Χαράλαμπος Θεοπέμπτου:” Οι 2 Βουλευτές μας, από σύνολο 56, έχουν καταθέσει το 23% των προτάσεων νόμου μόνοι ή σε συνεργασία με άλλους”

Ο Πρώτος Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο πρώην λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συμμαχία Πολιτών, ο κύριος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επαναδιεκδικεί μία θέση στη Βουλή. Η Λάρνακα τον γνωρίζει καλά, αφού στους αγώνες που γίνονταν για τη πόλη μας ήταν πάντα εκεί, τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και το Κίνημα του. Σήμερα, λίγες μέρες πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές 2021 το SkalaTimes κουβεντιάζει μαζί του σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.

SkalaTimes

Κύριε Θεοπέμπτου αν σας ζητήσουμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας τι θα μας λέγατε;
Σπούδασα ηλεκτρονικά στο Λονδίνο, δούλεψα για πολλά χρόνια στο ΑΤΙ όπου ανάπτυξα πολύ έντονη δραστηριότητα στον τομέα μου. Έγραψα το λογισμικό με το οποίο χρησιμοποιούσαν όλοι για να γράφουν ελληνικά στον υπολογιστή τους μέχρι την έκδοση των Windows 95. Ήμουν πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής μηχανογράφησης που ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο των αγορών του δημοσίου, ήμουν στην οργανωτική επιτροπή του Cyprus Rally, έκανα όλο το σύστημα πληροφορικής τριών αγώνων World Rally Championship. Ήμουν δραστήριο μέλος της περιβαλλοντικής Οργάνωσης Οικολογική Κίνηση και ιδρυτικό μέλος τους Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών όπως λεγόταν τότε το 1996. Υπηρέτησα 6 χρόνια Επίτροπος Περιβάλλοντος και Λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στο ΤΕΠΑΚ. Το 2016 εκλέγηκα βουλευτής με το Κίνημα και το φθινόπωρο του 2020 εκλέγηκα πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.

Μετά από τόσα χρόνια εμπλοκής σας στα κοινά και στην πολιτική σκακιέρα του τόπου, ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχετε πάρει;
Πρώτα ότι χρειάζεται πολλή υπομονή, ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά στη χώρα μας, ότι πολλοί παίρνουν αποφάσεις χωρίς τη σωστή έρευνα, ότι το ρουσφέτι καλά κρατεί. Ότι έχουμε σπουδαίους κύπριους που σε κάνουν να νιώθεις περήφανος, ότι ο κόσμος εν πιο έτοιμος να αντιδράσει. Δεν μπορείς να κάνεις εύκολα φιλίες στη βουλή. Πόσο εύκολο είναι να παίρνεις αποφάσεις όταν έχεις αρχές.

Το επάγγελμα σας ως λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σας λείπει;
Μου λείπει πάρα πολύ η επαφή με την νεολαία, οι χαρές, οι πλάκες και τα αστεία που κάναμε. Το πόσο ωραία ένιωθα κάθε φορά που μπορούσα να βοηθήσω κάποιο να πάρει τις αποφάσεις για το μέλλον του. Και πάνω από όλα τη χαρά που ένιωθα και ακόμη νιώθω να βλέπω παλιούς μου φοιτητές να προοδεύουν στη ζωή τους.
Και ένα υπέροχο αίσθημα που μόνο όσοι είναι ή ήταν στην εκπαίδευση το νιώθουν, να σου φωνάζουν οι παλιοί σου φοιτητές Δάσκαλε!

