Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Κιτίου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το ΑΚΕΛ Κιτίου τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της μετεξέλιξής της Κοινότητας μας σε Δήμο, όπως προνοεί η νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. Εκτίμηση μας είναι ότι, η εξέλιξη αυτή είναι προς όφελος των κατοίκων του Κιτίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τ.Α. θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας και της περιοχής μας και για αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, κάτι που αποτελεί και τον ουσιαστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ως γνωστόν, θέση του ΑΚΕΛ είναι πως θα έπρεπε να αποφάσιζαν οι κάτοικοι  για την εξέλιξη της κοινότητας/Δήμου τους μέσα από τοπικό δημοψήφισμα. Δυστυχώς, αυτό δεν θα γίνει καθώς η πρόταση του ΑΚΕΛ για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στη Βουλή.

Γνωρίζουμε ότι γίνεται αρκετή συζήτηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο και στην κοινότητα αναφορικά με το πού θα είναι η έδρα του νέου Δήμου. Σε σχέση με το όνομα και την έδρα του νέου Δήμου ίσχυσε ότι προνοεί ο νόμος σε όλες τις περιπτώσεις παγκύπρια. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δηλαδή όπου ένας δήμος συνενώνεται με άλλες κοινότητες, ο νέος Δήμος φέρει το όνομα του υφιστάμενου Δήμου και εκεί βρίσκεται η έδρα. Δεν υπήρξε ούτε στο στάδιο της ετοιμασίας του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών ούτε στο στάδιο της συζήτησης του στη Βουλή οποιαδήποτε διαβούλευση με τοπικές αρχές για τα ζητήματα αυτά ή άλλες επιμέρους πτυχές της μεταρρύθμισης. Άλλωστε, η νομοθεσία προβλέπει ότι τα ζητήματα αυτά, θα μπορούν να συζητηθούν στο Συμβούλιο Κοινών Υποθέσεων που θα συσταθεί μέχρι τις εκλογές του 2024 και μετέπειτα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Χαιρετίζουμε την εκφρασθείσα πρόθεση του Δημάρχου Δρομολαξιάς – Μενεού και των Προέδρων των Κοινοτικών Συμβουλίων Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου για επιλογή του ονόματος του νέου δήμου που να αντικατοπτρίζει όσα μας συνδέουν και να ικανοποιεί όλους τους κατοίκους του νεοσύστατου Δήμου.

Σημειώνουμε επίσης ότι ως ΑΚΕΛ διαφωνήσαμε με τη θέση της πλειοψηφίας του Κοινοτικού Συμβουλίου για να παραμείνει το Κίτι κοινότητα συμμετέχοντας σε Σύμπλεγμα με τις κοινότητες Κιβισιλιού, Αλαμινού, Μαζωτού και Τερσεφάνου. Εάν είχε εισακουστεί η θέση τους από τη Βουλή, σήμερα θα είμασταν κοινότητα και όχι Δήμος με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους της περιοχής μας.

Εκφράζουμε τη στήριξη μας στον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Σάββα Ταντή και καταδικάζουμε την όποια προσπάθεια φίμωσης της αντίθετης άποψης.

Τέλος, καλούμε όλους να εργαστούμε με ενότητα ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα λειτουργικό και βιώσιμο Δήμο που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του Δημότη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!