Ο Στέφανος, η εκδρομή και άλλες έγνοιες για την Άννα Χ.

Γράφει και επιμελείται τη στήλη
Η Βραβευμένη συγγραφέας και Εκπαιδευτικός Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε ένα βιβλίο που φέρνει στο προσκήνιο μια υπέροχη, περίεργη, ιδιαίτερη φάση της ζωής μας, την εφηβεία.

*Η ταυτότητα του βιβλίου:

Συγγραφέας: Φυτούλα Βακανά
Τίτλος: Ο Στέφανος, η εκδρομή και άλλες έγνοιες για την Άννα Χ.
Εκδόσεις: Πατάκη

Σας καλωσορίζουμε στην παρέα μας. Ενθουσιάστηκα πολύ που οι ήρωες σας είναι έφηβοι. Εφηβεία… Μμμμ! Μια πολύ ενδιαφέρουσα ηλικία.
Η Εφηβεία μοιάζει με…
ηφαίστειο που ενεργοποιείται!
Μυρίζει…μπαρούτι!
Θυμίζει… προσπάθεια να ισορροπήσεις, ενώ το δεξί σου πόδι βρίσκεται στην ανατολή και το αριστερό στη δύση.

Πόσο δίκιο έχετε. Αλήθεια πώς είναι να είσαι έφηβος;
Δύσκολο! Είναι μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία παύεις να είσαι το παιδί που υπήρξες και δεν έχεις γίνει ακόμη ο ενήλικας που επιθυμείς να είσαι. Οπόταν ψάχνεις, δοκιμάζεις να δεις τι σου ταιριάζει, τι δουλεύει για εσένα και τι όχι, να αποδεχτείς τον εαυτό σου πρώτα από όλα και μετά να τον εξελίξεις σε κάτι που θα σε κάνει περήφανο.

Είναι ωραίο να ψάχνεις και να δοκιμάζεις. Να, όπως η κύρια ηρωίδα σας, η Άννα Χ. Γιατί όμως Χ. και όχι Ψ; Τι κρύβεται πίσω από ένα Χ και μια τελεία;
Eίναι Χ γιατί η ιστορία της, οι έγνοιες της και τα κωμικοτραγικά που της συμβαίνουν θα μπορούσαν να συμβαίνουν στη Χ έφηβη/στον Χ έφηβο, στο κορίτσι που κάθεται μπροστά σου στο σινεμά, στο αγόρι που κάνει μανούβρες με το ποδήλατο στον δρόμο…

Αν έπρεπε να ψάξω για λέξεις κλειδιά της υπόθεσής σας θα ξεκινούσα με μια από τις πιο αγαπημένες μου λέξεις, ΕΡΩΤΑΣ, και μάλιστα ΕΦΗΒΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ. ΟΥΑΟΥ! Πώς είναι να ερωτεύεται κάποιος για πρώτη φορά;
Όπως και όλα τα βιώματα στην εφηβεία: έντονο, μεγεθυμένο, με άμυνες κατεβασμένες και με μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής! Νομίζω ότι ερωτεύεσαι πρωτίστως την ιδέα του να είσαι ερωτευμένος και μετά το ίδιο το πρόσωπο.

Πόσο συμφωνώ μαζί σας. Μια άλλη λέξη που τσουρουφλάει, είναι η ΦΙΛΙΑ. Τι σημαίνει για έναν έφηβο να έχει φίλους;
Οι φίλοι στην εφηβεία είναι το πρώτο και το κυριότερο σημείο αναφοράς. Κανείς δεν είναι πιο κουλ, πιο τέλειος από τους φίλους σου. Μέσα από αυτούς ανακαλύπτεις ποιος είσαι/θέλεις να είσαι τώρα που διαμορφώνεις τη δική σου προσωπική ταυτότητα. Τι σου αρέσει, τι σε απωθεί, τι ανέχεσαι και τι όχι αλλά και τι σε χαρακτηρίζει, είναι αυτά που ανακαλύπτεις μέσα από τις εφηβικές σου φιλίες.