Η αείμνηστη σύζυγος σας, Εύη Θεοπέμπτου, ήταν η πρώτη πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, πείτε μας δύο λόγια για τη σύζυγο σας και πείτε μας ποιο ήταν το όραμα και στόχοι του Κινήματος όταν πρωτοξεκινούσε.
Με την Εύη γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο και πηγαίναμε παντού μαζί σε κονσέρτα, open air festivals, Formula 1 Racing και ήταν πολύ δραστήρια και σε οργανώσεις στην Κύπρο. Αγαπούσε πολύ τη Λάρνακα, έγραψε μάλιστα και ένα παιδικό βιβλίο για τη Λάρνακα. Έδωσε παραίτηση από Γεν. διευθύντρια του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, όταν ήταν 55 χρονών για να αφιερώσει τη ζωή της σε φιλανθρωπίες, δυστυχώς όμως τη χάσαμε στα 57 της από καρκίνο.
Η Εύη ένιωθε ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε σαν Οικολόγοι ήταν να ενημερώσουμε τον κόσμο για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, γι αυτό ίδρυσε και την Οικολογική Σχολή του Κινήματος με τακτικές παρουσιάσεις και διαλέξεις σε όλη την Κύπρο. Ήταν Πρόεδρος του κινήματος όταν μπήκαμε για πρώτη φορά στη Βουλή και είναι αυτή που έκανε τη σύνδεση του Κινήματος με τους Ευρωπαίους Πράσινους μια στενή σχέση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Θεωρείτε πως το Κίνημα έχει μείνει πιστό στους πρωταρχικούς του στόχους και οράματα;
Όχι μόνο έχουμε μείνει πιστοί, αλλά τα θέματα έχουν διευρυνθεί ιδιαίτερα τώρα που τα πράσινα κόμματα της ΕΕ έχουν ενδυναμωθεί. Πλέον το περιβάλλον, η οικονομία, η κοινωνία, η νεολαία και ο πολιτισμός είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους. Το στοίχημα τώρα για τη χώρα μας είναι η Πράσινη Συμφωνία που έχει θέσει σαν προτεραιότητα η ΕΕ και η εφαρμογή της στη χώρα μας θα είναι πολύ δύσκολη γιατί είμαστε ήδη πολύ πίσω από τους στόχους μας του 2020 ενώ η Ευρώπη ετοίμασε στόχους για το 2030.

Λένε πως τα πολλά χρόνια στη πολιτική μπορούν να διαφθείρουν τον άνθρωπο, εσείς πως το βιώνετε αυτό και τι είναι απαραίτητο να διαθέτει ένας πολιτικός για να μην πέσει στην παγίδα της διαφθοράς;
Η διαφθορά έχει πολλά πρόσωπο και μορφές. Για παράδειγμα βλέπεις συχνά Βουλευτές να καταθέτουν τροπολογίες που σε κάνουν να νιώθεις ότι ξεκάθαρα εξυπηρετούν συμφέροντα εις βάρος του κόσμου. Το κλασσικό παράδειγμα είναι η τροπολογία για εγγραφή όλων των παλιών αυτοκινήτων που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι ήταν εκτός προδιαγραφών για εγγραφούν. Το έκαναν και τώρα με την απόσυρση θα τα πριμοδοτήσεις το κράτος για ανταλλαγή αφού είναι τόσο παλιά που θα έχουν και προτεραιότητα. Βασικά θα αγοράσουμε εμείς τα σαραβαλάκια.

Γιατί να ψηφίσει ο κόσμος το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγες μέρες;
Το Κίνημα είναι το πλέον καθαρό πολιτικό κόμμα και δεν έχει εμπλακεί καμιά φορά σε σκάνδαλα ή υποθέσεις διαφθοράς, στη Βουλή μάλιστα θεωρούμαστε οι κύριοι πολέμιοι της διαφθοράς. Παράλληλα, προωθούμε εδώ και χρόνια τις Πράσινες Πολιτικές που καλύπτουν θέματα όπως την προστασία του περιβάλλοντος, την ευημερία των ζώων, τα θέματα υγείας, στέγασης, δουλειές, νεολαίας, πολιτισμού, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την ενέργεια και πολλά άλλα για τα οποία αξίζει ο κόσμος να μας τιμήσει με την ψήφο του.

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα δυνατά χαρτιά του Κινήματος σας όσον αφορά την τελευταία πενταετία, πως και με τι τρόπους έχει συμβάλει το Κίνημα σας για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τους πολίτες του;
Το Κίνημα διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα στη Βουλή και έχει 2 Βουλευτές που είναι παρόν στις Επιτροπές και εργάζονται όσο κανένας άλλος στη βουλή εφόσον δεν έχουν δεύτερη εργασία. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι 2 Βουλευτές μας, από σύνολο 56, έχουν καταθέσει το 23% των προτάσεων νόμου μόνοι ή σε συνεργασία με άλλους.
Το 18.8% των προτάσεων νόμου που έχουν ψηφιστεί είχαν και το όνομα των βουλευτών μας πάνω.
Μόνοι ή μαζί με άλλους καταθέσαμε το 31% των ψηφισμάτων
Οι δύο Βουλευτές του Κινήματος κατάθεσαν το 49.5% των Κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και το 31.8% των αυτεπάγγελτων θεμάτων που γράφτηκαν σε επιτροπές για συζήτηση είχαν και το όνομα μας πάνω!

