Τροφές που δίνουν ενέργεια!

Γράφει η Τάλια Ευαγγέλου
Κλινική Διαιτολόγος & Αθλητική Διατροφολόγος, MSc
Λάρνακα
Τηλέφωνο: 99 930705
https://www.facebook.com/nutritionbalancecy/

Οι τροφές μέσω των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, δίνουν ενέργεια στον οργανισμό!
Οι θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας μέσα στη μέρα είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη. Όμως ποιες τροφές καταπολεμούν την κούραση και μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε;

Ας δούμε μερικές από αυτές:


Ξηροί καρποί
Οι ωμοί, μη αλατισμένοι ξηροί καρποί παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως καθώς είναι πηγή πολυακόρεστου λίπους, που δίνει στο σώμα συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας.

Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες δίνουν στο σώμα την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται καθώς η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκέφαλου. Τα προϊόντα της ολικής άλεσης (πχ. βρώμη, το κινόα και το καστανό ρύζι κλπ.) αποτελούν τις καλύτερες πηγές και διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Όσπρια
Το σίδηρο είναι απαραίτητο για τη μεταφορά του οξυγόνου μέσω των κυττάρων του αίματος, τα χαμηλά επίπεδα προκαλούν αίσθημα εξάντλησης και κακής ψυχικής και σωματικής απόδοσης. Τα όσπρια κυρίως τα φασόλια και οι φακές είναι καλές πηγές σιδήρου.

Σολομός
Ο σολομός είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα, συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, συμβάλουν στη μείωση των φλεγμονών, ενώ βελτιώνουν την δυσκαμψία στις αρθρώσεις και τους μύες.

Φρούτα και Λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Νερό
Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ο λόγος της κόπωσής σου καθώς μπορεί να σου προκαλέσει πονοκεφάλους, απώλεια συγκέντρωσης ή διάθεσης κτλ.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!