«Πού πήγε το γέλιο σου Ορσαλία;»

Γράφει η εκπαιδευτικός και βραβευμένη συγγραφέας
Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

—————————————————————

Καλωσορίζουμε σήμερα στην παρέα μας ένα λατρεμένο βιβλίο που ξεχειλίζει συγκίνηση και μεγάλες αλήθειες.

*Η ταυτότητα του βιβλίου:
Συγγραφέας:
Άντρη Αντωνίου
Τίτλος: «Πού πήγε το γέλιο σου Ορσαλία;»
Εκδόσεις: Πατάκη

Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους

-Είστε έτοιμο να μας απαντήσετε τις ερωτήσεις που γεννήθηκαν μέσα μας διαβάζοντας τις σελίδες σας;
Φυσικά! Είμαι πανέτοιμο!

-Ωραία. Για καλό και για κακό εφοδιαστήκαμε και με ένα κουτί χαρτομάντιλα. Ξεκινάμε λοιπόν. Τι αξία έχει το γέλιο στη ζωή του ανθρώπου;
Ευκολύνει τις δυσκολίες, μαλακώνει τον πόνο, χτίζει όμορφες αναμνήσεις με τα άτομα με τα οποία το μοιραζόμαστε.

-Χάνεται το γέλιο; Κι αν ναι πού πάει;
Μένει ως όμορφη ανάμνηση στην καρδιά και στον νου μας, ανάμνηση που μας δίνει δύναμη σε δύσκολες στιγμές.

-Η Ορσαλία δεν υπάρχει πια. Κι όμως διαβάζοντας σας κατάλαβα ότι ήταν ένα ξεχωριστό παιδί. Μιλήστε μας γι’ αυτήν.
Η Ορσαλία είναι ένα δυναμικό κορίτσι, γεμάτο αγάπη για την οικογένεια και τους φίλους της, δεμένη με τον δίδυμο αδελφό της, χαρούμενη, χαμογελαστή, ναζιάρα.

-Πόσο θα ήθελα να την είχα γνωρίσει. Έχω όμως μια μεγάλη απορία. Τελικά η Ορσαλία χάθηκε ή υπάρχει ακόμη;
Αλίμονο αν χάνονταν οι άνθρωποι που πεθαίνουν. Πάντα υπάρχουν στις καρδιές αυτών που τους αγάπησαν, που έζησαν μαζί τους, που μοιράστηκαν γέλια και δάκρυα, χαρές και λύπες.

-Τι όμορφο αυτό που λέτε. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι που χάνουμε μας λείπουν τόσο πολύ. Πώς μπορούμε να παρηγορηθούμε και να «χωνέψουμε» την απουσία τους;
Δύσκολα, σίγουρα. Νομίζω ο χρόνος είναι πάντα σύμμαχος, ο χρόνος απαλύνει τις πληγές μας. Με την αγάπη των δικών μας ανθρώπων, συγγενών και φίλων, με την πίστη και την ελπίδα στον Θεό το κενό της απουσίας τους μαλακώνει.

-Ας πάμε τώρα και στον Σόλωνα. Αυτό το παιδί έχει μπει μες στην καρδιά μου. Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι ο Σόλωνας είναι ο δίδυμος αδελφός της Ορσαλίας. Έχει τόσες αναμνήσεις απ’ αυτήν. Ποια είναι η πιο ξεχωριστή;
Οι σκανταλιές που έκαναν μαζί και οι συζητήσεις τα βράδια πριν τους πάρει ο ύπνος, ο ένας στην πάνω κουκέτα και ο άλλος στην κάτω.

-Αν ζωντάνευε η Ορσαλία τι θα της έλεγε ο αδελφός της, η μαμά, ο μπαμπάς και τι η φίλη της η Λυδία; Στο τέλος τι θα τους έλεγε η ίδια;
Θα της έλεγαν: «Θα μας λείπεις για πάντα, θα σε αγαπάμε για πάντα». Κι εκείνη: «Σας αγαπώ και θέλω να είστε ευτυχισμένοι και αγαπημένοι».

-Αχ! Πόσο με συγκινήσατε. Τελικά μου χρειάστηκαν τα χαρτομάντιλα. Περιμένετε ένα λεπτό να σκουπίσω τα μάτια μου.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ζητήσω να διαλέξετε πέντε λέξεις από τις σελίδες σας.
Όνειρα, ζωή, γέλιο, φιλία, καρδιά.

-Σας ευχαριστώ τόσο πολύ για τις όμορφες απαντήσεις σας.
Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με φιλοξενήσετε.

—————————————————————————–

Ενδιαφέρουν κι αυτά:

* Το βιβλίο διαθέτει στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις. Απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για τις εκδόσεις του 2018 και ήταν ένα από τα βιβλία της Βραχείας Λίστας των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου Ελλάδος στην κατηγορία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2019, όπως και των Λογοτεχνικών Βραβείων 2019 του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης στην κατηγορία Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά.

*Ποια είναι όμως η Άντρη Αντωνίου;
Η Άντρη Αντωνίου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1980. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εργάζεται ως δασκάλα.
Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους και έχει βραβευτεί τρεις φορές από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου Κύπρου και Ελλάδας, των Λογοτεχνικών Βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και των Βραβείων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2017 το όνομά της συμπεριελήφθη στη λίστα των «Aarhus39», μιας λίστας 39 νέων Ευρωπαίων υποσχόμενων συγγραφέων.
Κυκλοφορούν τα βιβλία της: Μπελαδομαγνήτης (Εκδόσεις Ψυχογιός 2012), Πηνελόπη (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013), Καρδιά πάνω σε ρόδες (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016), Το καλοκαίρι που μεγάλωσα (Εκδόσεις Κέδρος, 2017), Από τους τέσσερις ο τέταρτος (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017), Βοήθεια! (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017), Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία; (Εκδόσεις Πατάκη, 2018), Ζωή ανάποδα (Εκδόσεις Πατάκη, 2018) και Εβδομηντάχρονη ετών 10 (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2018), Πώς να μη σας ερωτευτεί ο κολλητός σας (Εκδόσεις Πατάκη, 2019).
Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα και τα βιβλία της μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση https://antriantoniou.com/

 *Δραστηριότητες για τα παιδιά

1) Στο κεφάλαιο 5 ο Σόλωνας λέει πως η καρό κουβέρτα με την οποία σκεπάζεται η μαμά του είναι φορτωμένη ιστορίες. Ζωγραφίστε ένα δικό σας ρούχο και γράψτε επάνω του μερικές λέξεις-φράσεις από αναμνήσεις που έχετε φορώντας το συγκεκριμένο ρούχο.

2) Στο κεφάλαιο 6 τα χέρια της Λυδίας προσφέρουν στον Σόλωνα τα αγαπημένα του γλυκά για να τον παρηγορήσουν. Γράψτε ένα ποίημα στο σχήμα μιας παλάμης, της παλάμης της φιλίας, και δείξτε πώς τα χέρια των φίλων μας-μας βοηθάνε στις δύσκολες στιγμές.

3) Στο κεφάλαιο 17 ο Σόλωνας καταγράφει αυτά που τον κάνουν χαρούμενο. Καταγράψτε τι κάνει χαρούμενους εσάς.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήμος Λάρνακας: Πρόγραμμα Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «Εξέλιξις» 

Το Πρόγραμμα Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «Εξέλιξις»  της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας οργανώνουν βιωματικά εργαστήρια ψυχικής ενδυνάμωσης τον

error: Content is protected !!