Ως ο πρώτος Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κύπρου τι είναι αυτό στο οποίο θεωρείτε ότι έχει αποτύχει ή έχει πετύχει η νυν κυβέρνηση στη διακυβέρνηση της;
Περνούμε ίσως την χειρότερη εποχή όσον αφορά το περιβάλλον. Όλα τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν μείνει πίσω και οι ανεξέλεγκτες αναπτύξεις καταστρέφουν καθημερινά ότι έμεινε στη φύση. Ποτέ δεν είχαμε τόσα σκουπίδια στη φύση, οι μεγάλες αναπτύξεις γίνονται παντού, σκάβουν παραλίες, καταστρέφουν προστατευμένες περιοχές, σχεδίασαν ήδη την καταστροφή του Ακάμα, με ασφαλτοστρώσεις, μεταφορά ηλεκτρισμού, κατασκευές στην άμμο και αναπτύξεις σε προστατευμένες περιοχές. Νομίζω ότι μετά τις εκλογές η προσοχή τους θα στραφεί στις παραλίες και για πρώτη φορά θα δούμε και κατασκευές στη θάλασσα πχ παιγνιδότοπους, νησάκια και άλλα. Ήδη δοκίμασαν να δώσουν τις δασικές παραλίες σε ιδιώτες, να έχουμε παραλίες για φτωχούς και πλούσιους, να νομιμοποιηθούν όλες οι παρανομίες στις παραλίες, να μπορούν να τις σκάβουν κλπ

Υπάρχει απαξίωση από τον κόσμο και σας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε αυτές σας εκλογές θα έχουμε και άνοδο σας ακροδεξιάς και αποχή. Η άποψη σας;
Με βάση τις δημοσκοπήσεις φαίνεται μια πολύ ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς. Οι πιο πολλοί νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα και δεν συνειδητοποιούν τα φοβερά δεινά που έφεραν στον κόσμο ο φασισμός και ο άκρατος εθνικισμός όπως πχ οι Ναζί στη Γερμανία.
Και χρειάζεται να καταλάβουν όσοι θα απέχουν ότι με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουν ακριβώς αυτούς που τώρα κριτικάρουν.

Ο κόσμος λέει πως “όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο”. Είναι κύριε Θεοπέμπτου;
Οι πιο πολλοί ναι κάνουν περίπου τα ίδια αλλά τα λέω αυτά επειδή δεν θεωρώ ότι οι άνθρωποι του Κινήματος είμαστε πολιτικοί. Αντίθετα είμαστε ένα Κίνημα με ανθρώπους που αγωνίζονται με πάθος για τον τόπο τους.

Με μια δική σας επανεκλογή ως βουλευτής τι θα θέλατε να πετύχετε μέσα στο κοινοβούλιο;
Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι η ανάπτυξη των οικοτεχνιών /βιοτεχνιών ούτως ώστε να μπορεί εύκολα μια νοικοκυρά να μαγειρεύει /κατασκευάζει τρόφιμα προς πώληση πχ σε μια αγορά. Άλλος στόχος είναι η καταγραφή και η ρύθμιση του καθεστώτος των καλλιτεχνών. Η προώθηση των αλλαγών στη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, οι προώθηση των προτάσεων νόμου που κατέθεσα για τις κατασκηνώσεις, τις Δημόσιες Διαβουλεύσεις, τις παιδικές χαρές και πολλά άλλα.

Μια έδρα του Κινήματος σας στη Επαρχία Λάρνακας τι θα σήμαινε;
Θα σήμαινε ότι θα μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τα τοπικά θέματα της Λάρνακας ειδικά τώρα που προγραμματίζονται μεγάλες αλλαγές όπου θα αναστατωθεί η πόλη με τη ρυπασμένη από πετρελαιοειδή περιοχή των πετρελαιοδεξαμενών και του διυλιστηρίου.

Τέλος, το μήνυμα σας στο κόσμο μέσω του SkalaTimes;
Ζητώ από τον κόσμο να μας βοηθήσει με την ψήφο του για να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μας θα μπορεί να πετύχει τους προσωπικούς του στόχους, να έχει υγεία, να νιώθει ότι έχει τις δυνατότητες και ότι μπορεί πραγματικά να ελπίζει.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!