Ο Κυριάκος Κώστα μας παρουσιάζει τον “κλασικό” Μίκη Θεοδωράκη και μιλά στο SkalaTimes

Ο μουσικός Κυριάκος Κώστας μιλά στο SkalaTimes για τη συναυλία «Ο “κλασικός” Μίκης Θεοδωράκης» που θα γίνει την Κυριακή 17 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και τονίζει πως γι αυτόν ο Μίκης Θεοδωράκης σημαίνει «Οικουμενικότητα και Ελληνισμός».

SkalaTimes

Κυριάκο πώς προέκυψε η ιδέα της συναυλίας «Ο «κλασικός» Μίκης Θεοδωράκης»;
Ομολογώ πως η πρόταση δεν ήρθε από δική μου πρόθεση. Δύο βασικά μέλη της παράστασης, η πιανίστρια Μαριάννα Γεωργίου και η ερμηνεύτρια Γεωργία Ζαχαριάδη, δύο εξαιρετικές μουσικοί από την Πάφο, είχαν την ιδέα μιας παράστασης που θα παρουσίαζε, ως αφετηρία, διάφορα κλασικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη που εκτελούνται σπάνια επί σκηνής. Η δική μου συμβολή, ως ενορχηστρωτής, προέκυψε εκ των υστέρων και είμαι ευτυχής γι’ αυτό!

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, η συναυλία που ξεχώρισε το φετινό Φθινόπωρο έρχεται στη Λάρνακα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Λάρνακας. Τι να περιμένουμε να δούμε (ή καλύτερα να ακούσουμε) στη συναυλία;
Η συναυλία κινείται σε δύο βασικούς άξονες: Αρχικά, θα ακουστούν πιανιστικά έργα του μουσικοσυνθέτη, όπως τα Πρελούδια για Πιάνο και τη Σουίτα για Πιάνο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παράστασης, θα παρουσιάζεται και μεγάλο τραγουδιστικό μέρος από έργα του Θεοδωράκη, όπως τις Κυκλάδες, το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού κ.α.

Πρόκειται για μια παράσταση – αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να γίνει η επιλογή των έργων της συναυλίας; Από τα εκατοντάδες έργα του.
Για να είμαι ειλικρινής, η Μαριάννα με την Γεωργία είχαν εξ’ αρχής υπόψιν τους τη συγκεκριμένη δομή του προγράμματος. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ, καθώς με έβγαλε από την δύσκολη θέση του να επιλέξω εγώ! Σε τέτοιου είδους αφιερώματα, πορεύεσαι με την ιδέα ότι πολλά κομμάτια θα μείνουν εκτός προγράμματος, λόγω του τεράστιου όγκου της μουσικής τέτοιων συνθετών.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται πως «Η παράσταση πρόκειται να αναδείξει την, όχι και τόσο γνωστή, ΚΛΑΣΙΚΗ πλευρά του τεράστιου έργου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη» εξήγησε μας το λίγο αυτό.
Η συγκεκριμένη παράσταση κρύβει την εξής πρωτοτυπία-πρόταση: Μιας και θα παρουσιάζονταν διάφορα πιανιστικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, το υπόλοιπο τραγουδιστικό κομμάτι της συναυλίας ενορχηστρώθηκε εκ νέου, με μια φρέσκια ενορχήστρωση, που δεν παίχτηκε ξανά πριν, κρατώντας έναν ενιαίο, «κλασικό» χαρακτήρα στην παράσταση. Ουσιαστικά, κλήθηκα να δημιουργήσω μια πρωτότυπη, «κλασικότροπη» ενορχήστρωση για τις συνοδείες των γνωστών τραγουδιών της παράστασης. Αυτή ήταν μια ιδέα της καλλιτεχνικής ομάδας, να κινηθούμε αισθητικά σε αυτό τον δρόμο, όπως και κάναμε, συνειδητά.

Εσύ Κυριάκο έχεις αναλάβει τις  διασκευές/ενορχηστρώσεις/διεύθυνση ορχήστρας. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησες;
Ως λάτρης τέτοιου προγράμματος, ήταν χαρά και ευχή μου να αναμετρηθώ με τέτοιο πρόγραμμα. Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, όπως προανέφερα, με ώθησε σε μια πιο αυθόρμητη και ανατρεπτική διαδικασία ενορχήστρωσης. Αυτό δεν το συγκαταλέγω στις δυσκολίες, μιας και το αποτέλεσμα ήταν απελευθερωτικό. Η έγνοια μου μόνο ήταν κατά πόσον θα «αγκαλιαστεί» ένα τέτοιου είδους αποτέλεσμα από την ομάδα, κάτι που έγινε άμεσα, και μας χαροποίησε όλους από κοινού!

Η συναυλία απαρτίζεται από τους εξής μουσικούς:
• Φωνή: Γεωργία Ζαχαριάδη • Πιάνο: Μαριάννα Γεωργίου • Τρομπέτα: Γιάννης Κουδουνάς • Βιολί: Ανδρέας Ζήνωνος • Βιολοντσέλλο: Μιράντα Παπανεοκλέους.
Πόσο δύσκολο ήταν να βρεθούν οι μουσικοί που θα απαρτίζουν την ομάδα της συναυλίας και ποια η σχέση σας πριν την συναυλία; Ξανασυνεργαστήκατε;
Δεν ήταν δύσκολο, καθώς με τους πλείστους μουσικούς συνεργαστήκαμε ξανά στο παρελθόν. Είναι άκρως σημαντικό να συνεργάζεσαι με άτομα που σέβεσαι, που εκτιμάς και που εμπιστεύεσαι την δουλειά τους, πόσο μάλλον όταν αυτά τα αισθήματα είναι αμοιβαία!

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα είναι σε εφαρμογή πρωτότυπο Live Visual, εμπνευσμένο από τα έργα της παράστασης, ειδικά διαμορφωμένο από τον graphic designer Alexander Sebastian Ιγνατίου. Τι να περιμένουμε να δούμε;
Στις πολλές πρωτοτυπίες της παράστασης, συγκαταλέγεται ως βασικό της γνώρισμα αυτό το live visual, δια χειρός Alexander Sebastian Ιγνατίου: Ουσιαστικά, ένα πανί κι ένα projector θα δείχνουν κατά την διάρκεια της παράστασης ένα illustration εν εξελίξει, ένα σχέδιο εμπνευσμένο από τα έργα της παράστασης που θα ακουστούν εκείνη τη βραδιά. Περαιτέρω λεπτομέρειες, την Κυριακή…Live!

Για σένα τι σημαίνει ο Μίκης Θεοδωράκης;
Οικουμενικότητα και Ελληνισμός. Η έκταση και η προσωπική τριβή μου με το έργο του συνθέτη, κάνοντας τον ένα από τους κύριους μου εμπνευστές από μικρή ηλικίας, δημιουργούσε πάντα αισθήματα ευφορίας και μια ατμόσφαιρα πολύ οικεία για μένα, όταν ανατρέχω πίσω στο χρόνο.

Το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας που σκέφτονται αν θα έρθουν ή όχι στην συναυλία της Κυριακής;
Σας καλούμε σε μια νέα «σύμπραξη», με γνώμονα το έργο του Μίκη Θεοδωράκη! Θα χαρούμε να σας έχουμε στο ακροατήριο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

1 thought on “Ο Κυριάκος Κώστα μας παρουσιάζει τον “κλασικό” Μίκη Θεοδωράκη και μιλά στο SkalaTimes”

  1. Μία εξαιρετική και προτότυπη εξερεύνηση του έργου του Μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη.

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!