Τρόποι για να αποφορτιστείς από την πίεση

Γράφει η Ελένη Δανιήλ
Εγγ. Συμβουλευτική ψυχολόγος(Αρ. μητρώου:495)
Τηλ:97736810 – Λάρνακα

Τρόποι για να αποφορτιστείς από την πίεση

Όλοι οι άνθρωποι κατά περιόδους αντιμετωπίζουμε καταστάσεις έντονης πίεσης. Είτε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, ή όταν προσπαθούμε να πετύχουμε κάποιους στόχους, ή ακόμα και για πράγματα της καθημερινότητας. Υπάρχουν άνθρωποι όμως που ζουν μόνιμα με το συναίσθημα της πίεσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν σωστά και με καθαρό μυαλό διάφορες καταστάσεις στη ζωή τους, είναι συνήθως ευέξαπτοι και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πίεση

  1. Εντάσσουμε τις διαφραγματικές αναπνοές στη ζωή μας

Οι διαφραγματικές αναπνοές είναι η καλύτερη τεχνική για να αποκτήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων και σκέψεων μας και βοηθάμε το σώμα μας να χαλαρώσει.

  • Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το τέσσερα.
    • Κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας μέχρι το τέσσερα.
    • Βγάλτε τον αέρα αργά από το στόμα μετρώντας μέχρι το τέσσερα.

Μπορείτε να επαναλάβετε 3-5 φορές και είναι καλό οι διαφραγματικές αναπνοές να γίνονται ακόμα και σε στιγμές που είμαστε πιο χαλαροί ώστε να έχουμε το χρόνο να μάθουμε να τις κάνουμε σωστά.

  • Μίλησε γι’ αυτά που σε κάνουν να νιώθεις πίεση

Καλό είναι να μιλάς γι’ αυτά που σε κάνουν να νιώθεις πίεση με άτομα που εμπιστεύεσαι και που πιστεύεις ότι θα σε καταλάβουν. Όταν κρατάμε τα προβλήματα μας για τον εαυτό μας, αυτόματα αυτά μεγαλώνουν και μας βαραίνουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να το συζητήσουμε με άτομα που μπορούν να μας καταλάβουν ή να μας συμβουλέψουν κατάλληλα, ώστε να αισθανθούμε καλύτερα. Αν πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει στη ζωή μας κάποιο άτομο που να εμπιστευόμαστε, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

  • Βρες χρόνο για τον εαυτό σου

Η φροντίδα του εαυτού μας, κυρίως σε περιόδους πίεσης, είναι υψίστης σημασίας. Η σωστή διατροφή και γυμναστική μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, αυξάνει τη ζωτικότητα και την ενέργεια μας και βοηθάει στην εκτόνωση της πίεσης. Επίσης, ο χρόνος με άτομα που εμπιστευόμαστε και περνάμε καλά μαζί τους(π.χ. φίλοι) αλλά και  ο χρόνος με πράγματα που μας παρέχουν ευχαρίστηση(π.χ. το διάβασμα ενός βιβλίου, μια βόλτα στη θάλασσα, να προσέχει ο/η σύζυγος για μισή ώρα τα παιδιά χωρίς να μας ενοχλήσουν) είναι πολύτιμος.

  • Είναι μια προσωρινή κατάσταση

Δεν μπορούμε να κρατάμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση μόνιμης πίεσης. Για να μπορεί το άτομο να λειτουργεί αποτελεσματικά χρειάζεται ξεκούραση, αναπλήρωση της ενέργειας και γενικά φροντίδα. Όλοι οι άνθρωποι, έχουμε περάσει ή περνάμε περιόδους κρίσεις, όμως χρειάζεται να κάνουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας και να φροντίζουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Κάποιες φορές χρειαζόμαστε προσπάθεια για να καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τη πίεση μας. Όλοι αξίζουμε φροντίδα, τόσο σωματική όσο και πνευματική και όλοι μας μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο στις ανάγκες μας και στην προσωπική μας ευχαρίστηση.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!