Το διάγγελμα του Ζελένσκι στην Κυπριακή Βουλή, η παρουσία «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ και η μη αναφορά στην τουρκική εισβολή

SkalaTimes Team

Μη αναφορά στην εισβολή στη Κύπρο και διακοπή λόγω….τεχνικού προβλήματος!
Mετά τη Βουλή των Ελλήνων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε και στη Βουλή της Κύπρου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. «Είμαι ευγνώμων προς εσάς για την αντίδρασή σας και τη στάση σας απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή. Κάνουμε έκκληση στην κυπριακή δημοκρατία να κλείσει τα λιμάνια για τα ρώσικα πλοία, να μην δίνει προνόμια διπλής υπηκοότητας σε Ρώσους που στηρίζουν την εισβολή», είπε ο Ζελένσκι ανάμεσα σε άλλα, στην κυπριακή βουλή.
Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου ανέφερε, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ομιλία Ζελένσκι: «Καταλαβαίνουμε καλά τι βιώνετε. Η Κύπρος όπως και η Ουκρανία είναι θύματα εισβολης και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Έκτοτε κατέχιε το 37% του εδάφους της χώρας μας. Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφορων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  
Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε χθες στην αθέτηση υποσχέσεων από την Τουρκία. Η διεθνής ιστορία μας προσφέρει διδάγματα. Είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης που αποτέλεσε το προσχημα για την τουρκική εισβολή».
Η επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων διακόπηκε για τεχνικούς λόγους όπως ανέφερε μετά σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο κ. Ruslan Nimchynskyi.
Ο πρέσβης της Ουκρανίας διαβεβαίωσε την πρόεδρο της Βουλής ότι το κείμενο της ομιλίας της παραδόθηκε αμέσως στο Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας.

Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για «πρόκληση για κάθε δημοκράτη».
Το Αριστερό κόμμα της Κύπρου το ΑΚΕΛ ήταν το μοναδικό που αρνήθηκε να είναι παρόν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βλ. Ζελένσκι στην Βουλή των Αντιπροσώπων στο νησί μας, μετά την παρουσία «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βλ. Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων. Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε την εξέλιξη «πρόκληση για κάθε δημοκράτη».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ:
Μετά την παρουσία «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βλ. Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη.
Επισημαίνουμε ότι το ΑΚΕΛ είχε εκφράσει εξ αρχής τις επιφυλάξεις του για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, λαμβάνοντας υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Ωστόσο, θα παρευρισκόταν στη σύνοδο, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Ουκρανίας που βιώνει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και της γεωπολιτικής διελκυστίνδας Δύσης-Ρωσίας. Η σημερινή εξέλιξη όμως με την επιλογή να προβληθούν νεοφασίστες στο διάγγελμα Ζελένσκι δεν επιτρέπει την παρουσία μας. Είμαστε αμέριστα αλληλέγγυοι με το λαό της Ουκρανίας όχι με τις νεοφασιστικές ομάδες που έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το δράμα της Ουκρανίας.
Το ΑΚΕΛ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απαίτησε την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Πυξίδα μας πάντοτε είναι το διεθνές δίκαιο, η ειρηνική επίλυση διαφορών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισημαίνουμε επίσης ότι ο κυπριακός λαός, θύμα του δίδυμου ΝΑΤΟϊκού εγκλήματος, ανέμενε και αναμένει ακόμα την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας, η οποία σήμερα –σε μια εξωφρενική αντιστροφή της λογικής- αναγορεύεται σε «ειρηνοποιό δύναμη» και «εγγυητή ασφάλειας».

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!