Συντήρηση και ευπρεπισμός των προπυλαιων του παλαιού ΓΣΖ στη Λάρνακα

Άρχισαν σήμερα, Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021, οι εργασίες για το Έργο «Συντήρηση και ευπρεπισμός των Προπυλαίων του Παλαιού ΓΣΖ στη Λάρνακα» οι οποίες θα διαρκέσουν 4 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος Δεκεμβρίου 2021. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Το έργο αυτό αφορά εργασίες συντήρησης της υφιστάμενης κεντρικής εισόδου του Παλαιού Σταδίου του ΓΣΖ στη Λάρνακα και ευπρεπισμό αυτής και του περιβάλλοντα χώρου.

Τα προπύλαια είναι κτισμένα σε νεοκλασικό ρυθμό από πέτρα της περιοχής στην ολότητα τους και η συντήρηση τους θα αναδείξει τα σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της εποχής που έχουν κτιστεί.

Οι εργασίες που θα γίνουν μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καθαρισμό, συντήρηση και επιδιόρθωση υφιστάμενης λιθοδομής, αποκατάσταση όλων των διακοσμητικών στοιχείων λιθοδομής που έχουν υποστεί φθορά, επιδιόρθωση και στεγάνωση δίκλινης στέγης, αφαίρεση και αντικατάσταση ταβανιού, αφαίρεση υφιστάμενου δαπέδου και σκαλοπατιών, επιδιόρθωση υποστρώματος και τοποθέτηση καινούργιων μαρμάρων και συντήρηση μεταλλικών θυρών προπυλαίων, ηλεκτρολογικές εργασίες και φωτισμό σε πεζοδρόμιο και εργασίες τοπιοτέχνησης.

Οι εργασίες εκτελούνται από την Εταιρεία Ξ. Α. Κοντεάτη & Υιοί Λτδ .

ΠΑΛΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΣΖ
“Το Παλιό Στάδιο ΓΣΖ ήταν στάδιο στη Λάρνακα. Το στάδιο ονομαζόταν Στάδιο ΓΣΖ μέχρι το 1983, οπότε δημιουργήθηκε το Νέο ΓΣΖ το οποίο αντικατέστησε το Παλιό ΓΣΖ. Διέθετε γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβο.
Ιδιοκτήτης του σταδίου ήταν ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ο Ζήνων» (ΓΣΖ).
Το Παλιό Στάδιο ΓΣΖ δημιουργήθηκε το 1928. Το στάδιο χρησιμοποιήθηκε ως η ποδοσφαιρική έδρα της Ε.Π.Α. Λάρνακας, του Πεζοπορικού Λάρνακας και της Αλκή Λάρνακας.
Το 1983 η ΕΠΑ, ο Πεζοπορικός και η Αλκή μεταφέρθηκαν στο τότε νεόκτιστο Νέο ΓΣΖ. Στο στάδιο διεξάγονταν και αγώνες στίβου όπως οι Παγκύπριο Αγώνες Στίβου.
Σήμερα, ο χώρος του παλιού ΓΣΖ χρησιμοποιείται ως χώρος άθλησης για το κοινό, υπό την ευθύνη του προγράμματος του ΚΟΑ «Αθλητισμός Για Όλους».
Το Παλιό Στάδιο ΓΣΖ αποτέλεσε έδρα της Ντεμίρσπορ Λάρνακας την περίοδο 1953-1955 όταν συμμετείχε στις διοργανώσεις της ΚΟΠ. Επίσης αποτέλεσε έδρα της Αναγέννησης Λάρνακας. Επιπρόσθετα, μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την προσφυγοποίηση πολλών ομάδων, το Παλιό ΓΣΖ αποτέλεσε έδρα για κάποια χρόνια της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου και της Ανόρθωσης Αμμοχώστου”.
(Τα στοιχεία αυτά για το παλιό στάδιο ΓΣΖ της Λάρνακας μπορεί να τα βρει κανείς στο https://el.wikipedia.org/ )

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!