Νίκος Βατικιώτης: “Πιστεύω ακράδαντα ότι το  καθετί μπορείς να το δεις με χίλιους τρόπους”

Ένα «καλό χαρτί της υποκριτικής», έτσι θα χαρακτήριζα τον νεαρό ηθοποιό Νίκο Βατικιώτη βλέποντας τις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε. Ένας νεαρός άντρας με γοητεία χολιγουντιανού σταρ, ο οποίος έχει σπουδάσει μουσική στο Πυθαγόρειο Ωδείο, Θεατρολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και υποκριτική με τον Μιχάλη Μαραγκό και υπηρετεί για πάνω από δέκα χρόνια τον χώρο του θέατρου.
Φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μεταμορφώνεται σε έναν από τους δώδεκα ενόρκους του θέατρου Αλκμήνη, στην Αθήνα. Βέβαια, ο ίδιος μας δηλώνει πως δεν θα πήγαινε ένορκος σε κάποιο δικαστήριο μιας ξένης χώρας αν τον καλούσαν, πως δεν φλέρταρε ποτέ με την αμφιβολία  και πως δυστυχώς έχει νιώσει την αδικία.
Ένας ταλαντούχος  ηθοποιός που γνωρίζει αυτή την παράσταση πολύ καλά, ως θεατής αλλά και ως ένας από τους πρωταγωνιστές της, γι’αυτό και την συστήνει και σ’εμάς μέσω μιας μικρής αλλά περιεκτικής συνέντευξης που έδωσε στο διαδικτυακό περιοδικό μας, SkalaTimes.

Της Στέλλας Παπά

Κύριε Βατυκιώτη , για δεύτερη σεζόν σας βλέπουμε να υποδύεστε έναν από τους 12 ένορκους του θέατρου Αλκμήνη.
Ναι υποδύομαι τον ένορκο νούμερο 5. Οι  «12 ένορκοι» είναι μια παράσταση που είχα δει τον πρώτο χρόνο που παιζόταν και τελικά μετά από λίγα χρόνια μου πρότεινε και εμένα η κυρία Κωνσταντίνα Μιχαήλ να υποδυθώ τον αγαπημένο μου ένορκο. Θα έλεγα είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους και πιο όμορφους ρόλους μου.

Τι σας άρεσε όταν διαβάσατε πρώτη φορά το κείμενο;
Είναι η αλήθεια που κρύβει η φράση, που λέει πως ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για τίποτα , πόσο μάλλον να πάρεις απόφαση να σκοτώσεις έναν άνθρωπο ή να τον αφήσεις να ζήσει.
Ενώ αρχικά τα πράγματα φαίνονται πεντακάθαρα ξαφνικά, έρχεται κάποιος να σε προβληματίσει λέγοντας σου, «αν δεν είναι έτσι και είναι αλλιώς;».
Αυτό βέβαια, είναι κάτι που συμβαίνει με τα πιο δύσκολα αλλά και με τα πιο απλά  ερωτήματα.

Τι σας προβλημάτισε με την πρώτη ανάγνωση;
Το πρώτο πράγμα που έψαξα είναι για το πώς επιλέγονται οι ένορκοι. Τελικά ανακάλυψα πως επιλέγονται τυχαία και είναι υποχρεωμένοι να παραστούν όταν τους καλέσει η πολιτεία. Πιο μετά βέβαια έψαξα και κάποια πράγματα που είχαν να κάνουν με τον ρόλο μου.

Στη δική σας ζωή υπάρχει αμφιβολία;
Όχι, γενικά δεν μπορώ να πω ότι είμαι ανοικτός άνθρωπος στο να αμφιβάλω για πράγματα. Μου αρέσει να έχω κάποια απόλυτα σημεία  που να αποτελούν την βάση μου.
Έχω τα δικά μου δεδομένα, τη δική μου άποψη, τα ξέρω μου, αλλά ακούω και αυτό που έχει να μου πει ο άλλος. Πιστεύω ακράδαντα ότι το  καθετί μπορείς να το δεις με χίλιους τρόπους, απλά εσύ κάθε φορά επιλέγεις να το δεις με βάση τις δικές σου αξίες.

