Βιβλιοκουβέντες… Τετ α Τετ με ένα παιδικό βιβλίο: “Μικροί μαθητές της ζωής”

Γράφει και επιμελείται η εκπαιδευτικός
και Βραβευμένη Συγγραφέας

Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

Καλωσορίζουμε στην παρέα μας σήμερα ένα βιβλίο φάρος. Φάρος γιατί φωτίζει μέσα από μαθήματα ζωής. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα.

*Η ταυτότητα του βιβλίου:
Συγγραφέας: Μαρία Παπακωνσταντίνου
Τίτλος: Μικροί μαθητές της ζωής
Για παιδιά 4+

Λίγα λόγια για το βιβλίο από εμάς:
Το μαθαίνω δεν είναι απλά μια όμορφη λέξη, αλλά μια λέξη με μεγάλη δύναμη. Ένα μέρος της δύναμης της οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει περιορισμούς ούτε στην ηλικία, ούτε στο ποιος είσαι ή στο πού βρίσκεσαι ούτε ποιο είναι το επάγγελμά σου. Αντίθετα, σου ανοίγει νέους δρόμους, καινούριους ορίζοντες. Σε κρατά ξύπνιο, πράγμα δύσκολο στην εποχή μας, σε κρατά από το χέρι και σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο σου. Αυτό κάνει και το βιβλίο της Μαρίας Παπακωνσταντίνου. Δίνει μαθήματα ζωής στα παιδιά.

Σας καλωσορίζουμε στη βιβλιοπαρέα μας. Είμαστε σίγουροι ότι σήμερα θα μάθουμε πολλά πράγματα!

* Τι σημαίνει για σας η λέξη μαθαίνω;
Μαθαίνω… μια λέξη με προσπάθεια δίχως τέλος. Όσο ζεις μαθαίνεις και ποτέ, μα ποτέ δεν καταφέρνεις να τα ξέρεις όλα! Η μάθηση είναι μεράκι. Ένα μεράκι με μόνο θετικά αποτελέσματα. Για να μαθαίνεις πρέπει να σου αρέσει, να το απολαμβάνεις. Να αφήνεις στην άκρη το εγώ σου, την προσωπική σου άποψη, να είσαι ανοικτός, να ζυγίζεις δίκαια, να θέλεις να γίνεσαι καλύτερος…

* Να αφήνεις στην άκρη το εγώ σου. Αυτό κι αν είναι ένα σπουδαίο μάθημα. Οι ήρωες σας έκαναν ακριβώς αυτό. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα. 
Ποιοι είναι;
Τι τους αρέσει;
Τι απεχθάνονται;
Ποιο είναι το αγαπημένο τους παιγνίδι;
Ποια είναι τα όνειρά τους;
Οι ήρωες είναι πέντε παιδάκια ηλικίας 6-7 χρονών. Η Αννούλα, ο Γιωργάκης, η Ελενίτσα, ο Λεωνίδας και η Μαρίνα. Τους αρέσει να βρίσκονται μαζί στο πάρκο της γειτονιάς και να παίζουν κρυφτό, κυνηγητό, μουσικά αγάλματα και άλλα παιχνίδια, φτάνει να είναι έξω στη λιακάδα. Υπάρχει πραγματική φιλία και αλληλοστήριξη μεταξύ τους. Πραγματικά στεναχωριούνται όταν κάποιο από τα παιδάκια της παρέας είναι θλιμμένο ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και προσπαθούν όλοι μαζί να βρουν τη λύση. Οι ήρωες μας είναι πραγματικά μια δεμένη ομάδα. Όνειρο τους είναι όλα τα παιδάκια στον κόσμο να κάνουν πράξη, λέξεις όπως αγάπη και δοτικότητα. Θέλουν όλα τα παιδάκια να μπορούν να παίζουν ξέγνοιαστα και ευτυχισμένα με φίλους στη λιακάδα. Να είναι όλα τολμηρά, να  προσπαθούν και να επιμένουν. Να είναι ευγνώμων για όλα όσα έχουν στη ζωή τους και φυσικά, να αποδέχονται τον εαυτό τους μα και τους άλλους όπως ακριβώς είναι! Το όνειρό τους δηλαδή είναι ένας καλύτερος κόσμος!

