίξουμε και την αποκέντρωση. Το θέατρο Περβολιών είναι ένα στολίδι και τα Περβόλια είναι μόνο δέκα λεπτά από τη Λάρνακα.
Στη συνέχεια η παράσταση θα ανέβει σε διάφορες κοινότητες και Δήμους και με το τέλος της σεζόν θα πάμε στη Ρόδο να ανεβάσουμε κι εκεί το έργο μας.

Στη Ρόδο;
Ναι. Έχουμε ήδη πάει μια φορά πριν από τον κορωνοϊο, οι Ροδίτες αλλά και οι Κύπριοι της Ρόδου αγκάλιασαν με αγάπη την κυπριακή μας παράσταση και μας περιμένουν να πηγαίνουμε εκεί με κάθε νέο μας θεατρικό.

Το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας;
Θέλω να σας προσκαλέσω όλους στην παράσταση μας, το έργο μας είναι μια καλή διέξοδος από την καθημερινότητα και μια καλή ευκαιρία για να γελάσουμε και να περάσουμε όμορφα.
Εμείς κάνουμε θέατρο για να περνάει καλά ο θεατής, αυτό είναι κάτι που πετυχαίνουμε εδώ και χρόνια και εύχομαι να το πετύχουμε και με τη νέα μας αυτή παράσταση.

Από που μπορεί να προμηθευτεί κανείς εισιτήρια για τη παράσταση σας;
Μπορούν να αποταθούν στο τηλέφωνο 99583966. Πρέπει να σου πω ότι πάμε πολύ καλά στις πωλήσεις μέχρι στιγμής και ευελπιστούμε σε ένα sold out. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι έρθουν θα γελάσουν με την καρδιά τους και θα περάσουν όμορφα.





Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

Ντροπής πράγματα: Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου

Απαράδεκτες σκηνές βανδαλισμού αντίκρυσαν σήμερα κάτοικοι της περιοχής Δρομολαξιάς Μενεού! Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου, Δημάρχου Δρομολαξιάς ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος και επανεδιεκδικεί

error: Content is protected !!