Για ποιο λόγο επιμένουμε σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στα συναισθήματα μας;

Ελένη Δανιήλ
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος (Αρ. Μητρώου: 495)
E-mail: elenidaniel.psy@gmail.com
Τηλ.: 97736810

Αναγνώστρια επικοινώνησε με το SkalaTimes για να θέσει ερώτηση στους ψυχολόγους του διαδικτυακού μας περιοδικού.
Ανάμεσα σε άλλα μας έγραψε:
«Εδώ και αρκετό καιρό μου στέλνει καθημερινά μηνύματα ένας άνδρας περίπου 42 ετών σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Στην αρχή απάντησα σε ένα – δύο μηνύματα με τυπικό τρόπο, τον ενημέρωσα επίσης πως το προφίλ μου ήταν καθαρά επαγγελματικό. Εκείνος συνέχισε με καθημερινή σχεδόν δράση να μου στέλνει πλέον να βρεθούμε για καφέ – φαγητό- τότε τον διέγραψα, εκείνος όμως μου ξαναέκανε αίτημα (το οποίο έχω σε αναμονή). Από εκείνη την ημέρα δεν έκανα κάποια άλλη κίνηση, καθώς πίστευα πως θα σταματούσε πλέον από μόνος του, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, καθώς έχουμε φτάσει σχεδόν 2 χρόνια και μου στέλνει σε καθημερινή βάση με την επιθυμία να με γνωρίσει από κοντά».

Την περίπτωση της αναγνώστριας μας ανέλυσε πιο κάτω η Συμβουλευτική Ψυχολόγος του SkalaTimes Ελένη Δανιήλ:

Γνωρίζεται κάποιο άτομο που να σκέφτεται ένα πρόσωπο συνεχώς, με το οποίο δεν μπορούν να είναι μαζί; Ή να προσπαθούν να το προσεγγίσουν με διάφορους τρόπους ενώ έχει εκδηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται;

Υπάρχουν άτομα, που όταν ένα πρόσωπο τους προκαλεί το ενδιαφέρον, κάνουν σκέψεις για το πώς θα ήταν η γνωριμία μαζί του, η σύναψη μιας σχέσης και γενικά δημιουργούν στο μυαλό τους κάτι ιδανικό.  Όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση από το συγκεκριμένο πρόσωπο, τα άτομα αυτά τείνουν να το εξιδανικεύουν και να του δίνουν μεγαλύτερη αξία.  Έτσι, η απόρριψη από αυτό το πρόσωπο, χωρίς να έχει προηγηθεί μια σχέση, βιώνεται σαν ένας «εθισμός» σχετικά με το πώς θα ήταν η αλληλεπίδραση μαζί του.

Σκεφτείτε ένα άτομο μετά από ένα χωρισμό, που ενώ δεν έχει συναισθήματα πόθου ή αγάπης για τον πρώην σύντροφο του, να «εθίζεται» και να αναζητεί τον χρόνο που περνούσαν μαζί, τη συντροφιά, τη σεξουαλική επαφή ή τη συνομιλία με κάποιον, αλλά στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί το ίδιο το άτομο.  Έτσι και στις περιπτώσεις που το άτομο δέχεται απόρριψη από το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει,  συνεχίζει να σκέφτεται και να φαντασιώνεται τη πιθανή σχέση ως κάτι ιδανικό, ως κάτι που αξίζει τον κόπο να προσπαθεί, παρόλο που δεν γνωρίζει αν όντως είναι ο ιδανικός σύντροφος για τον ίδιο.

Μια άλλη υπόθεση, όταν τα άτομα προσκολλώνται σε ένα πρόσωπο παρόλο που τους απορρίπτει, είναι επειδή οι ίδιοι ασυνείδητα αναζητούν άτομα που ξέρουν ότι θα αντιδράσουν απέναντί τους με αυτό τον τρόπο. Ίσως πίσω από αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς να υπάρχει ένα ιστορικό συναισθηματικής απόρριψης από ένα σημαντικό πρόσωπο. Έτσι, το άτομο προσκολλάται επειδή το ερμηνεύει ως κάτι φυσιολογικό να το απορρίπτουν.

Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα, το άτομο να επιμένει, επειδή πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρει και ότι η σκέψη να κερδίσει το άτομο αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!