*Τι όμορφο όνειρο! Αν κάποιος μετροφυλίσσει τις σελίδες σας θα βρει μέσα πέντε ιστορίες. Σε κάθε ιστορία ξεχωρίζει κι ένα αντικείμενο. Ένας βόλος, ένα τάμπλετ, ένα χρυσό μετάλλιο, μια πέτρα και τρία φύλλα. Τι μπορούν να μας μάθουν τα πιο πάνω;
Όντως κάθε ένα από τα αντικείμενα συνοδεύεται και από ένα μάθημα.
Ο βόλος προσφέρθηκε με αγάπη από την Αννούλα στο μεγαλύτερο αγόρι. Το δίδαγμα που παίρνουμε από τον βόλο είναι ότι προσφέροντας αγάπη μπορούμε να επηρεάζουμε θετικά τους άλλους, κι αυτό είναι πραγματική δύναμη!
Όσον αφορά το τάμπλετ, μας διδάσκει ότι η υπέρβαση των ορίων στη χρήση του, έχει άσχημες συνέπειες. Ο Γιωργάκης κατάλαβε ότι λόγω της κατάχρησης του τάμπλετ, ανέπτυξε μια λάθος συμπεριφορά. Επίσης πολύ σημαντικό, τον έκανε να ξεχάσει αυτό που πραγματικά του έδινε ζωντάνια και ενέργεια, το παιχνίδι με τους φίλους του στο ύπαιθρο – κάτω από τον καθαρό ουρανό.
Πώς ακριβώς η Ελενίτσα κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο; Κάθε βράδυ φανταζόταν πως θα ένιωθε αν είχε ήδη πετύχει το στόχο της. Αυτή η εικόνα τη γέμιζε χαρά και από αυτήν αντλούσε τη δύναμη να παραμερίσει τον φόβο της αποτυχίας και να προσπαθήσει πειθαρχημένα. Αυτό είναι και το δίδαγμα. Ο τρόπος με τον οποίο η ηρωίδα μας απέκτησε το χρυσό μετάλλιο, δηλαδή, η πειθαρχημένη  προσπάθεια αλλά και το χαμόγελο.
Μια απλή πέτρα μας διδάσκει την ευγνωμοσύνη. Πώς γίνετε αυτό; Ο Λεωνίδας είχε πάρα πολλά παιχνίδια μα ποτέ δεν ήταν ευχαριστημένος, πάντα ήθελε κι άλλα. Οι καινούριοι του φίλοι όμως, στην Αφρική, είχαν για παιχνίδια τις πέτρες και την λάσπη και όμως ήταν πολύ χαρούμενοι. Η πέτρα ήταν η αφορμή για να καταλάβει ο ήρωας μας πόσες ευλογίες απολάμβανε στη ζωή του. Τέλος, τα τρία φύλλα δίδαξαν στη Μαρίνα και σε εμάς ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός αλλά και όμορφος. Καλό είναι να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι γιατί έτσι μας αγαπούν οι άλλοι.

* Αν σας ζητούσα να διαλέξετε μια λέξη ή μια πρόταση για κάθε ιστορία σας ποια θα ήταν αυτή;
Με τη σειρά των ιστοριών:
Η δύναμη της αγάπης,
Περισσότερη κίνηση – ήλιος – καθαρός αέρας
Μπορείς να τα καταφέρεις
Ψιθύρισε μέσα από την καρδιά σου ένα μεγάλο «Ευχαριστώ»
Είσαι μοναδική και καλά κάνεις να είσαι πάντα ο εαυτός σου!

* Μικροί μαθητές της ζωής. Η ζωή… Τι μπορεί να προσφέρει η ζωή σε κάθε άνθρωπο και πώς μπορούμε εμείς να δεχτούμε τα δώρα της;
Η εμπειρία της ζωής προσφέρει καθημερινά μαθήματα στους ανθρώπους.
Μέσα από τις πιο χαρούμενες μέχρι τις πιο λυπημένες στιγμές. Από τις πιο χαλαρές μέχρι τις πιο στρεσαρισμένες. Από τις πιο κοσμικές μέχρι τις πιο μοναχικές στιγμές. Φτάνει να αφουγκράζεσαι, να παρατηρείς, να ρωτάς (κι ας απαντάς μόνος σου!)

Ας γεμίσουμε λοιπόν τη ζωή μας με αυτές τις εμπειρίες. Ας μάθουμε να αφουγκραζόμαστε, να παρατηρούμε, να ρωτούμε έστω κι αν τις ερωτήσεις τις απαντούμε μόνοι μας. Έτσι κι αλλιώς τις απαντήσεις τις βρίσκουμε πάντα μέσα μας. Σας ευχαριστούμε!

………………………………………………………………………………………

*Eνδιαφέρουν κι αυτά:

-Σε κάθε ιστορία υπάρχουν δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες. 

-Ας μάθουμε λίγα πράγματα για τη συγγραφέα.

Κατάγομαι από την Αγία Άννα Λάρνακας και κατοικώ στη Μοσφιλωτή.
Είμαι απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Κύπρου, με πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Οι σπουδές μου καθόλου δεν παραπέμπουν στη συγγραφή παιδικών ιστοριών, όμως, πλέον παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών κοριτσιών, βρέθηκα μπροστά στην ανάγκη να μεταδώσω κάποια ζωτικά μηνύματα στα κορίτσια μου με ελκυστικό, κατανοητό και συνάμα απλό τρόπο. Έτσι γεννήθηκαν οι μικροί, παιδικοί μου ήρωες, που με βοήθησαν να μεταφέρω αυτά που ήθελα μέσα από τα λάθη τους, τις σκέψεις τους, τις συμπεριφορές τους, τα διδάγματα τους.
Χωρίς εμπειρία στον μαγικό κόσμο της συγγραφής και με την πολύτιμη βοήθεια των εκδόσεων Α. Ανώνυμο, κατάφερα να δημοσιεύσω το πρώτο μου παιδικό βιβλίο «Οι μικροί μαθητές της ζωής».

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!