Η αλήθεια είναι ότι πάω πολύ τους φίλους της Άννας Χ. Πολύ διαφορετικοί κι όμως τόσο ίδιοι. Περίεργο, έτσι δεν είναι; Ας αφήσουμε όμως εσάς να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτούς.
Οι κολλητοί της Άννας Χ. είναι μαζί της στα εύκολα και στα δύσκολα. Αγαπιούνται από τα παιδικά τους χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η φιλία τους έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει θριαμβεύσει!
Με τη Μαρίζα τις δένει η αγάπη για το διάβασμα. Την πρώτη φορά που συναντήθηκαν, ταξίδεψαν καθισμένες στις σελίδες ενός παραμυθιού και από τότε είναι αχώριστες.
Ο Γιάννης μεγάλωσε μαζί με την Άννα Χ. αφού είναι γείτονες και έχουν μοιραστεί ώρες κυνηγητού στον κήπο, σκαρφαλώματος στο δεντρόσπιτο και ένα σωρό γρατσουνιές στα γόνατα και στους αγκώνες.

Μια τρίτη λέξη που γουστάρω πολύ είναι η … ΕΚΔΡΟΜΗ. Αχ, αυτή η εκδρομή. Τους έβαλε σε πολλούς μπελάδες. Μα γιατί τα παιδιά κάνουν τόσο ντόρο για τις εκδρομές; Μπορείτε να μου εξηγήσετε;
Μα σε ποιον δεν αρέσουν οι εκδρομές; Είναι μια απόδραση από τη ρουτίνα, από το πρόγραμμα και τους κανόνες. Ξέρετε, όλα αυτά που αγαπούν οι έφηβοι ιδιαιτέρως!

Ε, νομίζω ότι αυτά τα αγαπούν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εκτός όμως από λέξεις κλειδιά κρύβετε και σχέσεις κλειδιά για τη ζωή των εφήβων, και όχι μόνο. Όπως η σχέση της μάνας με την έφηβη της κόρη. Τσσσς τσσσς. Αυτό κι αν θέλει συζήτηση. Εσείς τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτή τη σχέση;
Όπως όλες οι πτυχές της ζωής μιας έφηβης και αυτή η σχέση δοκιμάζεται και αξιολογείται. Πιθανόν να περνά και μια δύσκολη περίοδο γιατί οι γονείς χάνουν την παλιά τους θέση, του παντογνώστη και του ανίκητου και φανερώνονται στα μάτια του παιδιού τους όπως είναι πραγματικά, δηλαδή κανονικοί άνθρωποι με αδυναμίες και λάθη. Μέσα από τη σύγκρουση, όμως, η σχέση επαναπροσδιορίζεται και μπορεί μόνο να βελτιωθεί και να γίνει δυνατότερη.

Μακάρι!!!!
Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν; Πρέπει να τελειώνουν πάντα όλα καλά;

Μα ως συγγραφέας, αυτή είναι η μαγική μου δύναμη: Επιλέγω το τέλος κάθε ιστορίας. Και τι πιο όμορφο από ένα ευτυχισμένο τέλος. Άλλωστε από τέλη όχι και τόσο καλά, μπόλικα! Φτάνει να ανοίξουμε την τηλεόραση μας ή να κοιτάξουμε γύρω μας. Όχι! Δεν θέλω άλλο δυσάρεστο τέλος! Θέλω να υπάρχει ένα κλείσιμο παραμυθένιο: και έζησαν αυτοί καλά… Και ας αμφισβητηθεί από τους πιο ρεαλιστές.

-Αν η φιλία ήταν γλύκισμα ποια θα ήταν άραγε η συνταγή;
Το αγαπημένο μου γλύκισμα! Η συνταγή βέβαια είναι αμφίδρομη, δηλαδή χρειάζεται και οι δύο πλευρές να επενδύσουν σε αυτή τη φιλία, να εμπιστευτούν, να αφεθούν και να είναι ικανοί και πρόθυμοι να δίνουν απλόχερα. Χρειάζεται να μοιράζονται τις ίδιες αξίες, να γελούν με τα ίδια αστεία και να αγαπούν (έστω κάποια) ίδια πράγματα.
Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε πετυχαίνουν όλες οι σχέσεις. Δοκιμάζεις, ανακαλύπτεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου και αν δεν πέτυχε, δοκιμάζεις ξανά! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω με τους οποίους ταιριάζεις και θα σε θεωρούν πολύτιμο φίλο τους. Μην συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο!

