Επτά παθήσεις των νυχιών

Γράφει η Τατιάνα Κυριάκου- Ποδίατρος/Ποδολόγος
99951894/ 94056210
Podiatros2@gmail.com

Υπονυχία υπερκεράτωση

Με τον όρο υπονύχια υπερκεράτωση περιγράφεται η συσσώρευση, κάτω από το νύχι, νεκρών κυττάρων (κάλλος).

  • Υπερτροφία

Xαρακτηρίζεται από πάχυνση του νυχιού. Κατά τη δυστροφία αυτή τα νύχια γίνονται μεγαλύτερα, ευρύτερα και κυρτά.

  • Παρωνυχία

Είναι η δερματική πάθηση κατά την οποία προκαλείται φλεγμονή του παρονυχίου. Προκαλείται από λανθασμένο κόψιμο των νυχιών (βαθύ κόψιμο δηλαδή στις πλαϊνές άκρες των νυχιών) ενώ εμφανίζεται και στους ανθρώπους που τρώνε τα νύχια τους. Πολύ συχνά η παρωνυχία οδηγεί στο παρανυχικό απόστημα, το πύων δηλαδή που μαζεύεται κάτω από το δέρμα, προκαλώντας έντονο πόνο και καθιστώντας την περιοχή σοβαρή εστία μολύνσεων

  • Ονυχομυκητίαση

Οι μύκητες μπορούν να προσβάλλουν ένα ή περισσότερα νύχια των ποδιών. Η εκδήλωσή τους αρχίζει με μία κηλίδα άσπρου ή κίτρινου χρώματος κάτω από την άκρη του νυχιού και καθώς προχωρά η μόλυνση το νύχι γίνεται εύθραυστο στις άκρες με χαρακτηριστική πάχυνση. Η όψη του νυχιού δεν είναι υγιής και μπορεί να συνυπάρχει πόνος.

  • Ονυχοκρύπτωση

Πάθηση που συνήθως εκδηλώνεται στο μεγάλο δάκτυλο, όταν τα νύχια γυρίζουν και μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση των νυχιών που οφείλεται στο λανθασμένο κόψιμο των νυχιών, στα περιττά κιλά, τα ακατάλληλα παπούτσια.

  • Είσφρυση και φλεγμονή όνυχος

Είσφρυση όνυχος συμβαίνει όταν το άκρο του νυχιού αυξάνει κάτω και μέσα στο δέρμα του δακτύλου. Μπορεί να υπάρχει πόνος, ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το νύχι.

Είσφρυση όνυχος μπορεί να συμβεί όταν εφαρμόζεται επιπλέον πίεση στο δάκτυλο ή όταν τα νύχια δεν κόβονται κατάλληλα. Το δέρμα γύρω από την περιφέρεια ενός νυχιού μπορεί να γίνει κόκκινο και να μολυνθεί.

  • Ονυχογρύπωση

Αφορά συνήθως τα νύχια των μεγάλων δακτύλων των ποδιών. Τα νύχια είναι υπερτροφικά, κυρτά , κυματοειδείς, σκληρά.

Οφείλεται σε χρόνιους μικροτραυματισμούς, σε τροφικές διαταραχές, σε σαπροφυτικούς μύκητες, στο κακό κόψιμο των νυχιών και τα ακατάλληλα παπούτσια.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οφτό κλέφτικο για τη Μεγάλη Κυρία

Οι προσπάθειες, οι προσφορές και οι πράξεις αγάπης για να σωθεί και να εξοφληθεί το γήπεδο της Μεγάλης Κυρίας, το Αντώνης Παπαδόπουλος, συνεχίζονται! Ο Σύνδεσμος

Μαρία Κυριάκου υποψήφια σχολική έφορος Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη: «Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία»

«Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία του Δήμου Λάρνακας-Λιβάδια-Ορόκλινης δημιουργώντας ένα καλύτερο μέρος μάθησης, εκπαίδευσης και εργασίας σεόσους εμπλέκονται στους χώρους του σχολείου»

error: Content is protected !!