Το έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο του ΘΟΚ, στη Λάρνακα

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

Tην Τετάρτη 16 Μαρτίου στις  8:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας Γ. Λυκούργος  ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου – Κύρια Σκηνή παρουσιάζει το έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο

Είσοδος: €12 & €6 (για άνεργους, συνταξιούχους, πολύτεκνους, πενταμελείς οικογένειες, άτομα κάτω των 25 ετών)

Εισιτήρια μόνο ηλεκτρονικά από: www.thoc.org.cy

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές  
Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα 
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη 
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου 
Κίνηση: Φώτης Νικολάου 
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Βάρσια Αδάμου

Παίζουν: Έλενα Δημητρίου, Θανάσης Δρακόπουλος, Κώστας Καζάκας, Βαλεντίνος Κόκκινος, Ανδρέας Κούτσουμπας, Διομήδης Κουφτερός, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Γιώργος Μουαΐμης, Αννίτα Σαντοριναίου, Ιωάννα Σιαφκάλη, Αυγουστίνα Στυλιανού.

Γραμμένη στα 1946, η Φιλουμένα Μαρτουράνο κατέχει προεξάρχουσα θέση στη δραματουργία του Ιταλού κωμωδιογράφου, ως ένα ιδιαίτερο δείγμα νεορεαλισμού στο οποίο συμπυκνώνεται μια ολόκληρη εποχή.
Το έργο μάς μεταφέρει στη Νάπολη, όπου η Φιλουμένα, μια πρώην πόρνη, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει μέσα στο σπίτι και στη ζωή του Ντομένικο, ενός πλούσιου εμπόρου, έπειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου. Οι ταπεινώσεις που υφίσταται και η συσσωρευμένη της πίκρα την αναγκάζουν να ακολουθήσει μια παλιά, δοκιμασμένη συνταγή και να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Η Φιλουμένα βγαίνει πρόσκαιρα κερδισμένη, καθώς, όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί, ο Ντομένικο προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτήν. Στο τέλος, όμως, ένα μυστικό ανατρέπει τις ισορροπίες και αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους, ένα ταξίδι προς την αναζήτηση της ευτυχίας με όχημα τη σπαρταριστή και συνάμα τρυφερή, ρομαντική γλώσσα του συγγραφέα.

Έχοντας στο πλάι της ένα σύνολο καταξιωμένων ηθοποιών της νέας και της παλαιότερης γενιάς, η Μαγδαλένα Ζήρα συλλαμβάνει τη λαϊκή σπιρτάδα του έργου, αναψηλαφώντας τη ναπολιτάνικη ατμόσφαιρά του, ενώ δεν λείπουν και οι σύγχρονες αναφορές. Την πληθωρική ηρωίδα ερμηνεύει η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου, που επιστρέφει στον ΘΟΚ μετά από έξι χρόνια.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

Μιχάλης Ρέππας για Άννα Παναγιωτοπούλου: “Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο. Γιατί η ζωή, ούτε ζυγίζεται, ούτε μετριέται”

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών, ο Μιχάλης Ρέππας μοιράστηκε το δικό του αντίο στην ηθοποιό. Ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος είχε συνεργαστεί

error: Content is protected !!