‘’Squid Game’’: Μια σειρά που προωθεί τη βία με παγκόσμια επιτυχία

Γράφει η Άντριαν Μενελάου
Κλινική Ψυχολόγος
Τηλέφωνο: 97 701703

Η Κορεάτικη σειρά Squid Game (Παιχνίδι του Καλαμαριού) αποτελεί μια νέα σειρά του Netflix που χαρακτηρίζεται από σοκαριστικές σκηνές βίας και θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες σειρές και παγκόσμιο θέμα εποχής. Έπειτα από την πρεμιέρα της η σειρά έφτασε γρήγορα το νούμερο 1 σε 90 χώρες και έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο με 111 εκατομμύρια προβολές σε λιγότερο από έναν μήνα.

Οι κύριοι χαρακτήρες της σειράς αποτελούν μια ομάδα οικονομικά κατεστραμμένων και απεγνωσμένων ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και ανταγωνίζονται σε μια σειρά από παιδικά παιχνίδια ώστε να κερδίσουν ένα τεράστιο χρηματικό έπαθλο (περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ). Στην πορεία του παιχνιδιού οι 456 παίκτες αντιλαμβάνονται πως ο αποκλεισμός τους από το παιχνίδι ισούται με τον θάνατο τους, κυριολεκτικά. Η σειρά περιέχει σκηνές εκρηκτικής και ωμής βίας και φέρνει σε διαρκή αντιπαράθεση την ανθρωπιά με την επιβίωση. Πρόκειται για μια σειρά η οποία αναπτύσσει ένα κοινωνικό μήνυμα: την ανισότητα του πλούτου και το προνόμιο. Την ίδια στιγμή η σειρά προκαλεί σκαμπανέβασματα συναισθημάτων όπως το άγχος, ο φόβος, η αναστάτωση, ο θυμός, η ενσυναίσθηση και η αηδία.

Η αυξανόμενη απήχηση και ενδυνάμωση της σειράς οφείλεται επιπλέον στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε και μεγιστοποιήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εποχή μας, και πιο συγκεκριμένα η εποχή του Ίντερνετ και του Netflix σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ελκυστικότητα της σειράς. Παράλληλα, χιλιάδες χρήστες του Tik-Tok και Instagram δημιούργησαν σχετικά memes τα οποία κατέκλυσαν για μέρες τις πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να αυξήσουν την περιέργεια του μελλοντικού τηλεθεατή. Στην πλατφόρμα Tik-Tok το #SquidGame έχει 22,8 δισεκατομμύρια προβολές. Η κοινωνική έλξη που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα πολλές ομάδες ανθρώπων να παρακολουθήσουν την σειρά αυτή (είτε ολόκληρη είτε μέρος της) έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η περιέργεια τους αλλά και να αποφύγουν το λεγόμενο FOMO (Fear of Missing Out).  

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ως σειρά, το Squid Game εγείρει ουσιώδη θέματα προς συζήτηση, όπως ο εθισμός στον τζόγο, η διάκριση των φύλων, η κοινωνική ανισότητα αλλά και η κατάχρηση του κοινωνικού προνομίου και του πλούτου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Έβδομη (7 η ) Φιλανθρωπική Εκδήλωση του Δήμου Αθηένου / Αγώνας Ακριβείας Κλασσικών Αυτοκινήτων (στη μνήμη Μαρίας Θεοδώρου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Δήμος Αθηένου διοργανώνει και φέτος για 7 η συνεχόμενη χρονιά την ετήσια τουφιλανθρωπική εκδήλωση «Κλασσικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου». Η εκδήλωση αυτή διεξάγεταιστη

error: Content is protected !!