Ας ευχηθούμε λοιπόν σε όλους τους έφηβους του κόσμου, κυρίως στους μεγάλους έφηβους, να μην σταματήσουν ποτέ να ψάχνουν αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους και φυσικά να βρουν την αληθινή φιλία. Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή την υπέροχη εφηβοτσαχπίνικη συνέντευξη.

Ενδιαφέρουν κι αυτά:

  • Ποια είναι όμως η Φυτούλα Βακανά;
    Είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου (Κλάδος Επιστημών Αγωγής) με μεταπτυχιακό στον κλάδο Εκπαιδευτικής Διοίκησης (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και εργάζομαι στην Δημοτική Εκπαίδευση. Η αγάπη μου για το βιβλίο με ώθησε στην συγγραφή και κάποια από τα βιβλία μου έτυχαν διάκρισης. Το βιβλίο που έγραψα σε συνεργασία με την Ανθή Πειραία, με τίτλο «Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α – Μυστήριο στο σχολείο» (Εκδόσεις Επιφανίου), έλαβε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Η συνέχεια, με τίτλο «Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α – Το Μυστήριο της Παράξενης Βροχής» (Εκδόσεις Πατάκη) συμπεριλήφθηκε στην Βραχεία Λίστα για το Κρατικό Βραβείο για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους. Το παραμύθι μου «Η Ονειρεμένη Πολιτεία» κέρδισε το τρίτο Βραβείο στο διαγωνισμό της UNESCO με θέμα «Ισότητα των δύο φύλων».
    Το θεατρικό μου έργο «Όμορφο σαν… παραμύθι» έλαβε έπαινο στον Διαγωνισμό Συγγραφής για την Παιδική Σκηνή του ΘΟΚ, ενώ το θεατρικό μου «Αποστολή: Άγιος Βασίλης» κέρδισε το Α΄ Βραβείο στον ετήσιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού – Νεανικού Βιβλίου.
    Tο βιβλίο που συνέγραψα με την Σάντρα Ελευθερίου, με τίτλο «Από την πόλη έρχομαι …», πήρε το πρώτο Βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου για ανέκδοτο παιδικό μυθιστόρημα και όταν εκδόθηκε (Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου) ήταν ανάμεσα στους τίτλους της βραχείας λίστας για Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας.
    Στη συμμετοχή μου στον Πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος, της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού, με τον τίτλο «Το καλύτερο αφεντικό του κόσμου» δόθηκε τιμητική διάκριση.
    H ιστορία βραχείας φόρμας «Ζαχαρίας ο Ιδιοτροπίας» συμπεριλήφθηκε στο συλλογικό τόμο με γενικό τίτλο «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο», που εξέδωσε ο Ελληνικός Κύκλος Παιδικού Βιβλίου.
    To εφηβικό μου μυθιστόρημα «Ο Στέφανος, η εκδρομή κι άλλες έγνοιες για την Άννα Φ.», βραβεύτηκε στον Ετήσιο Διαγωνισμό του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου και έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
    Tον Φεβρουάριο του 2019, εκπροσώπησα τον ΚΣΠΝΒ σε εκδήλωση για την κυπριακή παιδική-νεανική λογοτεχνία. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον Ελληνικό Κύκλο Παιδικού Βιβλίου και το Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα.
    Ως εκπαιδευτικός, διοργανώνω εργαστήρια φιλαναγνωσίας για παιδιά, ενώ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, συμμετέχω ως εισηγήτρια σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής για εκπαιδευτικούς. Το όνειρό μου να δημιουργήσω έναν χώρο όπου να προωθείται το βιβλίο, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του βιβλιοφιλικού μπλογκ: « Πουά Βlogάκι» με παρουσιάσεις νέων εκδόσεων αλλά και παλιών αγαπημένων.

  • Η Άννα Χ. όμως βρέθηκε και στο διαδίκτυο. Απολαύστε την!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Εβραία του Μπρέχτ από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, με πρωταγωνίστρια τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους και σε σκηνοθεσία Ανδρέα Νικολαϊδη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα

Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes Η ΕΒΡΑΙΑ του Μπρέχτ ανέβηκε από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, σε ένα νεο πλαίσιο παραστάσεων, όπου την σκηνοθεσία ανέλαβε αυτή

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

error: Content is protected !!