Βρεθήκατε ποτέ στη θέση των ενόρκων, καταδικάσατε κάποιον έχοντας όμως αμφιβολία;
Όχι δεν το κάνω αυτό. Για να χαρακτηρίσω κάποιον σε οικογενειακό περιβάλλον και να πω αυτός έκανε κάτι πρέπει αυτό που έκανε να είναι κραυγαλέο.

Νιώσατε ποτέ πως σας καταδικάσαν;
Έχω νιώσει ότι έχω αδικηθεί, όπως όλοι μας (φαντάζομαι) αλλά όχι σε κάτι έντονο. Απλά ίσως έγινε κάτι που ένιωσα ότι δεν άξιζα κυρίως στο κομμάτι της δουλειάς, όχι όμως στην προσωπική μου ζωή, εκεί μπορώ να πω είμαι τυχερός γιατί δεν γνώρισα ανθρώπους που με καταδικάσαν. Υπάρχουν απλά άνθρωποί που με άφησαν εκτός πλαισίου τους και τους άφησα και εγώ εκτός δικού μου, ένα δίκαιο πάρε δώσε νομίζω.

Αν σας καλέσουν να πάτε για ένορκος στην αληθινή ζωή;
Αν και αυτό αντιβαίνει τις παράστασης, όχι δεν θα πήγαινα,  είμαι ενάντια σε αυτό το θεσμό, δεν μπόρεσα ποτέ να τον καταλάβω, πιστεύω είναι λίγο παράλογο 12 τυχαίοι να παίρνουν τόσο σημαντικές αποφάσεις για την θανατική ποινή. Σε ένα άλλο επίπεδο που δεν θα είχε να κάνει με την αφαίρεση της ζωής κάποιου ατόμου, ίσως να το σκεφτόμουνα και να είχα διαλλακτικότητα. Γενικότερα όμως θεωρώ είναι καλό να υπάρχουν άνθρωποι που σπουδάζουν νομικά και έτσι δίκαια και αμερόληπτα να αποφασίζουν  κατά πόσο κάποιος είναι ένοχος .

————————————————

Μέρες & ώρες παραστάσεων
Έναρξη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.30 & Κυριακή στις 18.00

Πρωινές και απογευματινές παραστάσεις για Γυμνάσια, Λύκεια, Συλλόγους και Δήμους κατόπιν συνεννόησης (Σίσσυ Δημάκη 6934606151)

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12 Αθήνα 118 54

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ. ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΕ SMS ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ: 6979487155 (Σε συνεργασία με τη Liminal http://liminal.eu/)

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 17 €
Φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ: 12 €
Κερκίδες και ατέλειες ηθοποιών: 10 €
ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΥΛΩΝΑ.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ.

ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ του Reginald Rose, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, η sold-out παράσταση των τελευταίων χρόνων, έχοντας αποσπάσει βραβεία, εξαιρετικές κριτικές και το ενδιαφέρον περισσότερων από 100.000 θεατών, συνεχίζει για 6η χρονιά στην Αθήνα!

Το ατμοσφαιρικό θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ μετατρέπεται για άλλη μια χρονιά σε δικαστικό μέγαρο, φέρνοντας ενόρκους και θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Υπόθεση
Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ’ αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Είδος: Δικαστικό Δράμα
Κείμενο: Reginald Rose
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα & Κατερίνα Κωνσταντέλλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς
Γραφιστική επιμέλεια: GRID FOX
Promo video: Κώστας Γεραμπίνης
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr

Οι 12 ένορκοι (αλφαβητικά):
Λευτέρης Βασιλάκης, Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Σωτήρης Δούβρης, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Καζανάς, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας

Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός

Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Νεόφυτος Φακοντής παρουσιάζει τις θέσεις και το όραμα του για την Ορόκλινη, δίπλα του ο Δήμαρχος Βύρας

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης και υποψήφιος Αντιδήμαρχος Ορόκλινης μας προσκαλεί στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση όπου θα παρουσιάσει τις υέσεις και το όραμα

Η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας καλεί τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με τη Μαρίνα-Λιμάνι

Ενόψει των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του έργου της Ενιαίας Ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας η Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας

error: Content is protected !!